tiistai 20. joulukuuta 2022

Jumalan käsi ja jalat - Maradonna vs. Messi

 

Kuin taivasta koskettaisi ISBN:978-952-300-049-0



Penkkiurheilijan "kiirastuli" on taas onnellisesti takanapäin, mitä tulee kansainväliseen jalkapalloon. Vuoden 2022 MM-kisat saatiin viikonlopulla onnellisesti päätökseen; kisojen suurin voittaja olikin JALKAPALLO, ei kisaisäntämaa eikä yksittäinen pelaaja, vaikka yksi pelaaja vahvistikin asemaan lajin "jumalana".

Penkkiurheilunkin harrastajana jalkapallo, etenkin kansainvälinen sellainen, on näytellyt suurta roolia seurantalistoillani. Vaikka näin pohjoisessa ollaan ja jääkiekko on ollut kotimainen menestyslaji kansainvälisestikin, en ole oikein syttynyt tuolle kiekkoilukulttuurille. Lisäksi olen aina ihmetellyt sitä, miksi jääkiekon MM-kisat pitää pitää joka vuosi (?) - aika outoa, vaikka tuolla taataan kyllä ainakin joidenkin kiekkofanien suosio lajia kohtaan. Ehkä tuo valinta hieman himmentää tuota tittelin arvoa, sillä nyt menetetty mestaruus voidaan "korjata" heti seuraavana vuotena. Jalkapallo on onneksi säilyttänyt tuon nelivuotisen syklin MM-kisojen osalta.

Itse aloitin seuraamaan MM-jalkapalloa vuoden 1974 Saksassa pidetyistä MM-kisoista. Tuolloiset suosikkijoukkueeni, Hollanti ja isäntämaa Saksa, kohtasivat loppuottelussa. Ottelun voitti lopulta Saksa tuloksella 2 - 1. Loppuottelua oli kiva seurata TV:stä kun oli käytössä jo väritelevisio, jossa joukkueet erottuivat hyvin.

Vuonna 1986 pidetyt Meksikon kisat tulivat mieleen heti Argentiinan viimeisimmän voiton varmistuttua viikonloppuna Qatarissa. Tämä oli maalle se kauan kaivattu kolmas voitto, mikä toi pelipaitaan ansaitun kolmannen tähden. Omalta osaltani mielenkiintoiseksi asian tekee se, että tuo edellinen voitto tuli saman vuonna kuin aloitin työuran valtiolla, ja tämä viimeisin voitto liki samaan aikaan kun työura valtiolla päättyi. Mielenkiintoista on myös se, ettei nykyisestä Argentiinan joukkueessa olleesta pelaajasta kukaan ollut vielä syntynytkään kun tuo edellinen "tähti" ansaittiin.

Sikäli kuin ja jos MM-jalkapallo oikeasti kiinnostaa, on erittäin hyvä valinta internetin lisäksi tuo Jari Ekbergin kirjoittama "MM-jalkapaloraamattu", josta löytyy kaikki oleellinen ja hieman extraakin koko MM-jalkapallon historiasta. Itselläni on tuo kirjan ensimmäinen painos ollut käytössä vuodesta 2014, jolloin se ilmestyi. Voin sanoa, että kirjan oppimäärällä pärjää mainiosti aiheeseen liittyvissä tietokilpailuissa ja pubivisoissa 😀 Se, että osasin veikata oikein tämän vuoden mestarin ja jopa loppuottelun peliajan tuloksen, oli kyllä enemmän sitten tuuria kuin kyseisen kirjan antia - vaiko sittenkään. Näin jälkikäteen arvioituna sitä olisi voinut pelata isommilla panoksilla, jos uhkapeli kiinnostaisi - onneksi ei.

Kirjan kannen koristeeksi olen poiminut vuoden 2014 keräilykorttipakkausten kuvitusta Argentiinan joukkueesta. Tuolloin sijoituksena oli se kuuluisa hopea, joka hävitään. Tälläkin kerralla pitemmän korren vei Saksa, toki vain yhdellä maalilla ja sekin jatkoajalla. Keräilykorttien kuvia katsellessa ei voi kuin hämmästellä kuin moni pelaaja on vielä mukana tämän vuotisessakin joukkueessa. Nuoruus on ollut valttia jo silloin.

Seuraavia jalkapallon MM-kisoja odotellessa onkin hyvää aikaa jälleen keskittyä toiseen suosikkiini eli amerikkalaiseen jalkapalloon ja erityisesti NFL:n osalta. Tämän lajin osalta ei ole paljon kotimaista lähdeaineistoa tarjolla, mutta internet korvaa tuon puutteen hyvin. Lajituntemusta pelaajien osalta voi täydentääkin mainiosti osallistumalla erilaisiin "Fantasy-football" haasteisiin, jossa kootaan oma joukkue oikeista pelaajista. Paremmuus muodostuu sitten siitä, kuinka hyvin omat pelaajat hoitavat tonttinsa oikeissa peleissä. Muutaman vuoden harjoittelun jälkeen sainkin molemmat joukkueeni, niin ykkönen kuin "farmi", voittamaan oman sarjansa USA:n lohkossa.


Mestaruuspokaali vuodelta 2019

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...