tiistai 1. marraskuuta 2022

Tuulimyllyt ja tuulivoima - hyödyksi ja häiriöksi

Tuulisähköntuotto 1.1. - 30.10.2022

 Viikonloppuinen myrskymatala voimakkaine tuulineen, nosti taas keskustelua tuulipuistojen hyödyistä ja haitoista. Tuulipuistojen avulla saadaan sähkömarkkinoille toivottua tuotantoa, jotta nousseet kulut saataisiin pidettyä vähintään kohtuullisella tasolla sähkön pörssihinnan osalta. Myrsky pyörittikin tuulimyllyjen lapoja siihen malliin, että pörssisähkön hinta laski lähes alimmalle tasolleen tälle vuodelle. Pörssisähköä ostavat olivat varmasti mielissään tästä - toki heijastuuhan tuo hinta muihinkin sopimusasiakkaisiin.

Tuulivoimapuistojen aiheuttamista häiriöistä radiosignaaleille on ollut paljon puhetta erityisesti sotilaallisesta näkökulmasta katsottuna; tuulimyllyjen on todettu aiheuttavan häiriöitä käytössä oleville tutkille. Sen sijaan muille radiotaajuuksilla toimivista järjestelmistä ja niille aiheutuvista häiriöistä ei ole ollut paljoakaan puhetta. Toki nämä jäävätkin helposti huomaamatta, ellei osaa kiinnittää niihin huomiota.

Itse olen aktiivisesti seurannut kuinka tuulipuiston myllyt Muukossa aiheuttavat häiriöitä Joutsenon TV-linkin digitaaliseen signaaliin. Aloin syventyä asiaan, kun päivitin ammattilaisten toimesta Tv-vastaanottimen satelliittikanavilta maanpäälliseen verkkoon: satelliittisignaalia häiritsi suuri ja lehtevä puusto kun taas maasignaalia tuulipuiston toiminta. Onneksi nuo tuulipuiston aiheuttamat signaalihäviöt ovat olleet kuitenkin vielä ns. siedettävissä rajoissa: kevyimmillään tuo häiriö on ollut kuvan hetkellistä pikselöitymistä ja pahimmillaan signaalin täydellistä katoamista. 

Reilun vuoden seurannan aikana on pystynyt hyvin arvioimaan häiriöiden määrän, kun katsoo tuulen suuntaa ja arvioi sen nopeutta. 

Tuulivoiman radiotaajuuksien vastaanotolle aiheutuvista ongelmista ovat kirjoittaneet ja tutkineet Traficom, Motiva ja Ilmatieteenlaitos. Motiva olikin näköjään jo ehtinyt omat kommenttinsa poistamaan internetistä. Kannattaa käydä katsomassa ainakin tuo Traficomin julkaisu aiheen osalta.  Iltalehti on omassa artikkelissaan kiteyttänyt tapaus tuulipuistot omassa artikkelissaan.

Traficomin tutkimuksen loppulauselmassa, koskien maanpäällisiä TV-signaaleja todetaan seuraavaa: "Maanpäällisissä televisioverkoissa tuulipuistoista aiheutuva katvealue voidaan poistaa optimoimalla lähetysverkkoa tai lisäämällä uusi alilähetin. Yksittäistapauksissa voidaan siirtyä satelliittivastaanottoon"

Traficomin lausuntoon olisi hyvä tarkentaa, ettei tuo satelliittivastaanottokaan ole ongelmattomin. Sen sijaan tulisikin suosia aina kun mahdollista nykyisin voimakkaasti laajenevaa valokuituverkkoa myös TV-signaalin siirrossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...