tiistai 4. lokakuuta 2022

Testaukset jatkuvat: ADSL > LTE (4G)

TELIA:n LTE (4G) -reititin testiajossa


Viime viikolla käyttöön saapunut Telian reititin on ollut koko kuluneen viikonlopun ns. rasitustestissä osana kodin atk-verkkoa. Jotta kuormaa olisi ollut reitittimen siirrettävänä tarpeeksi liitin siihen paikallisen sääaseman jossa pyörii erilaisia prosesseja internetin suuntaan 24/7 -mallilla, sekä oman työaseman, jolla suurin osa surffailua tulee suoritettua.

Reitittimen käyttöönotto oli käytännössä ns. "Plug-And-Play". Tosin paketin mukana tullut liittymä (SIM) piti asentaa laitteeseen. Liittymäkortin asentamisen jälkeen laite olikin valmis käyttöön. Ensimmäisellä käynnistyksellä prosessit heräsivät henkiin noin minuutin odottelun jälkeen, jonka jälkeen laite haki ilmeisesti jonkin päivityksen, jolloin käynnisti itsensä uudelleen jonka jälkeen internetyhteys olikin valmis. Oletusarvoisesti laitteen WiFi (langaton) -verkkokin oli valmiina palvelemaan. 

Laitteen turvallisen käytön kannalta nuo tärkeät tietoturva-asetuksetkin olivat mainiosti kunnossa, eli WiFi-verkon salaus oli tehty asiallisesti ja suojattu riittävän vaikealla salasanalla jo oletusarvoisesti. Samoin oli turhat etähallinta ja muut prosessit suljettu pois käytöstä.

LTE (4G) -verkon osalta nuo nopeudet eivät nousseet mitenkään huimaaviksi testijakson aikana. Tähän toki vaikutti samanaikaisten käyttäjien ja tiedonsiirron määrä verkossa. Tämän lisäksi luonnollisesti tuo signaalin laatu liittymäpisteessäni, työhuoneen pöydällä. Sisätiloissa tuo signaalin laatu oli joka huoneessa sama laitteen omilla antenneilla mitattuna, josta osoituksena nuo kaksi sinistä merkkivaloa. Tuota kolmatta tasoa ei signaalin osalta näillä kokeiluilla saavutettu, eikä mikään ihmekään kun vastaanotto on sisätiloissa ja lähin tukiasemakin n. kilometrin etäisyydellä.

Signaalin vahvistamiseksi onkin edessä siis antennin osto. Laitteessa onkin jo valmiina kaksi SMA-liitintä ulkoiselle antennille, joten näiltä osin asia OK. Nopea kierros netin kauppapalstoilla osoittaa tarjonnan olevan melkoista myös näiden LTE-antennien osalta. Tarjolla on erilaisia antenniratkaisuja, joista tuo MIMO-paneeliantenni tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta: tarjoaa sopivasti signaalille vahvistusta sekä on lähes ympärisäteilevä, eli sen suuntaaminen ei ole yhtä tarkkaa kuin suuntaavan Yagi-antennin. Tällä antenniratkaisulla voi kuulostella useampaa tukiasemaa samanaikaisesti, mikä on myös etu, joka Yagilta puuttuu. Tosin, jos tukiasema menee yli 3 km päähän, kannattaa tuolloin jo harkita enemmän vahvistavan ja suuntaavan Yagi-antennin käyttöä.

Vertailenkin tässä jatkossa eri antennivalmistajien tarjontaan antennien osalta ja teen sitten ratkaisun hankinnan osalta. Vielä ei ole kiire, sillä ADSL on käytössä reilu 2 viikkoa 😅


Järjestelmäpäivitystä Lauritsalan mastossa 3.10.2022

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin. Palataan asiaan kun antennit on kytketty ja signaalit testattu.


//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...