lauantai 29. lokakuuta 2022

Sota Ukrainassa näkyy ja kuuluu myös APRS-rintamalla

 

Olisiko tähän jotain lisättävää ? - Есть что добавить к этому?

Kävin tänään sadetta pidellessä hieman tarkastelemassa mitä radioaalloilla tapahtuu Ukrainan ja Venäjän suunnalla. No, tapahtuuhan siellä paljonkin mikä on hyvin ymmärrettävää siellä tapahtuvien toimintojen takia. Radiosignaaleilla kun on se jännä tapa, etteivät ne kunnioita rintamalinjoja saati valtioiden rajoja edetessään.

Tällä kerralla ajattelin keskittyä tarkastelemaan mitä kuuluu ja näkyy Venäjän radioamatöörien toimissa. Heidätkin on suljettu ulkokehälle kansainvälisestä toiminnasta, mikä näkyy erityisesti radioamatöörien kilpailutoiminnassa. Eli noudatetaan samaa linjaa kuin useissa muissakin urheilulajeissa näiltä osin.

Myös radioamatööreille kuten monille muillekin venäläisille nuo Kremlin tekemät toiminnot eivät ole olleet hyväksyttäviä. Niistähän on tietysti ollut vaikea puhua tai ottaa kantaa ainakaan vasta-argumenttien muodossa pelkäämättä pitkäaikaista vankilatuomiota tai komennusta "parvekkeelle", kuten eräs sikäläinen radioamatööri asiaa kuvaili taannoin. 

Reversebeacon -sivulta (RB) oli helppo tarkastella kuinka ja miten venäläiset amatöörit tällä hetkellä pitävät yhteyksiä; aika runsaasti oli ns. Venäjän sisäisiä yhteyksiä, mutta toki sekaan mahtui myös perinteisempiä kansainvälisiäkin yhteyksiä. RB kertoo lähes reaaliajassa radiotaajuuksilla olevien asemien tiedot, joten sen kautta helppoa seurata vaikka radiokelien syntymistä tai harvinaisempien DX-asemien (kaukoasema) tulemista ääneen radioaalloilla.

Toinen mielenkiintoinen paikka seurata itänaapurin asemien toimintaa on tuo perinteinen APRS-sivusto, jossa kaikki paikkatietoa välittävät asemat näkyvät tietoineen ja kommentteineen karttapohjalle sijoitettuina. Paikkatietoa lähettävien asemien määrä oli silmämääräisesti laskenut suuresti siitä mitä se oli ennen sotatilaa Pietarin ympäristössä. Tällä kerralla yllättävää oli se, mitä viestiä useat asemat välittivät tiedoissaan. Ajattelin ensimmäisen aseman infon olleen vain hetken mielijohteesta tullut ajatusryöppy, mutta kun katsoin kymmen muuta näkyvissä ollutta asemaa ja totesin että seitsemällä muullakin asemalla oli tuo sama teksti tiedoissa, en voinut kuin hieman ihmetellä. 

Niin, ihmettelin sitä rohkeutta, joka noilla operaattoreilla on kun ovat laittaneet aseman tietoihin tuon "russia = terrorist" viestin. Radioamatöörien tapaanhan tuokin teksti on salaamatonta informaatiota, mutta samalla jokainen viestittäjän on ilmoittanut myös oman nimensä ja sijaintinsa julkisesti. Mielenkiinnolla jäänkin seuraamaan kuin ja miten pitkään kyseiset asemat vielä kartalla ovat, ja jos ovat niin tuleeko muuta kommenttia tietoihin.

73 // @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...