perjantai 11. marraskuuta 2022

Urheilua radioaalloilla - FT8 SM 2022



 

Kotimainen radiourheilu on jo vuosia keskittynyt ns. OH-CUPiin, jossa on kuusi osakilpailua pitkin vuotta ja lähetelajeina ovat perinteiset sähkötys (CW), puhe (SSB) tai "kaukokirjoitus" (RTTY). Näistä vain RTTY-osio vaatii osallistujalta tietokoneen, jotta oikea modulaatio saadaan radioaalloille. Muut lähetelajit onnistuvat ilman tietokonettakin, vaikka moni onkin jo valjastanut tietokoneen myös helpottamaan näidenkin lähetelajien työskentelyä eli "workintaa". Jos ei muussa, niin kilpailuyhteyksien kirjaamisessa on tietokone hyvä apu ja tietysti kilpailutulosten ilmoittamisessa järjestäjille. Tuo vaadittu sähköinen capbrillo-loki ei oikein ole käypä pelkälle paperille raapusteltuna.

Tälle syksylle oli luvassa hieman uutta kokeilua kilpailutoiminnan piristämiseksi. Lähetyslajina FT8 on lyönyt itsensä lävitse radioaalloilla huimalla menestyksellä. Myös monet isot ulkomaiset organisaatiot ovat jo järjestäneet kilpailuja kyseisellä "modella". Tätä taustaa vasten olikin ymmärrettävää, että myös Suomen Radioamatööriliitto (SRAL) aikoo ottaa FT8-kilpailun kalenteriinsa, ja nimenomaa kansallisessa laajuudessa. Tämä uusi kilpailu tulee tuon OH-CUP:n lisäksi, eikä siis muuta nykyisen CUP:n luonnetta.

Syys- ja lokakuussa pidettiin kahtena keskiviikkona ilta-aikaan klo 18-19 (SA = Suomen aikaa) lyhyet kilpailut FT8-modella. Kynnys osallistua kyseiseen kilpailuun oli tehty erittäin matalaksi, koska hyvät ohjeet ja ilmaiset ohjelmat, asennusohjeineen oli saatavilla helposti. 

Itse en ole alun innostuksen jälkeen (2018) ollut oikein FT8 / FT4 -modeilla aktiivinen. Kyseiset lähetelajit ovat hyviä, koska toimiakseen ne eivät tarvitse suuria lähetystehoja tai isoja antenneja. Pikkutehoillakin syntyy yhteyksiä maapallon laidalta toiselle. Kyseisillä modeilla asemat vaihtavat vain minimaallisen määrän tietoja: oma kutsu, lokaattori (paikka) ja signaaliraportti (+-dB). Itselläni kyseiset modet ovat viimeaikoina olleet lähinnä radiokelien seurannassa. Onhan kyseisten modejen taajuuksilla kuultavissa liikennettä jo radiokeli on vain avoinna.

OH-testikilpailun osalta osallistuin testimielessä vain 7 MHz eli 40 metrin luokkaan ja kas kummaa tuloksena oli oman sarjan voitto kummassakin osakilpailussa. Hyvä niin. 

OH-CUP.ssa on vielä jäljellä yksi osakilpailu Joulupyhinä. Sen jälkeen sitten selviää kuinka tuossa vuosimittelössä käy. Siellä ollaan kovasti mukana niin CW:llä kuin RTTY:lläkin. 

73 // @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...