keskiviikko 23. marraskuuta 2022

ELOKIPINÄ 22 - Syksyn viestiharjoitus pidetty

Harjoitukseen osallistuneita asemia.

Harjoituksen viestiliikennejänteet

 18.-19.11.2022 pidettiin vuoden toinen viestiharjoitus, jossa harjoiteltiin mm. viestien ja erilaisten sanomien siirtoa ja välittämistä silloin kun kaapelissa kulkeva internet on syystä tai toisesta poikki tai muutoin käyttökelvoton. Samalla harjoiteltiin luonnollisesti toimintaa radioverkon osalta, silloin kun myös sähkönsiirto takkuilee tai loppuu kokonaan.

Jälleen kerran harjoitus osoitti, että viestit kulkevat ja tieto siirtyy valtakunnassa hyvin, vaikka ilman valtakunnan sähköverkkoa tai internetpalveluja. Tällä kerralla harjoitukseen osallistui ennätysmäärä asemia eli reilu 50, mikä on erittäin hyvä asia. Asemia ei koskaan ole liikaa; hyvällä viestiliikennekurilla ja ohjeistuksella kaikki mahtuvat työskentelemään annetuilla taajuuksilla. Toki lisää asemia kaivattaisiin erityisesti pohjoiseen Suomeen, mutta eiköhän tämäkin pikkuinen puute korjaantune ajastaan.

Kuten harjoituksen viestiliikennejänteistä näkee, niin ruuhkaisinta oli viestien osalta Joensuu - Helsinkin -akselilla. Toki muitakin vahvoja viestijänteitä harjoitukseen liittyi. Kaikkinensa harjoitusvuorokauden aikana liikkui sanomaverkossa useita tuhansia viestejä. Helppo tietokilpailukysymys harjoituksen osalta kuuluukin: osaatko päätellä missä sijaitsi harjoituksen johtoasema? Liikennöinti harjoituksessa oli täysin julkista ja salaamatonta, joten harjoitusyhteydet näkyvätkin WinLink -liityntäpisteiden kartalla hyvin, jopa maailmanlaajuisestikin.

Itse osallistuin jälleen harjoitukseen RjKK:n merkeissä (Rajan sotilasradioharrastajien reserviryhmä), jota jotkut kutsuvat leikkisästi "Rajakarhunklaaniksi". Oikeastaan tuo nimi sattuu ja kuvaakin ryhmän toimintaa hyvin. Asemapaikkamme oli jälleen Enonkosken suunnalla, josta aktivoitiin harjoituksen lisäksi myös paikallista kyläradioverkkoa. Sääkin suosi harjoitusta, sillä saatiin mukaan pikkupakkanen ja hienoinen lumipeite maastoon. Aikaisemmin RjKK:n SiRaD-harjoituksena tunnettu viestitysharjoitus pidettiin heti lomakauden jälkeen elokuussa, josta tuo nimi Elokipinä juontaa juurensa. Vaikka nyt toiminta on siirtynyt marraskuulle syksyn osalta, niin eihän tuo nimi harjoitus huononna - pientä hämäyskerrointa pitää toiminnassa olla tuolta osin mukana. Seuraava harjoitus samoissa merkeissä on sitten maaliskuussa, joten eiköhän tuo Elokipinä 23 tulle aktiiviseksi myös silloin.

@ri

73 ...-.-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...