sunnuntai 11. joulukuuta 2022

TIETOTURVA: Hälyttääkö Gmail?

Vaaranmerkit ilmassa.....

 

Onko Gmail-postisi käyttäytynyt oudosti viimeaikoina tai onko postin tuleminen loppunut kokonaan? Viikonvaihteen osalta tälle ilmiölle on tarjolla kaksi selitystä: häiriötilanne Gmailissa on viivästyttänyt tai jopa estänyt postien siirtymisen palvelun parissa; joku on kaapannut tilisi ja postisi ohjautuvat aivan jonnekin muualle.

No, ei syytä huoleen jos olet muistanut ottaa käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen joka tunnetaan myös nimellä 2FA (two-factor authentication). 2FA voidaan toteuttaa monella tavalla, mutta nykyään yleisin tapa on kytkeä se osaksi haltijan mobiililaitetta eli tuttavallisemmin "kännykkää tai tablettia". Tällöin kirjautumissuoritus varmistetaan esim. mobiililaitteeseen lähetettävällä koodilla, jonka jälkeen vasta kirjautuminen palveluun on mahdollista - pelkkä salasana ei siis riitä. 

Googlen häiriöiden seurauksena mitä tuli juuri Gmailiin, on ilmeisesti ainakin osalle ellei kaikille asiakkaille lähetty pyyntö muuttaa tilin salasana - ihan varmuuden takeeksi. Tosi tähänkin ideaan lienee poikkeus, sillä vaimon Gmail-tiliin eikä yhdistystiliini ole tullut kyseistä pyyntöä. Joten onkin ilmeistä, että tuo aktiivisesti, päivittäin, käytössä oleva Gmail-tilini onkin mahdollisesti joutunut jonkun palvelun hakkerointiyritysten kohteeksi, jonka perusteella Google on laittanut tuon kuvan ilmoituksen minulle.

Onneksi olen käyttänyt eri palveluissa vielä erilaisia salasanapareja, joten tuolta osin ei tarvitse lähteä vaihtelemaan myös monia muita salasanoja eri palveluissa.

Jäädään seuraamaan tilannetta. Nyt ainakin Gmail -toimii ja Google:n palvelut.


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...