Ostaisitko tämän tuotteen? |
Näin talven kynnyksellä lämpötilojen painuessa miinusasteille ja lunta odotellessa on hyvä hetki luoda nopea katsaus noihin yön ritareihin, lepakoihin. Itse asiassa tähän kirjoitukseen antoi aiheen lähikauppias, jonka tuotevalikoimasta bongasin mielenkiintoisen tuotteen, mikä herätti useita ajatuksia.
Kauppias oli ottanut valikoimiinsa laitteen, jota markkinoitiin myös lepakkokarkottimena ! Laitteen toiminta perustuu ultraääniin, jotka toimivat sellaisella taajuudella että lepakot häiriintyvät ja poistuvat paikalta. Laitekuvauksen mukaisesti tämä sama tuote karkottaa hiiret, rotat ja torakat tuottamalla ääniaaltoja joita ne eivät voi sietää.
Lepakoiden osalta laitteen toiminta ei ole aivan yksinkertaista, sillä lepakoiden oma kaikuluotaus tapahtuu laitteen tuottaman äänialueen ulkopuolella ja lienee hyvin todennäköistä, ettei laitteen tuottamasta äänimaailmasta ole mitään häiriötä lepakoille. Enemmänkin tuon laitteen markkinointi häiritsee, sillä lepakothan ovat Suomessa ja Euroopassakin suojelun kohteena. Suomikin liittyi jo 1999 Euroopan lepakoiden suojelusopimukseen (EUROBATS). Jo pelkästään tämän sopimuksen perusteella lepakoiden elämää ei saa häiritä.
Lepakot ovat kaikessa "karmeudessaankin" luonnon oma pölytys- ja tuholaispalvelu. Maatalouden hyötykasvituotannosta reilu 40% menetetään vuosittain tuhohyönteisille, kasvitaudeille ja rikkaruohoille, vaikka pelloille kylvetään tonneittain erilaisia myrkkyjä. Lepakot syövät yhden yön aikana valtavan määrän hyönteisiä. Yhdysvalloissa on laskettu, että lepakot tuovat maataloudelle noin 23 miljardin dollarin hyödyn toiminnallaan. Sama ilmiö, hieman pienemmässä mittakaavassa, on todettavissa myös Suomessa. Meilläkin on lepakkopopulaatioita, jotka pystyvät tehokkaasti harventamaan lentäviä hyönteisiä.
Tässä pari linkkiä, joista voi käydä tarkastamassa hieman aiheesta lisää:
1. LUOMUS - lepakoiden suojelu
2. Lepakoiden salainen maailma
Itse pääsin eroon kesäiltaisin häiritsevistä mäkäräisparvista kun asensin mökkipihalle lepakoille sopivia päiväpiiloja ja lepakonpönttöjä. Siipat ja Pohjanlepakot ovat olleet kiitollisia asuntotarjonnasta ja maksaneet vuokransa harventamalla mäkäräispilviä kesäsisin.
@ri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti