sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Pihabongaus 30.-31.1.2021


www.pihabongaus.fi


Lähde:

Taustaa ja historiaa talvilintujen ruokinnasta ym. (BirdLife-Suomi)


Lintujen ruokinnan historiaa

Luonnonvaraisia lintuja on ruokittu eri syistä tuhansia vuosia. Jo antiikin Roomassa kasvatettiin ja ruokittiin kyyhkysiä. Tiettävästi ensimmäinen luonnonvaraisia lintuja ruokkinut henkilö oli 500-luvulla elänyt skotlantilainen munkki, pyhimys Serf. Tarinan mukaan hän kesytti punarinnan antamalla sille ruokaa kämmeneltään.

Lintujen ruokkiminen yleistyi Euroopassa ja Yhdysvalloissa jo 1700-luvulla ja jatkui läpi 1800-luvun. Toisen maailmansodan jälkeen ruokinta yleistyi nopeasti lintuharrastuksen vähitellen kasvaessa kaiken kansan harrastukseksi.

Suomessa vuosisataiset perinteet

– Uskoisin, että lintujen ruokinnalla Suomessa on vuosisataiset perinteet. Tosin lintujen ruokintaa ”suojelusyistä” on historiallisesti vaikeaa, ellei mahdotonta, erottaa ikivanhasta riistalintujen ruokinnasta, jolloin ruokasyöteillä on pyritty nostamaan saaliita, kertoo dosentti Timo Vuorisalo.

Lyhde on vanha suomalainen tapa ruokkia lintuja talvella.

– Kauralyhteen tarjoaminen linnuille maaseudulla ja kaupunkipihoilla saattaa liittyä kristillisen perinteen mukaiseen joulunajan ystävällisyyteen eläimille, tai joidenkin tutkijoiden mukaan kyseessä voisi olla jopa jäänne pohjoismaisesta pakanallisesta viljauhrista, Timo Vuorisalo sanoo.

1800-luvun lopun sanomalehtikirjoitusten perusteella lintuja ruokittiin Suomessa yleisesti kaupungeissa talvella. Topelius suositteli linnuille tarjottavaksi jyviä, leivänmuruja ja talia, vuonna 1900 Aukusti Juhana Mela suositteli ruokintaan käytettäväksi siemeniä, leivänmuruja ja suolattomia rasvan- ja lihanpaloja. Sanomalehdissä suositeltiin myös rikkaruohojen siemenien ja pihlajanmarjojen käyttöä ruokinnassa.

Lintulaudan historia

Vuonna 1916 Benjamin Ståhlberg julkaisi kirjan ”Lintusuojelus”. Siinä hän suositteli ruokintaan raakaa lihaa, rasvaa sekä keitettyjä porkkanoita ja nauriita. Niistä ajoista ovat linnuille tarjottavat ruuat muuttuneet aika paljon. Nykyään lintuja ruokitaan yleisimmin kauralyhteillä, auringonkukansiemenillä ja maapähkinöillä. Lintujen ruokinta lintulaudalta yleistyi Suomessa vasta sotien jälkeen.

Sakari Topelius kehotti jo 1870-luvulla ruokkimaan lintuja ja antoi ohjeita linnunpönttöjen rakentamiseksi. Lintulaudan kehittäjänä pidetään saksalaista ornitologia Karl Rudolf Hans von Berlepschiä (1857–1933), joka ohjeisti kirjassaan ”Yleinen lintusuojelus” laajasti pönttöjen rakentamiseen. Helsingissä kottaraispönttöjä tiedetään kuitenkin käytetyn jo 1840-luvulla.

Pihabongaus 2021 – hauskaa, helppoa, hyödyllistä ja siihen kuluu vain tunti!

BirdLife Suomi kutsuu kaikki linnuista kiinnostuneet osallistumaan 16. Pihabongaus-tapahtumaan 30.–31.1.2021. Pihabongauksessa tarkkaillaan tunnin ajan – joko lauantaina tai sunnuntaina – lintuja omalla pihalla, puistossa tai muulla sopivalla paikalla ja ilmoitetaan havainnot BirdLife Suomelle. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua eikä tapahtumassa ole osallistumismaksua. Lisätietoja saa osoitteesta www.pihabongaus.fi.


Tutut tiaiset ruokinnalla: tali- ja sinitiainen

Myös käpytikka tykkää ruokintapaikoista.
Sähkötolpasta on hyvä tähystellä omaa vuoroa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...