torstai 7. tammikuuta 2021

"Moonlanding" - kuun valloitus

Onnistunut laskeutumnen kuuhun

 Tuossa joulukuun 2020 lopuksi kuulostelin tuota kansainvälistä avaruusasemaa (ISS) ja otin vastaan sieltä lähetettyjä SSTV-kuvia. Siinä samassa "missiossa" muistui mieleen muutaman vuoden takainen seikkailu Apollo 11:n merkeissä. Tämähän oli se ensimmäinen kuuhun laskeutunut kuumoduli.

NASA juhlisti tuota vuonna 1969 tapahtunutta kuulentoa erilaisin tapahtumin 2019. Yksi mielenkiintoisimmista oli tuo kuumodulin tai paremminkin sen simulaattorin käyttö. Eli oli mahdollista tehdä "hallittu" laskeutuminen kuun kamaralle ns. virtuaalisesti. Jos on lentokoneen lentäminen näillä simulaattoreilla hankalaa, niin samaa voin kyllä sanoa tuosta avaruussimulaatiostakin. Käytössä on vain tietty, tarkkaan laskettu polttoainemäärä laskeutumiseen ja irtaantumiseen. Tämä pitää myös huomioida kun käyttää ohjausraketteja modulin hallinnassa ym. Ja jotta asia ei olisi ihan liian helppo, niin yksikin väärä "poltto" voi aiheuttaa melkoisen hässäkän ja tehtävän keskeytyksen. Kullakin "CompuNautilla" oli käytettävissää kolme yritystä laskeutiseen ja selviytymiseen takaisin kiertoradalle.

Lennon helpottamiseksi oli internetistä ladattavissa kopio alkuperäisestä lenjäjien ohjemanuaalista, joka olikin mielenkiintoista lueskeltavaa. 

Seuraavaa missiota odotellessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...