keskiviikko 13. tammikuuta 2021

Pelien kuningas - SHAKKI

Kasparov shakkitietokoneet vm 1989

 Pelit, erityisesti lautapelit, ovat kiehtoneet itseäni jo pitkään. Tosin tuossa 2000-luvun vaihteessa tuli myytyä kattava kokoelmani lautapelien osalta ja sijoittaa saadut markat/ eurot muihin harrastuksiin. Koska erityisesti erilaiset stradegiapelit ovat olleet ykkössijalla pelien osalta säästyivät shakkipelit ulkoistamisilta. Pelihän on lautapelien ehdoton kuningas ja siinä riittää varmasti haasteita jokaiselle, joka pelimaailmaan uskaltaa astua. Itse annoin pikkusormeni shakille jo 1970 -luvun puolivälissä ja sen jälkeen se onkin pitänyt otteessaan. Toki menneisiin vuosikymmeniin mahtuu myös päiviä ja kuukausia, jolloin ei ole edes katsottu shakkilaudan suuntaan 😁

1980-luvun lopulla tietokoneet eivät olleet vielä tehneet vallankumousta pelimaailman osalta. Shakkitietokoneille olikin hyvät markkinat. Ei tarvinnut aina pelata omaa simultaania tai mennä kerholle pelaamaan löytääkseen vastusta. Riitti kun kaivoi shakkikoneen esille, valitsi vastustajan tason ja värin - alkoi pelaamaan. Koneet tarjosivat myös loistavat mahdollisuudet harjoitteluun, sillä ne sisälsivät kattavat avauskirjastot, pelikuviot, tehtäväratkaisut ym. ym.... Shakkitietokoneiden suurin merkitys on siinä, että ne auttavat ihmisiä shakkipelin hienouksien ymmärtämisessä.

Perinteinen shakkitietokone on vielä tänäkin päivänä kelpo pelialusta, sillä ainakin itse pidän enemmän siitä, että nappulat ovat perinteiseen tapaan laudalla edessäni kuin näytöllä, virtuaalisesti. Nuo kuvan shakkikoneet ostin 1989 ja ovat tänäänkin vielä käytössä. Eloluvun kasvaessa on vastusta löytynyt kiitettävästi molemmista malleista 😏

Shakkiahan on nykymuodossaan pelattu jo 1600-luvulta lähtien. Pelin säännöt eivät ole vaikeat, mutta peli itsessään on siitä huolimatta erittäin haastava ja monipuolinen. Vuosisatoja kestänyt shakkipelin ja tutkiminen on osoittanut, että pelin täydellinen hallinta on ihmiselle mahdotonta. Tämä johtuu lähinnä siitä, että pelin erilaisten asemien määrä on erittäin suuri. Jo 25 siirron jälkeen on mahdollisten erilaisten asemien määrä suurempi kuin tuntemamme maailmankaikkeuden atomien määrä!

Shakin perusilme ja -rakenne ovat pysyneet samoina, vaikka tekniikan kehittyessä on mukaan tullut uusia mahdollisuuksia. Erityisesti tietokoneiden vallankumouksen jälkeen on markkinoille tullut lukuisia määriä shakkisovellutuksia - sitä täydellistä sovellutusta en tiedä, mutta onpahan ainakin paljon mistä valita. 

Uusi nousu shakille tuli hiljattain kun ihmiset löysivät lautapelitkin uudestaan pandemian tuomien liikuntarajoitusten myötä ja lisäksi kansainväliseen levitykseen tuli muutama mielenkiintoinen elokuva shakkiteemalla.

Eläköitymisen myötä olen itse shakin osalta keskittynyt pelkästään tehtäväshakkiin ja uutena aluevaltauksen "CW-Shakkiin". Tässä pelimuodossa otetaan yhteyttä vastustajaan HF-radiolla ja siirrot ilmoitetaan sähkötysmerkein (vaatii radioamatööritunnuksen pelaajalta/ aseman valvojalta). Tämän on itselleni sellainen jäähdyttelypelimuoto, jossa yhdistyvät hinosti shakki ja radioamatööritoiminta. Muu turnauspelaaminen ja kerhotoiminta ovat ainakin toistaiseksi historiaa osaltani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...