keskiviikko 20. tammikuuta 2021

JOE BIDEN - Mies vallan huipulta

ISBN 978-951-877-113-8

 Yhdysvaltojen 46. presidentti Joe Biden vannoo keskiviikkona, 20.1.2021, virkavalansa tilanteessa jota hän itsekään tuskin uskalsi toivoa tai epäillä kun ryhtyi tähän viimeisimpään vaalitaistoon. Taistelun tauottua on siirrytty poliittisesti asemasotavaiheeseen - tilanteeseen, jossa käydyn kampanjan voittaja on kaikesta huolimatta selvillä, mutta taistelu jatkuu sillä nykyinen "valtaeliitti" ei suostu tunnustamaan tappiotaan käydyssä taistelussa.

Uuden presidentin myötä Yhdysvallat saa varmaan itselleen uuden suunnan monella osa-alueella. Biden itse on puheissaan tuonutkin esille, että hän antaa itselleen sata (100) päivää aikaa tehdä tämä suunnanmuutos. Tehtävä on varmasti haasteellinen, mutta ei mahdoton: kongressin molemmat huoneet ovatkin hieman yllättäen presidentin edustaman demokraattisen puolueen hallussa, joten republikaanien on oppositiosta hieman vaikea jarruttaa uuden presidentin kaikki uudistuksia.

Bidenin puheiden perusteella löytyy viisi (5) avainkysymystä, joilla tuo suunnanmuutos saadaan aikaiseksi. Nämä eivät liene mitään yllätysvetoja, varsinkaan jos on seurannut edellisen presidenti, Donald Trumpin, tekemiä ratkaisua. Niilläkin toki suunta muuttui jyrkästi sitten Obaman kauden. Jos joku nyt erehtyisi luulemaan, että Biden toistaisi Obama  kaudelta tulevia teesejä -erehtyy. Toki, olihan Joe hyvässä "opissa" Obaman varapresidenttinä ja pystyi seuraamaan aitiopaikalta presedentillisiä asioita.

Muuttuuko suunta siis seuraavilla teeseillä:

  1. TALOUS KUNTOON: uusi tukipaketti taloudelle (n. 1500 miljardia euroa). Erityisesti Covid-19 ja sen leviämisen estämiseksi asetetut rajoitukset ovat olleet myrkkyä USA:n taloudelle.
  2. COVID-19: tämän asian hoitaminen "kuntoon" on varmasti se ensimmäinen ja tärkein tavoite, jonka saavuttaminen vaikuttaa kattavasti moniin muihinkin tavoitteisiin.
  3. ILMASTO: Ilmastokysymyksissä tulee ehkä se suurin ero edelliseen presidenttiin. Nyt palataan takaisin Pariisin ilmastosopimukseen ja lisäksi presidentin asetuksella palautetaan kaikki Barack Obaman virkakaudella asetetut ympäristösäädökset, jotka Trump ehti kumota. Se kuuluisa tavoite hiilineutraaliuden osalta on tarkoitus saavuttaa 2050.
  4. RAJAT / MAAHANMUUTTO: virkaan astuessaan Trump ilmoitti suureen ääneen rakentavansa sen kuuluisan muurin Meksikon rajalle sekä asetti lukuisia matkustusrajoituksia useille muslimienemmistöisille maille. Biden on sanonut kumoavansa 100 päivän aikana useimmat maahanmuuttoa koskevat asetukset ja luonnollisesti pysäyttää Meksikon rajamuurin rakentamisen. Koska useimmat asiat ovat käsketty presidentin asetuksilla, voi uusi presidentti kumota ja korva omillaan helposti. Tosin maahanmuuttopolitiikan täydellinen muuttaminen kaikilta osin voi kaatua sitten aikanaan korkeimman oikeuden vastustukseen - sen aika näyttää.
  5. YHTEISTYÖ JA AVUNANTO: Trumpista poiketen Biden uskoo ja vannoo kansainvälisen yhteistyön ja monenkeskisten järjestöjen nimeen. Edellä mainitus Pariisin ilmastosopimuksen lisäksi Biden aikoo liittää USA:n välittömästi takaisin myös Maailman terveysjärjestöön (WHO). Ensimmäinen virkamatkakin, ulkomaille, suuntautuu oletettavasti Eurooppaan, NATO:n päämajaan Brysseliin. Trump teki omansa aikoinaan Saudi-Arabiaan, kuinkas muuten.
Nyt katsotaan ja kuulostellaankin mitä seuraavat 100-vuorokautta tuovat tullessaan. Toivottavasti uuden menestystarinan. Sitä odotellessa kannattaa käydä lukemassa vaikka tuo Joe Bidenin ensimmäinen suomennettu elämänkerta. Vaikka kirja on "ohut", on siinä kyllä sisältöä sitäkin enemmän. On helpompi ymmärtää nykyisyyttä ja tulevaa kun ymmärtää ja tuntee taustat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...