lauantai 2. tammikuuta 2021

Ilmastonmuutoksen kourissa...

 

Onko huomenna poutaa?
Kovasti keskustelevat ja kirjoittelevat taasen, että tuo kokonaisilmasto olisi lämpiämäänpäin maapallolla. Tottahan se varmaan onkin, sillä joitakin asteen osia on noin maailmanlaajuisesti tuo ilmasto lämminnytkin. Pitkällä tähtäimellä varmasti huono asia, jos suuntaus pysyy tuollaisena: jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee ym... Katastrofiin on varmasti vielä matkaa ja aikaa, mutta hyvähän nuokin asiat on tiedostaa, koska niihin ei vaikuteta ns. "yhden yön periaatteella".

Katselin tuossa jälleen vuoden vaihtuessa noita tilastoja omalta Mustolan sääasemalta. Dataa on paljon, mutta nyt keskityin vain viimeisimpien, kuuden vuoden lämpötiloihin. Vähän niinkuin tuon ilmastokeskustelun innoittamana.

Tänään lunta kolatessani tulikin mieleen, että vuosi sitten ei juurikaan tarvinnut lumikolaa liikutella, sen verran vähän tuota valkeaa massaa maahan pääsi syntymään. Sateet siis kiersivät tämän maakunnan kaukaa.

Kuuden vuoden mittausjaksoa katsoessani huomaan kyllä, että muutos on ollut lämpimämpään suuntaan. Ja kai sen on huomannut myös talvista luontoakin katsellessa. Viime vuonna pääsi vielä tammikuussa keräämään suppilovahveroita Enonkoskellakin - hyvältä maistuivat.

Mustolassa on tuo vuoden keskilämpö noussut vuodesta 2016 - 2020 +1.4 C! Eli suuntaus on ollut nouseva. Hellepäiviä en nyt laskenut, mutta etsin tilastoista nuo maksimi- ja minimilämpötilat. Eihän niissä kovin ihmeellistä ole. Lähinnä silmiinpistävää on tuo hellemaksimien ajoittuminen joko heti kesäkuulle tai sitten elokuulle. Heinäkuu on ollut tilastoissa sellainen tasoittava kuukausi lämpöjen osalta. Mielenkiintoinen lämpötilahavainto on tuo viimevuoden minimi: -14 C helmikuulta. Lämmin vuosi näkyi ainaka öljylämmittäjän ja sähkölämmittäjän kukkarossa.

Tässä hieman tilastodatana vuosia 2016 - 2020

Vuosi    Keskilämpö        Maksimi/kk        Minimi/kk

2016    +4.8 C                    +28.2 C/Kesä    -30.7 C/ Tammi

2017    +4.8 C                    +25.7 C/Kesä    -25.6 C/ Tammi

2018    +5.3 C                    +32.1 C/Elo       -27.4 C/ Maalis 

2019    +5.0 C                    +30.6 C/Kesä    -29.2 C/ Tammi

2020    +6.2 C                    +29.8 C/ Kesä    -14.6 C/ Helmi


Pääseeköhän talvi yllättämään tänä vuonna?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...