maanantai 4. tammikuuta 2021

Harvoin tarjolla...

Tiedon varmistus prosessissaan ?

 Näin vuodenvaihteessa viimeistään jokainen itseään kunnioittava bittioperaattori varmistelee viimeistään nyt menneen vuoden tiedostot - sen pahan päivän varalle. Se kyllä kannattaa - viimeistään silloin kun se paha päivä koittaa ja tiedostot eivät ole enää käytettävissä. 

Kannattaa myös muistaa pitää huoli niistä varmistuksistakin. Hyvä tapa tai oikeastaan se vähimmäistapa on tehdä varmistukset ns. 1 + 3 mallilla:

1. varmistus työasemaan liitetyllä USB-levyllä tai tikulla (ei saa olla koko ajan kytkettynä työasemaan - jos tulee ikävä pöpö, niin se salaa kaikki usb-väylienkin takaa tulevat mediat)

2. varmistus joko omalla NAS (NetworkAttachedSystem) -palvelimella tai ulkoisen operaattorin pilvipalveluun. Itse suosin omaa verkkolevyä (NAS), koska noissa pilvipalveluissa on omat jännitteensä yleensäkin.

3. ehkä se tärkein vuosivarmistus USB-levylle / -tikulle, jonka säilytys on jossain muualla kuin kotona: esim kesämökillä, pankin tallelokerossa jne..... Tämä sen takia, jos sattuu tulipalo tai muu katastrofi, niin siinä saattaa olla kaiken median käyttö hankalaa ellei tietoja ole jossain muuallakin.

Tuo ensimmäinen numero tuossa yhtälössä (1) tarkoittaa vain työaseman omia varmistusrutiineja. Osa hoituu automaattisesti (Win10) tai sitten ne on itse määriteltävä - molempi parempi.


Tänä vuonna tuo työkoneen ja verkkoresurssien varmistus sujuikin jouhevasti. Ei tarvinnut juuri paljoa funtsia kun antoi käsky "Delete All" - siinä sitä sitten oli jännää katsella kun tiimalasin pyöriessä 35 -vuotta tiedonkeruuta meni bittiavaruuteen. No, sen verran pitää olla rehellinen, että olin syksyllä jo ottanut joistakin tiedostoista omat kopiot usb-levylle, koska olen varma, että niitä joku tulee vielä kysymään, vaikka nyt ei kenelläkään ollut tarvetta niihin.


Hyvää alkanutta vuotta 2021


t. ARi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...