maanantai 11. tammikuuta 2021

Pikaviestimet murroksessa; Whatsapp, Telegram, Signal...

Kooste muutamien pikaviestimien vertailemiseksi (Cyber, Twitter)

 Viikonloppuna alkoi minullekin tarjota uusia ehtoja tuo käyttämäni Whatsapp -pikaviestin. Tarjolla oli siis kaksi vaihtoehtoa, joko hyväksyä ehdot ja jatkaa käyttöä tai sitten käyttö loppuisi kokonaan 8.2.2021, eli muutaman viikon päästä. 

WhatsApp pakottaa nyt jakamaan muun muassa puhelinnumeron, profiilin nimen ja valokuvan, tahot joihin käyttäjä on ollut yhteydessä ja sovelluksessa tehdyt maksut.

WhatsApp on hyvin epämääräinen sen suhteen, mitä muutokset tarkkaan ottaen ovat ja miten luovutettuja tietoja käytetään. Ehdot vaikuttavat olevan kuitenkin rajumpia muualla maailmalla kuin EU-alueella - ainakin toistaiseksi.

Viimeisimpien tietojen ja tulkintojen mukaan uudet ehdot koskevat lähinnä tuon WhatsApp Business -ratkaisun käyttäjiä. Tosin nyt ehdot on hyväksytetty kaikilla käyttäjillä ihan kuin varmuuden vuoksi.

Viime viikkoina on tullut aika monen internetpalveluntarjoajan lähettämänä uutta sopimustekstiä hyväksyttäväksi. Suosittu sähköpostiohjelmisto, Gmail, laittoi myös viestiä, että kannattaa käydä hieman säätämässä asetuksia 25.1.2021 mennessä. Syksyllä tulikin jo ennakkotietoa, että tallennustilan ns. vapaaseen osioon Googlen tarjoamien pilvipalveluiden osalta on tulossa rajoituksia. Näihin on onneksi aikaa reagoida kesäkuulle 2021 saakka. 

Kuinkahan moni noita yleensä brittiläisellä aksentilla kirjoitettuja käyttöehtoja lukee, ainakaan ajatuksen kanssa. Myönnän, että en edes itse kaikkien palveluiden osalta. Yleensä on helppoa hyväksyä ehdot ja jatkaa käyttöä. 

Ilmiö, johon kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota on se, kun sovellukset pyytävät lupia asennuksen tai päivityksen jälkeen. Kaikkien sovellusten ei tarvitse päästä yhteystietoihin, sähköpostiin, kuviin, mikrofoniin, paikkatietoon jne. käsiksi. Yleensä näiden osalta se "sudenkuoppa" tulee silloin kun päivittää jo kertaalleen hyväksymäänsä ohjelmistoa, eikä huomaa, että nyt uusi päivitys tarvitseekin hieman enemmän valtuuksia päätelaitteen osalta. Mobiilipuolella yleinen ilmiö niin puhelimien kuin tabletkoneiden osalta. Ollaan siis tarkkana.

Mitä tulee näihin pikaviestimiin, niin nykyään ne ovat kasvaneet tärkeäksi osaksi kommunikointia. Tekstiviestithän ne ovat jo lähes syrjäyttäneet, vaikka kyllä perinteiselle SMS:llekin (tekstiviesti) tilauksensa on. 

Whatsapp-viestimen ilmoituksen jälkeen onkin tullut aika arvioida näiden pikaviestisovellusten turvallisuutta. No, luotettavasta latauspaikasta ladattuina ne eivät onneksi kyllä sisällä sitä haittakoodia, jolla päätelaite saastuisi. Maailmalta toki löytyy latausalustoja, joista saa hienoja ohjelmistoja, mutta yleensä kylkiäisenä tulee muutakin kuin alennusta. Se mitä virallista latauspaikkaa käyttää riippuukin luonnollisesti siitä onko kyseessä Windows, Linux, Apple, Android vai joku muu käyttöjärjestelmä.

Löysin internetin cyber-osiosta tuon alussa olevan kuvan yhteenvetoineen yleisimmistä pikaviestintäsovelluksista. Whatsapp:in uusien ehtojen myötä on ainakin lataustietojen mukaan todella moni luopunut Whatsapp:in käytöstä ja siirtynyt Signal-viestimeen. Kun katsoo tuota yhteenvetoa noista "turvaominaisuuksista" herääkin jo kysymys, miksi ei siirrytty jo aikaisemmin ? Punaisten rastien osuus WhatsApp:n osalta saattaa yllättää monet!

Siirtymistä monen osalta uuden pikaviestimen käyttöön hidastaa luonnollisesti se, että siinä nykyisessä on käytössä jo tutu kontaktit ja ryhmät ym. Täysi siirtyminen uuteen, vie oman aikansa ennenkuin kaikki omat kontaktit siirtyvät myös saman viestimen käyttäjiksi.

Itse olen ajatellut hoitaa tuota "ylimenovaihetta" niin, että perinteinen WhatsApp jää uusine ehtoineen taustalle ja siirryn muun aktiivisen viestityksen osalta Signalin käyttäjäksi. Siirtyminen uuteen tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden siivota sitä omaa kontaktilistaa, joka saattaa vuosien saatossa olla jo melkoisen pitkä.

Ollaan kuulolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...