torstai 28. tammikuuta 2021

ISS - Kansainvälinen avaruusasema iltataivaalla

 

SSTV-kuvaa avaruusasemalta 

Kansainvälinen avaruusasema (ISS) kuuluu ja näkyykin nyt eteläisen Suomen iltataivaalla eteläisessä horisontissa. 

Tuo näkyminen tosin vaatii pilvettömän taivaan lisäksi hieman paremman horisonttinäkyvyyden, sillä parhaimmillaankin ISS on vain n. 15 astetta horisontin yläpuolella eteläisellä taivaalla. Vaikka tuo visuaalinen havainnointi hieman olisikin vaikeaa, kuuluu radiosignaalit ISS:ltä luonnollisesti erittäin hyvin. 

Tällä hetkellä on ISS:llä menossa pienimuotoinen operaatio SSTV (SlowScanTV) kuvien osalta. Operaatio kestää tällä kerralla vain kaksi vuorokautta 28.-29.1.2021, ja silloinkin ollaan äänessä vain kun ollaan ns. Moskovan päällä. Näin Kaakkois-Suomen osalta tuo operaatiomalli on ihan hyvä, sillä ollessaan Moskovan kohdilla, on tuo kuuluvuus täälläkin vielä erittäin hyvä. Hyvää kuuluvuutta tukee vielä tuo 145 MHz:n taajuus (145.800 MHz - SSTV), jossa tuo dopplerilmiökään ei pääse hirmuisesti häiritsemään signaalia.

Itselläni on käytössä vain pieni piiska-antenni (vertikaali) talon katolla ja radiona skanneri tai muu vastaanotin, josta löytyy tuo tarvittava 145MHz:n taajuusalue. Kuvien vastaanottoon löytyykin sitten internetistä ohjelmistoja niin PC:lle, MAC:lle, Linuxille ja jopa Android -puhelimille. Itselläni on käytössä MMSSTV-ohjelmisto PC:lle. Sillä onnistuu niin kuvien vastaanottaminen kuin lähettäminenkin. Kuvien vastaanottaminen ei vaadi erityislupia, joten ei muuta kuin kuulostelemaan.

Se, koska ISS kuuluu ja "näkyy" on helposti selvitettävissä vaikka tämän linkin kautta: ISStracker

73 / ARi 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...