maanantai 18. tammikuuta 2021

Pakkasennätyksen perässä - kuinkas siinä sitten kävikään ?

Mustolan lämpötila, tammi 2021

Savo, lämpötila, tammi 2021

 Tuossa ennen tämän talven ensimmäisiä "tosi" pakkasia hieman aprikoin tässä blogissa, kuinka syvälle tuo lämpötilakäyrä oikein tulee tippumaankaan. No, tippuihan se, mutta ei ehkä kuitenkaan ihan niin syvälle kuin olisi saanut olettaa. Kyllä tämäkin pakkasjakso riitti jo ihan hyvin. Jos ei muuta, niin muistutti ainakin sähköyhtiöitä siitä, että ns. vihreästä tuulisähköstä ei ole kunnolla sähköntuotantoon talvella, eli silloin kun kulutushuippuja olisi. Parempi nimi olisikin "Vihreä kesäsähkö". 

Kaiken tämän lisäksi jo parin vuorokauden tiukempi pakkasjakso sai useimmat sähköauton kimpussa häärineet kiroilemaan autoilun ihanuudesta. Ja ihan pienenä lisänä vielä sekin, että Abloyclick -sähköavaimet, jotka oli onnistuneesti tallennettu rakennusten putkilukkoihin lakkasivat toimimasta kun paristot hyytyivät pakkasessa. Jäi moni ovi avautumatta. VR:n raportoiduista ongelmista en viitsi edes mainita mitään. Toivottavasti kesä saapuu pian ja näistäkin vaivoista päästään ainakin hetkiseksi.

Laiton näkyviin kaksi lämpökäyrää: kotoa Mustolasta ja mökkipaikkakunnalta Etelä-Savosta (Enonkoski). Etäisyyttä toisistaan mittauspisteillä on linnuntietä reilu 200 km, ei ihan hirmuisesti. Lämpökäyrätkin ovat yllättäen melko samansuuntaiset, tosin nuo minimit ovat hieman syvemmät tuolla Savon suunnalla. Mustolassa jäätiin hieman reiluun -23 C:een kun Savossa sentään hätyyteltiin jo -30 C rajaa.

Nyt tulleen voimakkaan lauhtumisen myötä onkin sitten odotettavissa jälleen niitä putkirikkoja, kun vesiputket halkeilevat.

Kyllä sitä on ilmoja pidellyt voitaisiin todeta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...