perjantai 29. maaliskuuta 2024

Kätevät sovellukset lintujen havainnointiin

Androidin "äpit" lintujen havainnointiin

 Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät -sovellus tunnistaa linnun laulusta ja auttaa samalla tieteellistä tutkimusta. Sovelluksen havainnot näkyvät myös kartalla, josta pääsee seuraamaan muuton etenemistä.

Suomalaisilla onkin nyt ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa lähipiirinsä lintuja niiden laulun perusteella. Samalla voidaan auttaa tiedettä lahjoittamalla älypuhelimella nauhoitettu linnunlaulun tutkijoiden käyttöön.

Hieno sovellus lintujen havainnointiin ja mikä parasta tuo sovellus todellakin toimii eli tekee sitä mitä lupaa: tunnistaa linnun laulun nauhoitetusta äänitteestä. Testasin itse tänään sovellusta sen talvilevon jälkeen piharappusilta kun jostain kaukaa kuului mustarastaan laulua. Vaikka laulu oli voimaltaan aika heikkoa ja laulajakin oli yli 150 metrin päässä, onnistui sovellus tunnistamaan mustarastaan ja vielä tämän lisäksi lähipensaassa äännelleen sinitiaisen. 

Sovelluksen sanotaan jo nyt tunnistavan 150 lintulajia, joten kyllä näistä varmasti useimmat sattuvat jo monen havainnoitsijan retkeilyreiteille ja auttavat hieman selvittämään lintukuorojen saloja laulajien osalta.

Sovelluksen avulla varmasti tuo oma korvakin herkistyy erilaisille linnunlauluille ja ääntelyille. Pian huomaakin, että ilman sovellustakin tulee pärjäämään. Toki asian toinen puoli on se, että sovelluksen avulla tuetaan tiedettä ja sovelluksen jatkokehittelyä, joten itse aion käyttää sitä useasti jatkossakin. Vaikka yli 50 -vuotisen harrastajauran aikana useimmat linnunlaulut tuntee kyllä ilman apujakin 😊

1980-luvulla oli Yleisradiolla hieno keväinen haastekilpailu, jossa Suomen lintutieteelliset yhdistykset kilpailivat lintujen äänien tunnistamisessa. Itse olin tuolloin jäsenenä EKLY:n (Etelä-Karjalan Lintutieteellinen Yhdistys ry) nelihenkisessä joukkueessa. Yllätykseksemme pärjäsimme kilpailussa hyvin, ja loppukilpailussa pääsimme mittelemään tietoja Lapin Lintutieteellisen yhdistyksen kanssa. No, niinhän siinä kävi, että taidettiin päästä pokkaamaan tuon kisan voitto, niukasti mutta kuitenkin.

MOBIILIVIHKO on taas sovelluksena mainio kun luonnossa liikkuessa haluaa merkitä luontohavaintoja muistiin. Havainnot tulevat suoraan karttapaikkoihin omiin lajiryhmiin automaattisesti. Ja mikä parasta havainnot tukevat myös tiedettä monilta osin. Kannattaa tutustua tähänkin sovellukseen.

Molemmista puhelinsovelluksista löytyvät versiot niin Apple:lle kuin Android:lle.


Hyvää muuttolintukevättä ja luonnon tarkkailua.


@ri

Keväänkorvalla

Mustola, vko 13 / 2024

 Pääsiäispyhien aattona näytti kevät saaneen kunnon harppauksen eteenpäin. Lämpötilat nousivat hetkessä toiselle kymmenelle, ollen parhaimmillaan liki +12 C. Toki yöllä mentiin sitten vastavuoroisesti hetkeksi miinuksillekin, mutta vain parin asteen verran.

Luontoonhan tämä lämpöaalto sai vipinää aikaiseksi. Suuri osa jo saapuneista muuttolinnuista uskaltautui jatkamaan muuttoaan kohti pohjoista samalla kun ensimmäiset päiväperhoset lähtivät liikkeelle. Nokkosperhoset olivat tänä vuonna jälleen ensimmäisten joukossa talvisessa puutarhassa 😉

Mitä on uskominen meteorologien ennusteisiin, niin paluu arkeen tapahtuu pian Pääsiäisen jälkeen ja hieman viileämmät tuulet alkavat puhallella, jopa lumikuurojakin on uskallettu ennustaa. Mutta nautitaan nyt keväästä kun sitä on tarjolla.


@ri

keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Uusi tulokas kotiverkkoon, osa 2

Raspi ja TFT-näyttä 7"

 Osaset alkoivat olla ns. koolla, joten oli aika laittaa laitteisto tulille. Raspia lukuun ottamatta kaikki tarvittavat lisukkeet löytyivät vielä edellisen projektin jäljiltä. Tuolloin tuli rakenneltua Raspi osaksi ADSB -verkostoa eli kuuntelemaan ilmailua. 

Nykyisen projekti lopullista kokoonpanoa en vielä tiedä, mutta runko on nyt hyvällä mallilla kun kaikki oleellinen toimii. Voisi melkein sanoa, että tänä päivänä tuon Raspin käyttöönotto onnistuu lähes kaikilta lukutaitoisilta, sillä netistä löytyy selkeät ohjeet perusasetuksille ja hieman vaativimmillekin virityksille, joten sanan "Linux" ei kannata antaa hämätä. Tosin ei Linux-tuntemuksesta mitään haittaakaan ole 😉

@ri

tiistai 26. maaliskuuta 2024

Radioviihteen ytimessä

Papukaija....

 Näin aurinkomyrskyn ja huonojen radiokelien aikana onkin hyvä siirtyä vaihteeksi ns. viihderadion pariin. Kanavatarjontaahan on nykyisin ilman nettiäkin melkoisesti - lähes joka lähtöön. Toista se oli 70- ja 80-luvuilla ennen kuin nuo kaupalliset radio saivat toimilupia Suomeen. Oli oikeastaan vain ULA-verkossa kuultavissa YLE:n tarjontaa. No, nokkelimmat toki hoksasivat, että kyllähän useimmista viihderadioistakin löytyi keski- ja jopa lyhyet aaltoalueet, jolloin saatiin myös hieman muuta sisältöä maailmalta.

Erityisen kiinnostuksen kohteita olivat varmaan monet ns. "Merirosvoradiot", jotka käytännössä toimivat ilman toimilupia kansainvälisillä vesialueilla ja soittivat hyvää musiikki lähes vuorokauden ympäri. Ja kyllähän muutoinkin oli paljon asemia tarjolla kun ei vielä oltu siirrytty lähetyksissä kokonaan kaapeliin ja internettiin.

Musiikin lisäksi tuli itse kuunneltua kotimaan aalloilta viihdeohjelmia. Erityisesti Papukaija G Pula-ahon touhuilut, Knallin ja sateenvarjon seikkailut sekä tietysti Linnunradan käsikirja liftareille ovat jääneet mieleen. Pula-ahon osalta löysin vielä vanhat äänitteet, joten olikin helppo siirtyä ajassa hieman takaisinpäin ja fiilistellä viihderadion äärellä.

Knallin ja sateenvarjon tarjoaman brittihuumorin osalta ei itsellä ole tallenteita, mutta tässä tulee tietysti internetti apuun. Tosin, vuosia sitten tapasin Hämeessä erään radioamatöörin, joka kehui että hänellä on kaikki Knalli ja sateenvarjo -tarinat taltioituina C-kaseteille; hieno saavutus 👍

Kun näitä vanhoja tarinoita kuuntelee, auttaa hieman ymmärtämään kuplettien juonia, kun yrittää muistaa sitä aikaa, jolloin nuo tarinat on tehty. Tietty aikasidonnaisuus on tärkeä, vaikka tuntuuhan nuo tarinat kelpaavan nuoremmallekin sukupolvelle ihan hyvin 😊

Uusintoja näistä tuskin saadaan YLE:n tai muunkaan kanavan tarjoamana, joten ei muuta kuin internetin kautta etsimään, josko onnistaisi, mikäli asia kiinnostaa.


@ri

maanantai 25. maaliskuuta 2024

Aurinkomyrskyn ja koronayön jäljiltä 25.3.2024

Vuorokauden signaalit 14 / 28 MHz taajuuksilla 24.-25.3.2024 (kuva 1)


Eilen mainostettu ja ennustettu magneettinen myrsky saapui sitten lopulta n. 12 tuntia ennustettua aikaisemmin. Revontuliakin olisi varmasti ollut tarjolla hieman normaalia enemmän, mutta ainakin Suomessa tuo pilvinen taivas esti tehokkaasti repolaisten havainnoinnin. Sen sijaan radiorintamalla useat asemat raportoivat hienoista Aurora-yhteyksistä 144 MHz taajuusalueella.

Kuvaan 1 olen ottanut esille viimeisen vuorokauden ajalta tuo keskitaajuuden 14 MHz (keltainen) ja ylätaajuuden HF:llä, 28 MHz (vihreä). Siinä näkyy aika hyvin kuinka myrskyn saavuttaessa maapallon alkavat radioyhteyksien määrät laskea nopeasti. Jyrkän laskun jälkeen tuo yhteyksien määrä jää myös kovin alhaiselle tasolle, koska menee aikansa ennen kuin heijastavat kerrokset palautuvat mylläkästä ja itse myrsky menee ohitse.

Revontuliharrastajien kiusaksi pilvien lisäksi tuli myös tuo planeettojen väliseen magneettikenttään tapahtunut muutos, jossa ennustettu S eli eteläinen suunta muuttui kentän osalta pohjoiseen, mikä ei ole hyvä merkki revontulien osalta. Tästä osoituksena tuo sormikuvio, jonka grafiikan laatija on laittanut esille.

Tätä kirjoittaessani, klo 11.30 / 25.3, on aurinkotuulen voimakkuus vielä 735 km/h ja ennusteiden mukaan seuraavillekin vuorokausille on ennustettu jopa G5 -tason myrskyä. Tälläkin hetkellä on eteläisen Suomen kohdilla revontulikartta punaisella, eli repolaisia olisi nähtävissä jos pilvet olisivat sivussa ja aurinko yön puolella 😁

Ei muuta kuin katseet taivaalle, jos vain pilvet antavat mahdollisuuden taivaankannen tarkkailuun.
Avaruussää 24/25.3.2024 (kuva 2)

Aamun postit hukassa ?

 

Aamun heijastukset HF:llä 25.3.2024

Aamun postit olivat tälle aamulle hieman hakusessaan. Aurinkotuulien saattelema magneettinen myrsky oli saanut heijastavat partikkelit sekoamaan ilmakehässä, joten radioaalloille ei löytynyt oikein heijastuspintaa, mikä näkyy hyvin blokin kuvasta yllä.

Kokeilin aluksi hakea WinLink -postit tutuilta GW-asemilta 7 MHz:n taajuudella. Ei mitään signaalia Kymenlaakson eikä Pohjois-Karjalan suunnalta. Ei mikään yllätys kun katsoin vallitsevaa radiokeliä hieman tarkemmin. Monesti tuolla kuuntelulla ja kokeilullakin pärjää hyvin radiokelien osalta 😉

Kokeilusta innostuneena otin kohteeksi Jyväskylän alueen ja muutin toimintataajuuden 5 MHz (60 metriä aallonpituutta). Ja täällähän tärppäsi heti. Ja mikä hienointa signaalitasokin oli todella hyvä. Ihan kaikkea ei ollut avaruusmyrsky sentään saanut sotkettua.

Postit siis löytyivät pienen haasteen jälkeen, mikä onkin tämän harrasteen "suola" omalta osaltaan.

@ri

sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Taivas tulessa - "Repovalkeat vauhdissa"

 

Taivas loimuaa 24.3.2024

Ensimmäiset merkit auringon aktiivisuudesta ja plasmapurkauksista on nyt nähtävissä. Revontulihavaintoja on tehty monin paikoin eteläisessä Suomessa: toki sankka pilvisyys haittaa havainnointia - harmi. Mutta, siellä missä taivas repeilee pilvipeitteestä on hämärän hiipiessä maisemaan mahdollisuus nähdä komeita taivaan tulia.


@ri

Aurinkomyrskyä tarjolla

CME - Coronal Mass Ejection 24.3.2024 (kuva 1)

Eilisessä julkaisussani esille tuomani auringossa tapahtuneet purkaukset saivat luonnollisesti jatkoa, jonka seurauksena päästäänkin seuraavien vuorokausien aikana "nauttimaan" geomagneettisen myrskyn tarjoamista ilmiöistä, kuten revontulista.

Viimeisimmät auringosta otetut kuvat osoittavat kuin tuo koronapurkaus (CME) koko voimallaan suuntautuu maapalloa kohden. Arviolta n. 72 tunnin sisällä tuo plasmavirtaus ohittaa maapallon ja voi laukaista ennustetun geomagneettisen myrskyn. Ensimmäiset merkit plasmapurkauksen osalta saatiin jo 3 tuntia tapahtuneesta, kun auringon syöksemät energiset pienhiukkaset saavuttivat planeettamme.

Magneettikentän voimakas muutos kohti etelää, ennakoi hyviä revontulia (ks Bz arvo kuvassa 2). Toki ei olisi ensimmäinen kerta kun kun ennustettu myrsky muuttaa suuntaansa tai sen intensiteetti muuttuu jostain syystä - avaruuskin voi yllättää 😉

Avaruusmyrskyn mitattuja suureita (kuva 2)


Kuvasta 2 voidaan olettaa ennustetun myrskyn tapahtuvan sekä sen, että mahdollisuudet revontuliin ovat erittäin hyvät. Avaruustuulen nopeus on kohoamassa koko ajan samalla kun magneettisuus muuttuu pohjoisesta etelään eli plussa arvoista miinukselle: nyt arvossa -4 nT!

Heijastukset 28 MHz:lla 22.-23.3.2024 (kuva 3)

Vallitsevan radiokelin osalta kuvassa 3 on näkymä viimeisen vuorokauden ajalta 28 MHz (10 metrin) aaltoalueelta. Maailman WSPR-verkosto työstää signaalitietoa koko ajan radiotaajuuksilla, joten niiden kautta on helppoa havaita radiokelien muutokset reaaliajassa. Kuvassa näkyy jo aika selvästi kuinka selvien huippujen jälkeen tulee signaalimäärissä notkahdus. Erityisen huomattavaa on nyt, että tuon jälkimmäisen huipun jälkeen tuo matala signaalitaso ei näytäkään enää nousun merkkejä. Jos ei ihan Black out, niin melkein kuitenkin.

Toivottavasti pilviverho repeilee, jotta revontulien katselu olisi mahdollista täällä etelässäkin. Aurinkomyrsky eikä aurinkotuuli vie pilviä mennessään - siihen vaaditaankin sitten jo ihan toisenlainen myrsky 😊

@ri 





 LASCOn koronagrafikuvat on päivitetty ja niissä näkyy täysi halo coronal mass ejection (CME), joka on suunnattu maahan. Suurin osa plasmasta näyttää suuntautuvan pohjoiseen, mutta huomattava vaikutus planeettamme ohi on todennäköistä 72 tunnin sisällä ja voi laukaista geomagneettisen myrskyn saapuessaan. Energeettiset hiukkaset alkoivat saavuttaa planeettamme lähes 3 tuntia soihdutustapahtuman jälkeen, ja tällä hetkellä on meneillään pieni (S1) - kohtalainen (S2) säteilymyrsky

CME-malli julkaistu : Halo CME on mallinnettu. NOAA/SWPC vaatii törmäystä Maahan maaliskuun 25. päivän alkuun mennessä (UTC-aikaa). Geomagneettinen myrsky, joka saavuttaa kohtalaisen (G2) - voimakkaan (G3) kynnyksen, voi olla mahdollista, kun plasmapilvi pyyhkäisee planeettamme ohi. Aurora-taivaan tarkkailijoiden keskitasolta korkeille leveysasteille tulisi olla hereillä sunnuntai-illasta maanantaihin asti.

lauantai 23. maaliskuuta 2024

Auringossa sattuu ja tapahtuu jälleen

 

Auringossa tapahtuu ja sattuu jälleen. Sen verran mielenkiintoinen tapahtuma että täytyi nostaa se näkyville myös tänne blogipuolellekin. 

Kaksi auringonpilkkualuetta (AR 3614 ja 3615) tuottivat juuri auringonpurkauksia lähes samaan aikaan. Kollektiivinen X1.1 X-Ray -tapahtuma huipentui kello 01.33 UTC / 03.33 Suomen aikaa (23. maaliskuuta). 

Purkauksien osalta AR 3614:n ympärillä näyttää olevan kirkkaampi purkausalue näistä kahdesta. Kahden samankaltaisen korona-alueen esiintyminen samanaikaisesti tarkoittaa, että koronaalisen massapurkauksen (CME) mahdollisuus on todennäköistä. Tulevien tuntien aikana tullaankin näkemään minkälaisiin mittasuhteisiin tämä tapahtuma auringossa nousee.

Työskentely HF-alueella radion kanssa saattaa olla hieman haastavaa seuraavina vuorokausina. 🤔

@ri

"Radiosää" 23.3.2024 0700 UTC

Radiokeliin vaikuttavat purkaukset auringossa 23.3.2024


perjantai 22. maaliskuuta 2024

Uusi tulokas kotiverkkoon

Rapberry PI 3B

 Pienet korttitietokoneet tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet harrastaa ns. pintaa syvemmältä atk-osaamista: ohjelmointi, rakentelu ja itsensä haastaminen yhdistyvät hienosti näissä projekteissa.

Itse olen harrastellut noiden Raspien eli Raspberry PI -korttikoneiden kanssa. Ensimmäisen Raspin hankin 2018, jonka sitten eläköidyttyäni rakentelin harrastekäyttöön 2023. Tuosta innostuneena päätin hankkia uuden aihion kun niitä nyt on tullut taas tarjolle pitkähkön hiljaisuuden jälkeen. Korona (Covid19) ja maailmankauppa, sotkivat näidenkin piirisarjojen valmistusta melkoisesti.

Raspeja on vielä nyt hyvin eri teholuokissa. Mitä uudempi versio, sen tehokkaampi / monipuolisemmat liitynnät ja tietysti kalliimpi hinta. Tämän takia onkin hyvä ennen hankintapäätöstä istahtaa hetkeksi ja miettiä kuinka tehokasta Raspia oikein on hankkimassa.

Itse hankkimani Raspberry PI 3B on jo vuonna 2016 julkaistu versio. Sitä samaa rautaa kuin hankin jo 2018. Omiin tämänhetkisiin suunnitelmiin tämä hieman iäkkäämpi versio käy oikein hyvin, sillä en ole rakentamassa siitä mitään kodin viihdekeskusta, striimauspalvelinta tms. Radioteknisissä projekteissa riittää hieman kevyemmätkin prosessoritehot.

Tuon ensimmäisen Raspin rakentelin aluksi APRS -käyttöön. Tuossa käytössä Raspi kuunteli paikallista radioamatöörien APRS-taajuutta 144.800 MHz ja välitti kuullut asemat osaksi APRS-IS -verkkoa eli siirsi paikkatiedot internettiin. Tämä oli sinänsä hyvä kokeilu, sillä samalla tuli testattua tuon aikoinaan Saksasta hankkimani SDRL-tikun toiminta osana Raspia. Tuo USB-tikun näköinen laitehan on käytännössä ohjelmistoradioksi liitettävä laite, joka kuuntelee aika leveällä kaistalla radiotaajuuksia.

Koska tuo APRS -projekti onnistui hienosti, laitoinkin järjestelmän kuuntelemaan ilma-aluksia osaksi Flightradar24 -verkosto. Uusi ohjelmistopaketti muistikortille ja kuuntelutaajuudet, niin paketti oli valmis. Tuo FR24-paketti onkin toiminut jo yhtäjaksoisesti vuoden kesämökillä. Tuossa käytössä laite ei juurikaan kuumene, eikä suorita ylimääräisiä prosesseja ja mikä parasta käynnistyy itsestään sähkökatkojen jälkeen automaattisesti. Pitkäikäisiä tietokoneita, koska ei juurikaan liikkuvia osia ja komponentitkin ovat oikein mitoitettuina tämänkokoisiin koneisiin virrankäytön ja toimintojen osalta.

Aika näyttää mitä tästä uudesta "raakileesta" tulee tehtyä; joku radiotekninen projekti todennäköisesti ellei muita ideoita tai haasteita tule eteen.

@ri



Vieraita Linköpingistä

 

Vieraita Linköpingistä 22.3.2024

Tuttu ääni taivaalta herätti juuri mielenkiinnon, ja kas kummaa siellä oli taas Ilmavoimien C295M kuljetuskone tekemässä laskukaartoa Lappeenrannan lentokentälle. Onhan se hienoa että muitakin kuin Ryanairin ja paikallisten harrastajien ilma-aluksia näkyy ilmatilassa. Kentälle on käyttöä monessakin mielessä.

Reittitietojen mukaan tämä kone oli lähtenyt liikkeelle Ruotsin Linköpingistä, siis NATO-kumppanin suunnalta.


Siellähän se.... 22.3.2024


@ri

Blackout näkyvissä

 Radiosignaalien kanssa työskentelevät henkilöt ovat tietoisia oman tähtemme signalointiin aiheuttamista eriasteisista häiriöistä. Pahimmillaan auringon purkaukset aiheuttavat eriasteisia katkoksia viestiliikenteeseen eri muodoissaan. Näistä häiriöistä käytetään usein nimitys "Blackout", jolloin signaalit eivät etene normaalilla tavalla tai suodattuvat (absorboituvat) kokonaan pois. 

Radioliikenteessä tämä näkyy yleensä lyhytaaltoalueella eriasteisina häiriöinä. Toki joissakin tapauksissa häiriöt saavat signaalit etenemään yllättävästikin, jolloin avautuu uusia yhteysikkunoita hetkellisesti kaukaisinkin kohteisiin. 

Myös normaalia paikannustietoa GPS-satelliittien tarjoaman signaalin osalta nämä eriasteiset purkaukset häiritsevät. Kun aurinkomyrsky iskee voimalla niin GPS-signaalit ja satelliittipuhelut katkeavat. Tämän kirjoituksen kuvassa on viimeisimmän Blackoutin aikana havaittu voimakas signaali auringosta, joka peitti viestiliikenteen lähes täysin 6 - 12 GHz taajuuksilla. Tuossa tilanteessa ei edes Starlink -järjestelmä toimi.


@ri


Häiriöitä havaittavissa 😉


sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

"Kevät keikkuen tulevi"

"Meteoroloogi" työssään

 Sanonta, "kevät keikkuen tulevi", pitää joka vuosi paikkansa. Maaliskuun alussa ehdittiinkin jo nauttimaan hyvinkin keväisistä keleistä koko Suomessa. Rohkeimmat uskalsivat jopa epäillä talven selän olevan jo taitettu. No, tilastojenkin valossa tuo olisi ollut pienimuotoinen ihme.

Aurinkoiset ja lämpimät kevätpäivät vaihtuivat viikonlopulle tullessa sateisiksi, harmaiksi päiviksi. No, sikäli hyvä, että tuo vesisade kiihdyttää lumen poistumista. Useimmillehan tuosta lumesta on vain harmia. Kuvan "sääkäppyrä" viikolta kuvastaakin hyvin kevään tuloa: reilut pakkaset ja päivän lämpimät vaihtelevat vuorotellen, kunnes sitten tulee tuo lämpöaalto sateineen.

 Tälle sunnuntaille, 17.3, saatiin sitten odotettu muutos säätilaan, sillä matalapaine toi mukanaan voimakkaan lumisateen myrskyn saattelemana. Lunta tupruttaneen päivän mittaan ennusteiden mukaan jopa 15 cm. Suuriin lumenluontitalkoisiin tuskin on tarvetta, sillä iltaa kohti sää selkeytyy ja muuttuu taas pikkuhiljaa lämpimämpään suuntaan, vesisateineen 😁

Toivottavasti tässä tapauksessa tuo toinen sanonta, "uusi lumi on vanhan surma", pätee myös - näin uskoisin.

Viikon sääkertymää Mustolassa (11.-17.3.2024)


@ri

lauantai 16. maaliskuuta 2024

MPK HF D++

Sanomaliikennettä 16.3.2024

 Harjoitus onnellisesti ohitse. Viestiliikenne tuntui toimivan, jopa erinomaisesti. Kuvasta näkee hieman otantaa viestiliikenteen sanomajänteistä julkisen verkon osalta. Aika kattava "himmeli" etten sanoisi.

Kaikki sanomat eivät toki liikkuneet ns. DATA-moodissa. Oma osuus annettiin myös perinteiseen sanomanvälitykseen puheella (SSB). Tämän lisäksi rohkeimmat, kuten oma asemani, kuittasi sanomia sähkötyksellä (CW), koska johtopaikalta löytyi myös tämän taidon osaaja.

Sanomaliikenteen määrä ja mahdolliset havaitut "solmukohdat" selviävät sitten loppuraportissa.

Seuraava harjoitus tässä muodossa onkin sitten syksyllä, marraskuussa. Toki sitä ennenkin harjoitellaan asioita.

@ri

EMCOMM HF

 

WinLink-keskiiviikon osallistujat 13.3.2024

Yksi viikoittaisista WinLink -harjoituksista pidetään joka keskiviikko pitkin vuotta. Harjoitus kulkee virallisesti nimellä "WinlinkWednesday". Harjoitukseen osallistuu joka viikko satoja amatööriasemia maailmalta. Painopiste asemien osalta on toki USA:ssa, jossa harjoitus aikoinaan perustettiinkin. Mutta asemia löytyy lähes jokaisesta maanosasta enemmän tai vähemmän.

Kuvan kartasta käykin hyvin ilmi tuo asemien jakaantuminen maapallolla. Suomen osalta tämä tapahtuma ei ole saanut suurta suosiota, joten usein keikkuukin itse ainoana osallistujana harjoituslistoilla. Osan niin radioamatööri- kuin turvaviestintää on hyvä harjoitella WinLinkin käyttöä eri muodoissa. Suomen kansallisissa harjoituksissa kaksi kertaa vuodessa saa toki tuntuman järjestelmän käyttöön, mutta harjoitustahti noilta osin on toki heikko, jos aikoo pitää jotain automaatiota omalta osin yllä WinLinkin osalta.

@ri


Sata osallistumiskertaa tuli täyteen joku aika sitten.


MPK HF D2+

Täydennys- ja huoltolento 16.3.2024

 Tukea toiminnoille saadaan nopeastikin, sikäli kun yhteysvälineet ovat oikein valittuina. Tällä kerralla saatiin hieman täydennystä ns. ilmasiltaa pitkin - mikäs sen mukavampaa.

Helppo oli seurata toimitusta kun ilma-aluskaan ei ollut piiloutunut siviilitutkilta 😊


@ri

MPK HF D2

Aamun heijastukset 16.3.2024

 MPK HF D2 eli harjoituksen toinen päivä, jolloin kaikki asemat ovat olleet jo puoliltaöin valmiina ja viestiliikenne on lähtenyt käyntiin koko laajuudessaan. Heijastukset näyttävät hyviltä, joten signaali kulkevat.

Muutamilla taajuusalueilla on kuultavissa voimakkaita RTTY-signaaleja, sillä samaan aikaan on käynnissä myös kilpailutoimintaan kyseisellä aaltomuodolla. Tästä huolimatta RTTY-signaalienkin keskellä käytössä oleva VARA-HF puskee signaalit vasta-asemille hyvin. 

Viestiverkosto kasvaa ja laajenee koko ajan

Jos vertaa kuvan viestiverkon jänteiden määrää eiliseen postaukseen, näkee hyvin kuinka koko verkosto on laajentunut puolen vuorokauden sisällä kun asemia on tullut mukaan enemmän. Toki Etelä-Suomi -painotteisuus näkyy, mutta kyllä Pohjois-Suomikin on hyvin kartalla, myös Rovaniemikin.


@ri

perjantai 15. maaliskuuta 2024

MPK-HF H+1

Vauhti kiihtyy.....

 Yksi GW-operaattori laittoi jakeluun hieman harjoituksen alun yhteysjänteitä. Kovin mennään vielä Etelä-Suomi painotteisesti, mutta kyllä se pohjoinenkin sieltä tulee mukaan kunhan kaikki asemat saadaan valmiiksi ja operaattoritkin paikalle 😊

@ri

MPK HF-0

 


No niin, ja heti suoraan asiaan. Harjoitus on saatu vihellettyä alkamaan ja asemat odottavat ensimmäisiä sanomia sekä tekevät tarvittavat ilmoitukset johtoasemalle. Johtoasemalta tulee myös tarkemmat ohjeet harjoituksen läpiviemiseksi, joten onkin tärkeää aloittaa harjoitus omalla ilmoittautumisella.

Itse kuulostelin johtoaseman "reikää" (taajuutta) hetken ja totesin sen vapaaksi. Ei muuta kuin oma yhteyspyyntö "eetteriin" (radiotielle) ja niinhän sieltä johtoasema vastasikin ja laittoi radiotiellä ohjeistukset jatkosta.

Kävin vielä erikseen kuittaamassa oman postilaatikon kautta tuon viestin vastaanotetuksi ja samalla testasin omat GW:ni. Olin valinnut itselleni 5 MHz ja 7 MHz alueen GW:t, jotka ovat maantieteellisesti omasta asemapaikastani n. 80 km ja 250 km päässä. Taajuuksien ja etäisyyksien avulla varmistetaan viestiliikenteen onnistuminen vuorokauden ajasta ja taajuudesta (QRG) riippumatta.

Kuvan video on suoritetusta yhteysavauksesta johtoasemalle.

Signaalitasot molemmille GW-asemilleni oli hyvät: 5 MHz => 18.3 dB ja 7 MHz => 10.7 dB

Johtoasemalle yhteys meni 7 MHz:lla 13.4 dB

@ri

MPK-HF h-1

Julkiset GW-asemat kartalla 15.3.2024

Tässä noin tunti ennen kuin nettiyhteydet katkeavat ja harjoitus pääsee käyntiin, on hyvä käydä vielä tarkastamassa nuo kelit radiotien osalta sekä julkisten GW-asemien saavutettavuus. Karttaa katsoessa näyttää siltä että valtaosa julkisista GW-asemista on valmiina (QRV) ja jopa helposti saavutettavissa radiotiellä asemapaikaltani. Karttaa katsoessa näkyy, että myös Pietarin talousalueelta on asema laittanut itsensä julkiseksi - onneksi on punaisella ja tuskin kukaan sitä harjoitusliikenteessä käyttäisikään - toivottavasti.

Myös heijastukset näyttävät olevan ihan kohdillaan. Liikutaanhan koko harjoituksen osalta radioliikenteessä siellä HF-alueen alapäässä: 180 - 60 metriä (1.6 MHz - 5 MHz) välisellä alueella.

Kohta mennään. Paristot ja akut ovat ladattuina 💪


@ri


PS. h-1 tarkoittaa: tunti ennen h-hetkeä 👀



Heijastukset harjoituksen alkumetreille

 

Valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus 15.-16.3.2024

 

Harjoitus tekee mestarin 💪

Vuoden ensimmäinen valtakunnallinen MPK:n viestiliikenneharjoitus järjestetään tässä viikonvaihteessa. Harjoitus itsessään alkaa jo tänään, 15.3, kun reserviläiset saapuvat toimipisteilleen, asemat perustetaan ja koulutustoiminta pääsee alkuun. Läpi yön jatkuva harjoittelu huipentuu sitten erilaisten viestiteknisten skenaarioiden ratkaisuun lauantain aikana. Alla kursivoituna teksti perustilanteesta kopioituna suoraan harjoituskäskystä.

Harjoituksessa harjoitellaan tilannetta, missä internetyhteydet ovat suuressa osin maata poikki. Osittain suorat radioyhteydet eivät ole mahdollisia yhteysetäisyyksistä, radiohäiriöistä ym. seikoista johtuen. Valtakunnan sähkönjakeluverkossa on häiriöitä ja osia valtakunnasta on joko kokonaan tai osittain ilman kiinteää sähköverkkoa.

 Harjoituksessa liikennöidään HF-, VHF- ja UHF-taajuuksilla (puhe ja data) eri puolille Suomea.

Käytännössähän harjoituksessa siirretään tuo kaapeleissa kulkeva internet-liikenne radiotiellä, näin lyhykäisyydessään. Harjoituksessa siis muodostuu koko Suomen kattava sanomaverkko, jossa tieto siirtyy ilman fyysistä internetyhteyttä vain radiotiellä.

Tämän harjoituksen osalta näyttää viestikaavion osalta, että nyt ollaan saatu asemia kokoon hyvinkin kattavasti eri puolilta Suomea, myös uusia GW-asemia, jotka toimivat tärkeinä sanomanvälityksen solmupisteinä. Näiden GW-asemien kautta toimii siis paikallisten asemien sanomien välitys.

Itse toimin harjoituksessa osana Rajavartiolaitoksen viestireserviä tunnuksilla OH5KUY ja OI5R. OI5R toimii perinteisesti Rajan johtoasemana näissä vapaaehtoisissa harjoituksissa. Tällä kerralla asemalla itsellään ei ole henkilöstöä paikalla, mutta asiathan hoituvat nykyään näiltäkin osin ns. etänä tarvittaessa 😊

Vuosittain näitä harjoituksia tässä laajuudessaan pidetään kaksi kertaa: maaliskuussa ja marraskuussa. Toki harjoittelu on lähes viikoittaista toimintaa osana radioamatööritoimintaa.

Laitan tänne hieman infoja harjoituksen kulusta osaltani, huomioiden toki tuo tärkeän SOME-turvallisuuden. Jäädään kuulolle.

@ri

 

Pallottelua itärajalla

Pallottelua 14.3.2024

 Eilen tuli mielenkiintoinen hälytys puhelimeen: "outo signaali ja ilma-pallo nähty itärajalla" Nopean signaalitiedustelun perusteella lähteeksi osoittautui, myöhemmin myös SonderHub -palvelussa näkynyt, Joensuusta ilmaan laskettu pieni RS-sondipallo. Ilmoitushetkellä tuo pallo liikkui matalalla, alle 5 km korkeudessa ja oli matkalla kohti itärajaa kovaa vauhtia. Myöhemmin pallon noustessa korkeammalle myös muuttuneet tuulet saivat pallolle uuden suunnan.

En päässyt seuraamaan pallon kulkua koko lentoajan, koska alkava MPK-HF -harjoitus alkoi painaa valmisteluineen päälle. Mutta, ilmeisesti pallosta ei aiheutunut mitään valtakunnallista ongelmaa, koska näytti siltä, että pallo olisi suuntaamassa takaisin sisämaahan päin. Tosin, jos laskennallinen ennuste pitäisi paikkansa eikä pallo puhkeaisi odotetusti, sen tarkka laskupaikka olisi jossain rajaviivan lähettyvillä 👀😎

@ri

keskiviikko 13. maaliskuuta 2024

FT8 SM-sprint, osa 3

 Maaliskuun FT8 sprinttikilpailu on nyt moninaisten vaiheiden jälkeen takana. Eli tunti tehokasta FT8 työskentelyä 40 metrin (7 MHz) taajuusalueella suoritettu. 

Viime kuukauden kilpailuun nähden ei yhteysmäärissä tullut mitään muutosta, sillä nytkin kilpailulokiin kertyi 19 yhteyttä. No, jos jossittelulle on paikkansa, niin olisihan siinä ollut muutama extra yhteyskin tarjolla, mutta tietokone päätti toisin. Kuten yleensä Murphyn lain mukaan, niin nytkin kesken kiivaimman hetken, jolloin asemia oli runsaammin tarjolla, päätti ohjelmiston joku aliprosessi kaatua ja tappoi koko sovelluksen. Vian korjaamiseksi auttoi vain koneen uusi käynnistys, joka tällä kerralla toimi👀 Koskaan aiemmin ei sovellus ole tehnyt tätä kummajaista, mutta kertahan se on ensimmäinenkin. Onneksi ohjelma oli varmistanut jo ennen kaatumishetkeä pidetyt yhteydet, niin ei tarvinnut antaa muille tasoitusta ihan niin hurjasti 😂 Olisihan se ollut hieno että kisan puolivälissä pitää ikään kuin aloittaa alusta.

Heijastukset eli radiokelit tuntuivat hyviltä, joten kaikki yhteydet pidin tuolla puutarhan reunassa olevalla T2FD-dipolilla, joka on optimoitu kotimaan työskentelyyn. 

19 yhteyttä eripuolille Suomea

Kilpailun heijastukset 13.3.2024


Aamun avaus VARA:lla

Aamun avausta 28 MHz / VaraHF:llä 13.3.2024

 Viikonlopulle ajoittuvan MPK-HF -harjoituksen valmisteluja tehdessä tuli samalla kuulosteltua tuota 28 MHz taajuusalueen signalointia VaraHF:llä. Tällä aamupäivälle olikin aika erikoinen keli: asemia kuului niin Britanniasta kuin yllättäen myös Australian länsiosasta. Signaalitasot toki olivat vain n. -17 dB -tasoa parhaimmillaankin, mutta esimerkiksi Australialaisen aseman "broadcast -sanomat" tulivat ruudulle.

Kelit ovat mielenkiintoisia radiotiellä ja yllätyksiä saattaa tulla suuntaan jos toiseen. Toivottavasti mitään suurta mullistusta ei tule loppuviikolle, jotta oma, valtakunnallinen harjoitus saadaan vietyä suunnitellusti lävitse. Toki ne odottamattomat tekijät antavat tällekin harjoitukselle oman lisämausteensa. 

@ri

Talvisodasta 84 vuotta - 84 года со дня Зимней войны

 


Talvisodan päättymisestä tulee tänään kuluneeksi 84 vuotta. Taisteluja kesti 105 päivää. Tänään tuo sama vainoaja on jälleen aktivoitunut ja ottanut kohteekseen Ukrainan. Tälläkin kerralla näyttää siltä, että tuo idän peto on yrittänyt ottaa liian suuren suupalan haukattavakseen. Toivottavasti tukehtuu ruokaansa ja menee talviunilleen seuraaviksi tuhansiksi vuosiksi.

Talvisota on nyt historiaa ja siihen voidaankin pala muisteloissa ja historiankirjoituksissa. Ukrainassa ollaan vielä siinä vaiheessa, että uutta historiaa tehdä joka päivä - eikä tuo historia varmaan tule näyttäytymään mitenkään valoisana Venäjän aikajanalla.

@ri


PS: Сегодня исполняется 84 года со дня окончания Зимней войны. Бои длились 105 дней. Сегодня тот же преследователь снова активизировался и нацелился на Украину. И на этот раз кажется, что зверь с востока попытался откусить слишком большой кусок, чтобы проглотить его. Надеюсь, он подавится едой и впадет в спячку на следующие тысячи лет.

Зимняя война теперь стала историей, и ее можно отразить в мемуарах и исторических трудах. В Украине мы все еще находимся на этапе, когда каждый день творится новая история, и эта история, вероятно, не будет выглядеть яркой на российской временной шкале.💀

tiistai 12. maaliskuuta 2024

Nordic Response - harjoitus jatkuu

 

Ilmailusuoritteita 12.3.2024

Harjoitus kääntyy pikkuhiljalleen kohti viimeisiä harjoitteita. Ilmatoiminta on ollut luonnollisesti aktiivista koko harjoituksen ajan, ja tullee jatkumaan ihan loppumetreille saakka.

Tänäänkin ovat ilmatankkauskoneet suojahävittäjineen olleet näkyvissä niin tutkilla kuin aistinvaraisestikin pohjoisessa. Myös tiedustelua suorittavat ilma-alukset ovat olleet aktiivisesti liikkeellä pitkin ja poikin NATO-rajaa.

@ri

perjantai 8. maaliskuuta 2024

HF-APRS ja paikkatieto siirtyy

HF-APRS 7.3.2024

 28 MHz:n keli näytti hieman nuivalta, joten päätin kokeilla hieman jotain muuta. Aamupäivän ajan oli VHF:llä ollut hieman ns. Tropo-keliä, jolloin signaalit heijastuivat hieman normaalista poikkeavalla tavalla 144 MHz (VHF) alueella. Itselläni tämä näkyi siinä, että radiotietä päivystänyt radio vastaanotti APRS eli paikkatietosignaaleja hyvinkin laajalta alueelta: osa tuli suoraan ja osa erilaisten toistimien kautta.

Innostuin taas testaamaan APRS:n toimivuutta sanoman välittämisessä kun huomasin aprs.fi -palvelussa tutun aseman olevan äänessä Savonlinnassa. Mielenkiintoisen asiasta teki nyt se, että omat viestini kulkivat joko suoraan tai Puumalan linkin kautta Savonlinnaan hyvin, mutta minulle päin eivät viestit Savonlinnasta tulleet. Tai tulivat, kun kirjauduin APRS-IS -verkostoon (Internettiin kytketyt tukiasemat), jolloin sain Savonlinnan viestit ruudulleni - tosin ei radioon. Tätä täytyy ihmetellä myöhemmin uudelleen.

Samaan aikaan olin siirtänyt HF-radion toiselle APRS-aktiviteettijaksolle, 14.103 MHz. Täällä signaalit siirtyisivät VARA-modeemin kautta HF-alueelle. Asemia ei vielä hirmuisesti ole HF-APRS:llä, mutta pikkuhiljalleen sinnekin ollaan aktiviteettiä saamassa. Käyhän tähän pitkälti samat laitteet kuin muuhunkin digi-työskentelyyn.

Eilinen testijakso osoittautui hienoksi, sillä pakkatietoja ja viestejä tuli käytännössä pitkin ja poikin maailmaa. Eurooppa oli löytänyt tämän taajuuden ja siellä oli useita asemia äänessä. USA:n mantereelta tulikin sitten kaksi hienoa asemaa ruudulle: toinen länsirannikolta, Kalifornian suunnalta ja toinen itärannikon "kärjestä".

APRS-HF:llekin löytyy käyttöä ja oma harrastajakuntansa varmasti. Toinen, ehkä aktiivisempi taajuus on 40 metrin alueen, 7083.5 MHz. Tosin tämä taajuus on paljon häiriöisempi, kun siellä on läsnä paljon muutakin liikennettä kuin mitä alueelle on sallittu määräyksissä. Mutta, täytyy kokeilla tätäkin jaksoa sopivassa hetkessä.


73 de @ri

torstai 7. maaliskuuta 2024

Nordic Response - tankkausalue saavutettu

 

Tankkerit työssään

Ilmatankkausalue saavutettu ja tankkaus ilmeisesti käynnissä. Tankattavat puuttuvat kartalta, mutta tämä onkin jo toinen juttu. Myös suojaus on järjestetty kun valvontakone on ihan äärellänsä.

@ri

Nordic Response - uusi aalto

 

Uusi aalto; 7.3.2024

Ruotsin "Korppi" teki jälleen valvontalennon pitkin itärajaa, jonka jälkeen kohdealueelle näkyy pyrkivän tuttuja kumppaneita: eilen raportoidut ja havaitut Britannian ja NATO:n valvontakoneet. Näiden lisäksi armadaan on tulossa mukaan kolme ilmatankkauskonetta.

@ri

GPS-häiriöitäkö vai muuta vaikuttamista?

Ilmailua 7.3.2024

 Pohjois-Suomen aamuista ilmatilannekuvaa tarkastellessa huomio kiinnittyi Aeroflotin Murmanskin lentoon. Kyseinen lento teki havaintojen mukaan 90-asteen suunnan muutoksen Kantalahden korkeudella. Havaintojen perusteella tuo uusi suunta toisi koneen aika nopeasti Suomen ilmatilaan 🤔

Pian rajalle saavuttaessa koneen majakka hiljenee ja samalla kone häviää kartalta. Se oliko tätä konetta oikeasti olemassakaan vai oliko sitten kyseessä paikallinen GPS-häiriö, joka antoi väärää paikkatietoa jää arvoitukseksi. Samaan aikaan alueella lensi toki myös muita Aeroflotin lentokoneita, jotka eivät näköjään kärsineet mistään "häiriöistä" paikkatietojen osalta.

Tärkeintä kuitenkin että Presidentin "keikkakone" pohjoiseen näkyy päässeen ajallaan perille ja muitakin vieraita on tulossa näköjään ihan Brysselistä saakka.

@ri 

keskiviikko 6. maaliskuuta 2024

Monitoring Times: Nordic Response 2024


Nordic Response vauhdissa

 Päivän otantana pohjoiselta taivaalta pari uutta kohdetta. Suurimpana ja mielenkiintoisena kohteena tuo NATO:n tunnuksella tarkkailua suorittava AWACS-valvontakone. Tämä kone on ollut näköjään hieman erikoisella reitillä Pohjois-Norjan ja -Ruotsin yllä.

Toinen valvontakone NATO:n lipun alla on ollut samanaikaisesti liikenteessä pohjoisessa Norjan rannikon suuntaisesti. Aamupäivällä Ruotsin "Korpen" suoritti oman valvontalentonsa pitkin Suomen itärajaa aina Suomenlahdelta Inarin yläpuoliselle alueelle; tehden useampia valvontakiertoja niin pohjoisessa kuin kaakon suunnalla.

Eikä kahta ilman kolmattakaan, sillä joukosta erottuu pienellä seulonnalla myös alueella pyörivä Britanian oma tiedustelukone; sekin Keski-Ruotsin yllä.

Enontekiön lentokentästä on tullut aika aktiivinen toimija harjoituksessa, sillä ainakin tutkalla näkyvistä Ruotsin koneista monet lentävät juuri kyseiselle kentälle päivän aikana. Paljon muitakin kohteita varmasti löytyy, mutta ne eivät FR24-tutkassa näy - sattuneesta syystä.


@ri


PAPU vs. Nordic Response 2024

Aamun yhteysikkunat 6.3.2024

 Ennen varsinaiseen reserviin siirtymistä ehtii vielä ottamaan osaa erilaisiin harjoitusrutiineihinkin. Toki näyttää siltä, että toiminta jatkuu vaikka tuo reserviläisikä ylittyykin lähivuosina 😉 

Tälle aamulle tulikin laitettua RjKK:n "komentopaikalta" aamunavausviestit niin pohjoisessa toimiville joukoille suoraan, kuin toivotettua uusi NATO-liittolainenkin tervetulleeksi mukaan toimintaan Ruotsin suunnalta. Paikallisjoukkojen (PAPU) osaltakin yhteydet kunnossa, vaikka osa voidaankin hoitaa turvallisimmin ns. lähettiyhteyksillä. Nämä "läähättiyhteydethän" eivät ole radiokeleistä tai heijastuksista riippuvaisia, eikä niihin voida kohdistaa samaa häirintää kuin radioliikenteeseen 🤣 Nämäkin, tukevat yhteysmuodot on toki hyvä ottaa huomioon ja testailla eri skenaarioiden osalta.

Kelit suosivat nyt melko keväisellä olomuodollaan. Saas nähdä ehtivätkö vielä auringon purkaukset sotkemaan tai häiritsemään viestiyhteyksiä. Nyt näyttää kuitenkin hyvältä.


@ri

maanantai 4. maaliskuuta 2024

Nordic Response 24 -sotaharjoitus 4.-15.3.2024

 

"Yhdessä vahvempia"

Norjan johtama suuri Nordic Response 24 -sotaharjoitus alkoi maanantaina Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa. Suomen osalta kyseessä on Puolustusvoimien historian suurin osallistuminen kansainväliseen harjoitukseen ulkomailla ja myös ensimmäinen kerta, kun Suomi osallistuu puolustusliiton jäsenenä Nato-alueen yhteisen puolustuksen harjoitteluun.

Nordic Response on laaja taisteluharjoitus maalla, merellä ja ilmassa. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 20  000 sotilasta 14 eri maasta. Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 4  100 sotilasta ja 700 ajoneuvoa.

Nyt kun tämä pohjoinen sotaharjoitus on päässyt hyvää alkuun ja joukot ovat sijoittumassa omille toiminta-alueilleen, onkin mielenkiintoista seurata kuinka se näkyy mm. GPS-häirinnän osalta; etenkin pohjoisessa. Niin ja samalla on hyvä tarkastella alueella näkyviä sotilaskohteita ilma-alusten osalta. Ainakin osa rahti- ja valvontakoneista lentävät "majakat" päällä, joten ne on seurattavissa FT24-palvelunkin kautta.

Illan monitoroinnin yhteydessä löytyi jo pohjoiselta taivaalta itselle uusi tuttavuus: Britannian ilmavoimien tiedustelukone tunnuksella RRR7204. Tämä kone oli lähtenyt liikkeelle ilmeisesti kotitukikohdastaan Britanniasta ja matkannut Baltian halki Suomen ilmatilaan, jossa lentänyt itä-rajaa myötäillen pohjoiseen, jossa lentoratatietojen mukaan näyttää toimivan sitten hieman pitempään.

Toinen harjoitukseen liittyvä lento olikin sitten Kanadan ilmavoimien rahtikone, joka tallentui lentoreitiltään harjoitusalueella.

GPS-karttaa tarkastellessa ei Pohjois-Suomen osalta ollut mitään ihmeellistä, jopa yllättävän vähän häiriöilmoituksia harjoituksen aattopäiviltä. No, tähän voi tulla toki muutos kun harjoitus pääsee nyt vauhtiin. Seuraamme tilannetta ,,,-.--😎

@ri

Tiedustelua ja rahtausta

UK / Canada toiminnassa mukana


FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...