perjantai 8. maaliskuuta 2024

HF-APRS ja paikkatieto siirtyy

HF-APRS 7.3.2024

 28 MHz:n keli näytti hieman nuivalta, joten päätin kokeilla hieman jotain muuta. Aamupäivän ajan oli VHF:llä ollut hieman ns. Tropo-keliä, jolloin signaalit heijastuivat hieman normaalista poikkeavalla tavalla 144 MHz (VHF) alueella. Itselläni tämä näkyi siinä, että radiotietä päivystänyt radio vastaanotti APRS eli paikkatietosignaaleja hyvinkin laajalta alueelta: osa tuli suoraan ja osa erilaisten toistimien kautta.

Innostuin taas testaamaan APRS:n toimivuutta sanoman välittämisessä kun huomasin aprs.fi -palvelussa tutun aseman olevan äänessä Savonlinnassa. Mielenkiintoisen asiasta teki nyt se, että omat viestini kulkivat joko suoraan tai Puumalan linkin kautta Savonlinnaan hyvin, mutta minulle päin eivät viestit Savonlinnasta tulleet. Tai tulivat, kun kirjauduin APRS-IS -verkostoon (Internettiin kytketyt tukiasemat), jolloin sain Savonlinnan viestit ruudulleni - tosin ei radioon. Tätä täytyy ihmetellä myöhemmin uudelleen.

Samaan aikaan olin siirtänyt HF-radion toiselle APRS-aktiviteettijaksolle, 14.103 MHz. Täällä signaalit siirtyisivät VARA-modeemin kautta HF-alueelle. Asemia ei vielä hirmuisesti ole HF-APRS:llä, mutta pikkuhiljalleen sinnekin ollaan aktiviteettiä saamassa. Käyhän tähän pitkälti samat laitteet kuin muuhunkin digi-työskentelyyn.

Eilinen testijakso osoittautui hienoksi, sillä pakkatietoja ja viestejä tuli käytännössä pitkin ja poikin maailmaa. Eurooppa oli löytänyt tämän taajuuden ja siellä oli useita asemia äänessä. USA:n mantereelta tulikin sitten kaksi hienoa asemaa ruudulle: toinen länsirannikolta, Kalifornian suunnalta ja toinen itärannikon "kärjestä".

APRS-HF:llekin löytyy käyttöä ja oma harrastajakuntansa varmasti. Toinen, ehkä aktiivisempi taajuus on 40 metrin alueen, 7083.5 MHz. Tosin tämä taajuus on paljon häiriöisempi, kun siellä on läsnä paljon muutakin liikennettä kuin mitä alueelle on sallittu määräyksissä. Mutta, täytyy kokeilla tätäkin jaksoa sopivassa hetkessä.


73 de @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...