perjantai 22. maaliskuuta 2024

Blackout näkyvissä

 Radiosignaalien kanssa työskentelevät henkilöt ovat tietoisia oman tähtemme signalointiin aiheuttamista eriasteisista häiriöistä. Pahimmillaan auringon purkaukset aiheuttavat eriasteisia katkoksia viestiliikenteeseen eri muodoissaan. Näistä häiriöistä käytetään usein nimitys "Blackout", jolloin signaalit eivät etene normaalilla tavalla tai suodattuvat (absorboituvat) kokonaan pois. 

Radioliikenteessä tämä näkyy yleensä lyhytaaltoalueella eriasteisina häiriöinä. Toki joissakin tapauksissa häiriöt saavat signaalit etenemään yllättävästikin, jolloin avautuu uusia yhteysikkunoita hetkellisesti kaukaisinkin kohteisiin. 

Myös normaalia paikannustietoa GPS-satelliittien tarjoaman signaalin osalta nämä eriasteiset purkaukset häiritsevät. Kun aurinkomyrsky iskee voimalla niin GPS-signaalit ja satelliittipuhelut katkeavat. Tämän kirjoituksen kuvassa on viimeisimmän Blackoutin aikana havaittu voimakas signaali auringosta, joka peitti viestiliikenteen lähes täysin 6 - 12 GHz taajuuksilla. Tuossa tilanteessa ei edes Starlink -järjestelmä toimi.


@ri


Häiriöitä havaittavissa 😉


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...