perjantai 15. maaliskuuta 2024

Valtakunnallinen viestiliikenneharjoitus 15.-16.3.2024

 

Harjoitus tekee mestarin 💪

Vuoden ensimmäinen valtakunnallinen MPK:n viestiliikenneharjoitus järjestetään tässä viikonvaihteessa. Harjoitus itsessään alkaa jo tänään, 15.3, kun reserviläiset saapuvat toimipisteilleen, asemat perustetaan ja koulutustoiminta pääsee alkuun. Läpi yön jatkuva harjoittelu huipentuu sitten erilaisten viestiteknisten skenaarioiden ratkaisuun lauantain aikana. Alla kursivoituna teksti perustilanteesta kopioituna suoraan harjoituskäskystä.

Harjoituksessa harjoitellaan tilannetta, missä internetyhteydet ovat suuressa osin maata poikki. Osittain suorat radioyhteydet eivät ole mahdollisia yhteysetäisyyksistä, radiohäiriöistä ym. seikoista johtuen. Valtakunnan sähkönjakeluverkossa on häiriöitä ja osia valtakunnasta on joko kokonaan tai osittain ilman kiinteää sähköverkkoa.

 Harjoituksessa liikennöidään HF-, VHF- ja UHF-taajuuksilla (puhe ja data) eri puolille Suomea.

Käytännössähän harjoituksessa siirretään tuo kaapeleissa kulkeva internet-liikenne radiotiellä, näin lyhykäisyydessään. Harjoituksessa siis muodostuu koko Suomen kattava sanomaverkko, jossa tieto siirtyy ilman fyysistä internetyhteyttä vain radiotiellä.

Tämän harjoituksen osalta näyttää viestikaavion osalta, että nyt ollaan saatu asemia kokoon hyvinkin kattavasti eri puolilta Suomea, myös uusia GW-asemia, jotka toimivat tärkeinä sanomanvälityksen solmupisteinä. Näiden GW-asemien kautta toimii siis paikallisten asemien sanomien välitys.

Itse toimin harjoituksessa osana Rajavartiolaitoksen viestireserviä tunnuksilla OH5KUY ja OI5R. OI5R toimii perinteisesti Rajan johtoasemana näissä vapaaehtoisissa harjoituksissa. Tällä kerralla asemalla itsellään ei ole henkilöstöä paikalla, mutta asiathan hoituvat nykyään näiltäkin osin ns. etänä tarvittaessa 😊

Vuosittain näitä harjoituksia tässä laajuudessaan pidetään kaksi kertaa: maaliskuussa ja marraskuussa. Toki harjoittelu on lähes viikoittaista toimintaa osana radioamatööritoimintaa.

Laitan tänne hieman infoja harjoituksen kulusta osaltani, huomioiden toki tuo tärkeän SOME-turvallisuuden. Jäädään kuulolle.

@ri

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...