perjantai 29. maaliskuuta 2024

Kätevät sovellukset lintujen havainnointiin

Androidin "äpit" lintujen havainnointiin

 Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät -sovellus tunnistaa linnun laulusta ja auttaa samalla tieteellistä tutkimusta. Sovelluksen havainnot näkyvät myös kartalla, josta pääsee seuraamaan muuton etenemistä.

Suomalaisilla onkin nyt ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa lähipiirinsä lintuja niiden laulun perusteella. Samalla voidaan auttaa tiedettä lahjoittamalla älypuhelimella nauhoitettu linnunlaulun tutkijoiden käyttöön.

Hieno sovellus lintujen havainnointiin ja mikä parasta tuo sovellus todellakin toimii eli tekee sitä mitä lupaa: tunnistaa linnun laulun nauhoitetusta äänitteestä. Testasin itse tänään sovellusta sen talvilevon jälkeen piharappusilta kun jostain kaukaa kuului mustarastaan laulua. Vaikka laulu oli voimaltaan aika heikkoa ja laulajakin oli yli 150 metrin päässä, onnistui sovellus tunnistamaan mustarastaan ja vielä tämän lisäksi lähipensaassa äännelleen sinitiaisen. 

Sovelluksen sanotaan jo nyt tunnistavan 150 lintulajia, joten kyllä näistä varmasti useimmat sattuvat jo monen havainnoitsijan retkeilyreiteille ja auttavat hieman selvittämään lintukuorojen saloja laulajien osalta.

Sovelluksen avulla varmasti tuo oma korvakin herkistyy erilaisille linnunlauluille ja ääntelyille. Pian huomaakin, että ilman sovellustakin tulee pärjäämään. Toki asian toinen puoli on se, että sovelluksen avulla tuetaan tiedettä ja sovelluksen jatkokehittelyä, joten itse aion käyttää sitä useasti jatkossakin. Vaikka yli 50 -vuotisen harrastajauran aikana useimmat linnunlaulut tuntee kyllä ilman apujakin 😊

1980-luvulla oli Yleisradiolla hieno keväinen haastekilpailu, jossa Suomen lintutieteelliset yhdistykset kilpailivat lintujen äänien tunnistamisessa. Itse olin tuolloin jäsenenä EKLY:n (Etelä-Karjalan Lintutieteellinen Yhdistys ry) nelihenkisessä joukkueessa. Yllätykseksemme pärjäsimme kilpailussa hyvin, ja loppukilpailussa pääsimme mittelemään tietoja Lapin Lintutieteellisen yhdistyksen kanssa. No, niinhän siinä kävi, että taidettiin päästä pokkaamaan tuon kisan voitto, niukasti mutta kuitenkin.

MOBIILIVIHKO on taas sovelluksena mainio kun luonnossa liikkuessa haluaa merkitä luontohavaintoja muistiin. Havainnot tulevat suoraan karttapaikkoihin omiin lajiryhmiin automaattisesti. Ja mikä parasta havainnot tukevat myös tiedettä monilta osin. Kannattaa tutustua tähänkin sovellukseen.

Molemmista puhelinsovelluksista löytyvät versiot niin Apple:lle kuin Android:lle.


Hyvää muuttolintukevättä ja luonnon tarkkailua.


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...