maanantai 4. maaliskuuta 2024

Nordic Response 24 -sotaharjoitus 4.-15.3.2024

 

"Yhdessä vahvempia"

Norjan johtama suuri Nordic Response 24 -sotaharjoitus alkoi maanantaina Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa. Suomen osalta kyseessä on Puolustusvoimien historian suurin osallistuminen kansainväliseen harjoitukseen ulkomailla ja myös ensimmäinen kerta, kun Suomi osallistuu puolustusliiton jäsenenä Nato-alueen yhteisen puolustuksen harjoitteluun.

Nordic Response on laaja taisteluharjoitus maalla, merellä ja ilmassa. Harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 20  000 sotilasta 14 eri maasta. Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 4  100 sotilasta ja 700 ajoneuvoa.

Nyt kun tämä pohjoinen sotaharjoitus on päässyt hyvää alkuun ja joukot ovat sijoittumassa omille toiminta-alueilleen, onkin mielenkiintoista seurata kuinka se näkyy mm. GPS-häirinnän osalta; etenkin pohjoisessa. Niin ja samalla on hyvä tarkastella alueella näkyviä sotilaskohteita ilma-alusten osalta. Ainakin osa rahti- ja valvontakoneista lentävät "majakat" päällä, joten ne on seurattavissa FT24-palvelunkin kautta.

Illan monitoroinnin yhteydessä löytyi jo pohjoiselta taivaalta itselle uusi tuttavuus: Britannian ilmavoimien tiedustelukone tunnuksella RRR7204. Tämä kone oli lähtenyt liikkeelle ilmeisesti kotitukikohdastaan Britanniasta ja matkannut Baltian halki Suomen ilmatilaan, jossa lentänyt itä-rajaa myötäillen pohjoiseen, jossa lentoratatietojen mukaan näyttää toimivan sitten hieman pitempään.

Toinen harjoitukseen liittyvä lento olikin sitten Kanadan ilmavoimien rahtikone, joka tallentui lentoreitiltään harjoitusalueella.

GPS-karttaa tarkastellessa ei Pohjois-Suomen osalta ollut mitään ihmeellistä, jopa yllättävän vähän häiriöilmoituksia harjoituksen aattopäiviltä. No, tähän voi tulla toki muutos kun harjoitus pääsee nyt vauhtiin. Seuraamme tilannetta ,,,-.--😎

@ri

Tiedustelua ja rahtausta

UK / Canada toiminnassa mukana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...