maanantai 25. maaliskuuta 2024

Aurinkomyrskyn ja koronayön jäljiltä 25.3.2024

Vuorokauden signaalit 14 / 28 MHz taajuuksilla 24.-25.3.2024 (kuva 1)


Eilen mainostettu ja ennustettu magneettinen myrsky saapui sitten lopulta n. 12 tuntia ennustettua aikaisemmin. Revontuliakin olisi varmasti ollut tarjolla hieman normaalia enemmän, mutta ainakin Suomessa tuo pilvinen taivas esti tehokkaasti repolaisten havainnoinnin. Sen sijaan radiorintamalla useat asemat raportoivat hienoista Aurora-yhteyksistä 144 MHz taajuusalueella.

Kuvaan 1 olen ottanut esille viimeisen vuorokauden ajalta tuo keskitaajuuden 14 MHz (keltainen) ja ylätaajuuden HF:llä, 28 MHz (vihreä). Siinä näkyy aika hyvin kuinka myrskyn saavuttaessa maapallon alkavat radioyhteyksien määrät laskea nopeasti. Jyrkän laskun jälkeen tuo yhteyksien määrä jää myös kovin alhaiselle tasolle, koska menee aikansa ennen kuin heijastavat kerrokset palautuvat mylläkästä ja itse myrsky menee ohitse.

Revontuliharrastajien kiusaksi pilvien lisäksi tuli myös tuo planeettojen väliseen magneettikenttään tapahtunut muutos, jossa ennustettu S eli eteläinen suunta muuttui kentän osalta pohjoiseen, mikä ei ole hyvä merkki revontulien osalta. Tästä osoituksena tuo sormikuvio, jonka grafiikan laatija on laittanut esille.

Tätä kirjoittaessani, klo 11.30 / 25.3, on aurinkotuulen voimakkuus vielä 735 km/h ja ennusteiden mukaan seuraavillekin vuorokausille on ennustettu jopa G5 -tason myrskyä. Tälläkin hetkellä on eteläisen Suomen kohdilla revontulikartta punaisella, eli repolaisia olisi nähtävissä jos pilvet olisivat sivussa ja aurinko yön puolella 😁

Ei muuta kuin katseet taivaalle, jos vain pilvet antavat mahdollisuuden taivaankannen tarkkailuun.
Avaruussää 24/25.3.2024 (kuva 2)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjahyllyyn täytettä jälleen

Kirjoittajat ja kustantamot ovat olleet aktiivisia ja tuoneet markkinoille pitkin kevättä mielenkiintoisia kirjoja niin Ukrainan tapahtumiin...