Rapberry PI 3B |
Pienet korttitietokoneet tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet harrastaa ns. pintaa syvemmältä atk-osaamista: ohjelmointi, rakentelu ja itsensä haastaminen yhdistyvät hienosti näissä projekteissa.
Itse olen harrastellut noiden Raspien eli Raspberry PI -korttikoneiden kanssa. Ensimmäisen Raspin hankin 2018, jonka sitten eläköidyttyäni rakentelin harrastekäyttöön 2023. Tuosta innostuneena päätin hankkia uuden aihion kun niitä nyt on tullut taas tarjolle pitkähkön hiljaisuuden jälkeen. Korona (Covid19) ja maailmankauppa, sotkivat näidenkin piirisarjojen valmistusta melkoisesti.
Raspeja on vielä nyt hyvin eri teholuokissa. Mitä uudempi versio, sen tehokkaampi / monipuolisemmat liitynnät ja tietysti kalliimpi hinta. Tämän takia onkin hyvä ennen hankintapäätöstä istahtaa hetkeksi ja miettiä kuinka tehokasta Raspia oikein on hankkimassa.
Itse hankkimani Raspberry PI 3B on jo vuonna 2016 julkaistu versio. Sitä samaa rautaa kuin hankin jo 2018. Omiin tämänhetkisiin suunnitelmiin tämä hieman iäkkäämpi versio käy oikein hyvin, sillä en ole rakentamassa siitä mitään kodin viihdekeskusta, striimauspalvelinta tms. Radioteknisissä projekteissa riittää hieman kevyemmätkin prosessoritehot.
Tuon ensimmäisen Raspin rakentelin aluksi APRS -käyttöön. Tuossa käytössä Raspi kuunteli paikallista radioamatöörien APRS-taajuutta 144.800 MHz ja välitti kuullut asemat osaksi APRS-IS -verkkoa eli siirsi paikkatiedot internettiin. Tämä oli sinänsä hyvä kokeilu, sillä samalla tuli testattua tuon aikoinaan Saksasta hankkimani SDRL-tikun toiminta osana Raspia. Tuo USB-tikun näköinen laitehan on käytännössä ohjelmistoradioksi liitettävä laite, joka kuuntelee aika leveällä kaistalla radiotaajuuksia.
Koska tuo APRS -projekti onnistui hienosti, laitoinkin järjestelmän kuuntelemaan ilma-aluksia osaksi Flightradar24 -verkosto. Uusi ohjelmistopaketti muistikortille ja kuuntelutaajuudet, niin paketti oli valmis. Tuo FR24-paketti onkin toiminut jo yhtäjaksoisesti vuoden kesämökillä. Tuossa käytössä laite ei juurikaan kuumene, eikä suorita ylimääräisiä prosesseja ja mikä parasta käynnistyy itsestään sähkökatkojen jälkeen automaattisesti. Pitkäikäisiä tietokoneita, koska ei juurikaan liikkuvia osia ja komponentitkin ovat oikein mitoitettuina tämänkokoisiin koneisiin virrankäytön ja toimintojen osalta.
Aika näyttää mitä tästä uudesta "raakileesta" tulee tehtyä; joku radiotekninen projekti todennäköisesti ellei muita ideoita tai haasteita tule eteen.
@ri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti