maanantai 31. tammikuuta 2022

Pieni ja "pippurinen" - Silica Gel

Se perinteinen silicapussi

Kaupan vähittäismyyntipakkausten mukana koteihin tulee kylkiäisinä kaiken kokoisia silica gel -pusseja. Silica gel -pussit on tarkoitettu suojaamaan tuotepaketin sisältöä kosteudelta. Pussien sisältämä piidioksidi on nimittäin erittäin tehokas kuivausaine. Näitä geelipusseja ei todellakaan kannata heittää pois, sillä niille löytyy vielä runsaasti käyttöä ihan perusarjessakin.

Itse keräsin yhteistyökumppanien avustuksella työmaan tuotelähetyksistä aina geelipaketit talteen. Lopulta ei tarvinnut enää itse edes keräillä kun tavaran vastaanotossa tehtiin homma puolestani ja usein viikon lopulla oli postilokerossani suuri geelilähetys.

Itse käytin geelipusseja geokätköilyn hulluina vuosina suojaamaan piilottamieni rasioiden sisällön kosteudelta. Jokainen voi kuvitella mitä esimerkiksi rasiaan laitetulle paperille tapahtuu, kun rasia on piilotettuna sään armoille luontoon: sisältö tuppaa kostumaan. Silicalla tätä ongelmaa voidaan ehkäistä helposti.

Toinen asia, johon käytin usein silica gel -pusseja oli kun huoltoon tuli kostunut kännykkä. Silloin oli korjaustoimet helppo aloitta laittamalla kostunut kännykkä yhdessä silica gel -pussien kanssa muutamaksi vuorokaudeksi suljettuun muovipussiin. Kun kännykkä oli kuivunut, lähti puhelin usein toimimaan kun laittoi akun paikoilleen ja virrat luuriin. Huom: älä laita virtaa märkään laitteeseen ja muista irrottaa akku kuivatuksen ajaksi, jos mahdollista.

Mikäli omistat vielä perinteisiä, paperille tehtyjä valokuvia ja säilytät niitä jossain laatikossa, on enemmän kuin hyvä, jos laatikkoon laittaa silica gel -pusseja estämään arvokkaiden vedosten kostumista.

Kesämökillä, joka jää ns. talvilepoon, olen suojannut silica gel -pusseilla mm. paristopaketit, "partahöylät", osan elektronisista laitteista (lähinnä radiotarvikkeista) ym. 

Silica gel -on luonnollisesti löytänyt tiensä myös kaupalliseen käyttöön, sillä eri valmistajat tarjoavat erilaisia silica gel -tuotteita mm. autoilijoille: isoja silicapusseja voi laittaa auton sisälle poistamaan kosteutta, jolloin ikkunat eivät ole huurussa sisältä kun lähtee aamuviileällä ajoon.

Vaikka tuotepaketeissa onkin paljon varoituksia, ei geelipusseja kannata heittää todellakaan roskikseen. Käyttöä niille siis löytyy.

Mikäli aiot käyttää geelipusseja suojaamaan matkalaukkusi sisältöä maailmalla, kannattaa muistaa, että pakkaukset saattavat herättää uteliaisuutta rajaviranomaisissa. Eihän tuo piidioksidi ole kiellettyjen aineiden listalla, mutta pakkauskoko ja fyysinen olemus saattavat muistuttaa erehdyttävästi rikollisten suosimia huumepaketteja. Itse olen muutaman kerran mielelläni luovuttanut pussit tarkastajille ihmeteltäviksi ja analysoitaviksi, mikäli kiinnostusta aiheeseen on ollut.

//ARi\\


Isompi kaupallinen geelipussi ja pienempi "hätävara"


lauantai 29. tammikuuta 2022

Mukana sprinttikisassa - Olympialaisia odotellessa

FT4-sprinttikilpailun yhteyksiä

 Näin talviolympialaisia odotellessa olikin hyvä hetki käydä hieman "kisaamassa": FT4 -sprinttikilpailu 40/20 metrin aaltoalueilla. Sprinttikilpailu kuvaa hyvin tämän tapahtuman luonnetta, sillä kilpailun kokonaisaikaa on vain kaksi (2) tuntia ja yksi yhteys kestää vajaa 15 sekuntia, jos yhteys on hyvä eikä toistoja tarvita. Eli melkoisen nopea saa olla liikkeissään.

Itse kokosin kilpailun tiimellyksessä 40 yhteyttä. Tosin tällä kerralla syksyn kilpailusta poiketen käytin 80 % ajastani 14 MHz:llä ja kutsuin itse CQ:ta (yleiskutsu) - annoin siis muiden asemien löytää signaalini - en "juossut" muiden perässä. Ihan hyvin taktiikka onnistui - ei ongelmia voitelun suhteen.

Kuvassa näkyykin kilpailukartta työskenneltyjen asemien osalta: siniset ovat 7 MHz (40 metriä) ja keltaiset 14 MHz (20 metriä) aaltoalueilta.

//ARi\\

torstai 27. tammikuuta 2022

Tiedosto siirtyi ilman internettiä !

Tiedoston siirto HF:llä Italiasta Suomeen onnistui !!

 Hieman raflaava otsikko, mutta tapahtuma kyllä ansaitsee sen. Muutaman päivän aikana tehdyt harjoitukset ja kokeilut tuottivat lopulta tuloksen. Italialainen vasta-asema IK5JRZ (operaattorina Carlo) valmisteli kuvatiedoston ja laittoi sen tulemaan allekirjoittaneelle 14.105 MHz taajuudella VARA-yhteydellä. Aikaisemmat testailut olivat menneet hieman "susille", joten nyt oli hyvä hetki korjata tuokin virhe tilastoissa.

Radioheijastukset olivat riittävän hyvät yhteydelle ja tiedosto saatiin siirrettyä pikaisesti. Carlo laittoi kuvan minun signaalistani, joten tapahtumaan nähden se oli ihan hyvä valinta.

Ottaen huomioon asemien etäisyyden ja käytetyn taajuuden, oli tuo tiedostonsiirron onnistuminen hieno juttu. Paikallisesti, ns. lähiverkossa tai FM-modulaatiollahan tuo ei olisi niin ihmeellistä ollutkaan.

//ARi\\

19.1.2038, uusi Y2K ?

Kalenteriin merkkitty

Joulukuun lopussa 1999 maailma valmistautui kohtaamaan tietoteknisen katastrofin, jonka seurauksena tietotekniset järjestelmät kaatuisivat, mikä johtaisi pahimmillaan siihen, että maailma pimenisi sähkö loppuessa. 

Tähän haasteeseen oltiin onneksi osattu jo varautua vuosia aikaisemmin ja ripeimmät / vastuullisimmat toimijat olivatkin päivittäneet järjestelmänsä ns. Y2K-kestäviksi. Vaikka mediassa maalailtiinkin mielellään kauhukuvia tulevasta, ei mitään kovin vakavaa päässyt syntymään: sähköä oli, rahaliikenne toimi, kauppojen kassa toimivat jne... 

Itsekin muistan hyvin tuon vuodenvaihteen. Olin Y2K-päivystäjänä kahdellakin "rintamalla": kotipäivystäjänä siltä varalta, että firman palvelimet pitäisi käydä boottaamassa tai muutoin tietoverkkoa korjaamassa ennen virka-ajan alkamista aamulla. Ja toisaalta, päivystin radioasemalla siltä varalta, että sähköyhtiöt joutuisivat ongelmiin ja sähköt katkeaisivat. Radioverkossa varauduttiin siirtämään dataa- ja viestejä jos ja kun sähköt veisivät mennessään myös GSM-verkot. Sähköt säilyi ja tietoverkot pelasivat, joten tapahtuma kävi hyvästä harjoituksesta. Harjoituksia viestiverkon osalta on tämän jälkeen jatkettu säännöllisesti - hyvä niin.

Valmistautuminen erilaisiin haasteisiin on hyvä aloittaa aina mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Niinpä nytkin on hyvä laittaa kalenteriin merkintä tammikuun 19.2038 päivälle: Y38K Tietoteknisten järjestelmien kannalta kyseinen tammikuun päivä muodostaa jälleen omat haasteensa Windows- ja Linux-maailmoissa. Erityisesti tuo päivämäärä herättää tunteita Linux-käyttäjien keskuudessa. 19.1.2038 tapahtuu nimittäin niin, että Linux-järjestelmistä "loppuu aika" ! 

Linux-järjestelmät käyttävät yhtenä aikajärjestelmänään eräänlaista "aikalaskuria", joka on laskenut sekunteja vuoden 1970 alusta saakka. Aikaahan kyllä riittää laskettavaksi vielä vuoden 2038 jälkeenkin - ei ne sekuntit siitä mihinkään lopu. Ainut joka loppuu on tuo laskennassa käytetty 32-bittinen kokonaisluku! 

No, asian korjaaminen on vielä hyvin helppoa ja sen ehtii tehdä ennen vuotta 2038: vuonna 2020 julkaistiin Linuxin uusi ydin (Kernel v.5.6), joka muutti tuo järjestelmän käytössä olevan aikalaskurin 64-bittiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että aikajanaan tuli pituutta lisää useita triljoonia vuosia.

Päivitys kannattaa tehdä hyvin etupainotteisesti, sillä ilman päivitystä on erilaisten laskelmien ja ennusteiden tekeminen hankalaa sikäli kun ne laskelmat menevät vuoden 2038 ohitse. Esimerkiksi pitkän asuntolainen korkolaskelmat voivat tuoda mielenkiintoisen tuloksen ulottuessaan yli tuon maagisen päivämäärän.

Windows-käyttäjät voivat huokaista tämän ongelman kanssa helpotuksesta, sillä Windowsin tarjoamista tiedoista selviää, että Windowsin käyttämä laskuri loppuu vasta vuonna 30828 - ei kiirettä päivitykseen. Kysymys kuuluukin lähinnä: mikähän on tuon Windowsin versio / versionumero vuonna 30828 ? 


//ARi\\ 

keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Radiohäiriöt (RFI) harminamme

Häirintä ei sanana kuulosta kovin mukavalta, eikä se käytännössäkään ole sitä: olipa häirinnän muoto sitten millaista tahansa. Yksi varsin merkittävä häiriöiden lähden nykyaikana on sähköä käyttävien laitteistoarkkitehtuureiden lähes räjähdysmäinen lisääntyminen viime vuosien aikana. On tullut paljon erilaisia laitteita osaksi sähköverkkoa, eikä kiivaassa kilpailutilanteessa ole läheskään kaikkien laitteiden osalta huolehdittu siitä, että ne eivät aiheuttaisi häiriöitä käyttöympäristölleen. 

Ruotsissa on kyllästytty välinpitämättömyyteen häiriöiden osalta. Niinpä Ruotsin hallitus on tehnyt päätöksen KOROTTAA sekä kotitalous- että teollisuussähköstä perittävää sähköveroa tämän vuoden (2022) alusta. Korotusta on perusteltu sillä, että Elctrical Safety Agency (Elsäkerhetsverket) pystyy jatkossa paremmin valvomaan ja vähentämään maahan tuotavien ja Ruotsissa valmistettavien elektronisten laitteiden aiheuttamia RF-häiriöitä (RadioFrequency) muille laitteille ja radioliikenteelle.

Mitä enemmän sähkö- ja elektronisia laitteita käytetään, sitä enemmän ne aiheuttavat luonnollisesti häiriöitä muille laitteille. Näistä häiriöistä olisi päästävä eroon, eikä häiriöitä aiheuttavia laitteita haluttaisi osaksi toimintaympäristöämme. Viimeaikoina häiriöiden osalta on nousseet voimakkaasti esille erilaisten "aurinkokerääjien" ja niihin liitettyjen invertterien aiheuttamat häiriöt. Onneksi pahimmista laitemerkeistä on päästy jo eroon tehokkaan tarkastustoiminnan ja raportoinnin avulla Suomessakin. Toki markkinoilta löytyy vielä noita häiriölähettimiä, mutta näin tullee olemaan niin kauan kuin uusia hieman huonosti tarkastettuja laitteita pääsee markkinoille. Kuluttajan kannattaa myös muistaa, ettei laitteen CE-merkintä välttämättä tarkoita sitä, että laite on hyväksytty virallisesti Eurooppaan.

Alla olevassa kuvassa näkyy kuinka silmämääräisesti voi tarkastaa onko kyseessä Euroopan markkinoille hyväksytty tuote oikealla CE-merkinnällä, vai onko merkintä Kiinan omaan vientikauppaan liittyvä merkintä. Noin nopeasti katsottuna aika hämäävästi samanlaisia 😎

Ruotsin esimerkki häiriötorjunnassa on saanut osakseen myös kriittistä palautetta. Lähes kaikki ovat toki mielissään, jos häiriöitä saadaan näin pienennettyä. Mutta, onko se oikein, että kuluttajat (lue: veronmaksajat) laitetaan maksumiehiksi siitä että teollisuus on tuonut markkinoille virheellisiä ja huonosti suunniteltuja laitteita ?

Suomessahan sähköveroa on peritty vuodesta 1997 lähtien. Sähkölaskussa näkyvästä "lisämaksusta" osa menee myös huoltovarmuusmaksuun: kotitalouksien osalta (veroluokka I) 2.79372 snt/kWh (alv 24 %). Pienenä loppu kuriositeettina vielä: Suomessa sähköveron määrä on liki kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa!

//ARi\\



tiistai 25. tammikuuta 2022

DATAHUB -tulee, mitä seuraavaksi?

Sähköä ilman siirtomaksua...
 

Sähköyhtiöltä tuli viikolla perinteistä paperipostia - ei onneksi mitään pörssisähkölaskua. Kuoresta löytyikin DATAHUB:in (DH) käyttöönottoa käsittelevä ennakkoilmoitus. Vaikuttaahan tuo käyttöön otettava DH monellakin tavalla. 

Ei ihme, että tämä vähälle huomiolle jäänyt lakiperusteinen "palvelu" tulee aika yllätyksenä monelle kuluttajalle. YLE uutisoikin jo aiheesta, koska Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on saanut kuluttajilta palautetta ja kyselyjä DH:n liittyvistä maksuista ja niiden siirtymisestä suoraan kuluttajan sähkölaskuun.

DH:n käyttöähän on suunniteltu ja valmisteltu jo vuodesta 2019 alkaen, mutta "Koronahuumassa" tämän asian seuraaminen on jäänyt varmasti hieman vähemmälle. 

Jokuhan nämä ylimääräiset kulut aina joutuu maksamaan ja kyllä se tässäkin tapauksessa taitaa olla niin, että kuluttajat maksavat nuo DH-maksut joko suoraan tai välillisesti: todettiin maksut sitten aiheellisiksi tai perusteettomiksi jatkossa.

Mikäli tuo DATAHUB kuulostaa vielä oudolta ja käytät jonkun sähköverkon palveluja, kannattaa käydä tutustumassa aiheeseen, jos et ole vielä omalta sähköyhtiöltä tiedotetta saanut. VÄRE:en asiakkaat ovat tässäkin asiassa informoitu hyvin 😁


//ARi\\

Aluevaalit oli ja meni

 

Sinimustaa julistusta vaalipaikalla 23.1.2022

Aluevaalit oli ja meni - näin lyhykäisyydessään. Vaalien teema tai itse vaalit eivät oikein saaneet äänestäjiä liikkeelle, sillä äänestysprosentti jäi alle 50 %. Sinänsä hieman ihmeellistä, vaikka kyseessä oli jokaisen elämään läheisesti vaikuttavasta asiasta kuten terveydenhuollosta, pelastustoimesta, vanhusten hoidosta jne. Onneksi sentään saatiin valtuustot kokoon ja demokraattisesti valituiksi. Katsotaan sitten kuinka valinnoissa onnistuttiin ja mitä tuleman pitää.

Vaalijärjestelyt kuului sujuneen pandemioista huolimatta mallikkaasti. Vaalipaikalla huomasin ns. pylväsmainontaa, mikä osoittautuikin kuvan mukaiseksi "manifestiksi" Sinimusta liikkeen nimissä. Itse liikehän ei omalla nimellään osallistunut vaaleihin, joten ilmeisesti näiden mainosten tuominen äänestyspaikalle oli oikeutettua (?)

Mainoksen nähtyäni sisälläni heräsi jälleen pieni "Piru", sillä ajattelin korvata muutaman mainoksen QR-koodin omalla QR-Munzee -tarralla. Olisi ollut sitten helppo käydä ihmettelemässä onko mainoksella ollut lukijoita tai paremminkin QR-koodin käyttäjiä. Uusittu tarra olisi johtanut kävijän vanhalle QR-tilille, jossa se olisi vain rekisteröitynyt kävijälaskuriin antamatta mitään informaatiota kävijälle.

Näillä ihmetyksillä eteenpäin.

//ARi\\

maanantai 24. tammikuuta 2022

Pihabongaus tulee - oletko valmis?




Perinteinen pihabongaus järjestetään jälleen näin tammikuun lopussa, viikonvaihteessa 29.-30.1.2022.  Tähän lintujen tarkkailutapahtumaan on helppo osallistua: ei tarvitse kuin laskea tunnin aikana havaitsemansa linnut vaikka omalta ruokintapaikalta. Ja jos ruokintapaikkaa ei ole niin laskee sitten linnut mitä näkee vaikka pihalta / parvekkeelta tai vaikka olohuoneen ikkunasta. Pääasia on, että laskee ja etenkin lähettää tulokset havainnoistaan. Jos ei ole nettiä, niin asia onnistuu postikortillakin. Tarkemmat ohjeet löytyvät tapahtuman omilta nettisivuilta: www.pihabongaus.fi

Havaintotietojen avulla on saatu jo vuosien ajan erittäin arvokasta tietoa Suomen talvehtivista talvilinnuista ja niiden lajimäärien kehityksestä. Tiesitkö muutoin, että hömötiainen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi ja vaatii siten tarkkaa seurantaa.

Tämä ei siis ole kilpailu, joten lajimäärillä ei kannata kehua tapahtuman jälkeen.

Pihabongauksen tunnelmaan voi virittäytyä vaikka luontolifen kautta, mikäli sitä omaa ruokintapaikkaa ei ole tarkkailtavana.


//ARi\\

perjantai 21. tammikuuta 2022

VARA_HF - nopeaan tiedonsiirtoon radiotiellä

VARA - Postilaatikon tyhjennys radiotiellä

 Sain eilen hyvin pikaisella toimitusajalla uuden lisenssin käytössäni olevalle "äänikorttimodeemille". Näin digitaaliaikana modeemin päivitys oli todella nopeaa, ainakin jos vertaa siihen, että olisi joutunut tilaamaan uuden "rautamodeemin" ja odottelemaan Postin toimitusta. Nyt asia hoitui kätevästi sähköpostilla.

Päivityksen myötä siirtonopeudet nousivat moninkertaisiksi ja tiedostojen lähettäminen yksinkertaistuu kun ohjelma osaa pakata siirrettävät tiedot sopiviksi paketeiksi ennen lähettämistä. Niin, toki tuohon siirtonopeuteen vaikuttaa tuo käytettävä siirtotie: lyhytaaltoalueella nopeudet ovat luonnollisesti hitaampia kuin esim. VHF/UHF -alueella.

Kävin eilen siirtämässä päivittämättömällä versiolla EMCOM -ilmoituksen sähköisellä lomakkeella, jonka lähetys kesti n. 6 min. Päivitetyllä versiolla saman aseman kautta lähetettynä tuo lomake meni alle 1 min ja vielä ehdittiin lataamaan kaksi uutta viesti. Kuvassa tuo nopeus ilmenee mm. siten että kaavion vihreät palkit olivat ilman päivitystä max. 175 bps. Päivityksen myötä osa paketeista liikkui jo 2000 bps -vauhdilla.

Modeemista löytyy nyt myös taktillinen, MIL-versio; tuolle ei toivottavasti tule tarvetta muutoin kuin monitoroitaessa maailman tapahtumia.


//ARi\\

Onnistuisiko sähköinen äänestäminen ?

 

Ääniä ja äänestäjiä on monenlaisia

Onnistuisiko sähköinen äänestys Suomessa on kysymys, joka herätetään henkiin näin vaalien alla. Kysymys onkin hyvä sillä onhan totuttu pitämään Suomea tietotekniikan kärkiosaajana ja maana, jossa tietotekniikkaa osataan käyttää hyvin. Monet tekniset asiat onkin hoidettu jo yhä enemmän ja enemmän tietoteknisin avuin: koska viimeksi kävit asioimassa pankin palvelutiskillä tai Postin lähipalvelupisteellä? Monet asiat hoituvat siis jo tietoverkkojen kautta toteutettuina. Koronapandemian myötä tietotekniikan käyttö eri tilanteissa on vain korostunut entisestään. 

Nyt näin aluevaalien alla on jälleen herätelty toiveita sähköisen äänestyksen osalta. Nopeasti ajateltunahan se olisi erittäin hyvä ja etenkin turvallinen (mahdollisten tartuntojen osalta) vaihtoehto. Todellisuus on kuitenkin hieman erilainen. Monet tietoturva-asiantuntija ympäri maailmaa ovat mietiskelleet samaa kysymystä ja toteavat lähes yksimielisesti, että siirtyminen sähköiseen äänestykseen on huono idea.

Valtiollisissa vaaleissa turvallisuus rakentuu pitkälti paperiääniin; äänestäjä käy yksin merkitsemässä numeron äänestyslipukkeeseen, jonka jälkeen leimauttaa lipukkeen ja pudottaa uurnaan odottamaan laskentaa. 

Toinen tärkeä seikka tässä äänestysmuodossa on se, että äänten laskennassa toteutetaan ns. hajautetun ääntenlaskennan periaatetta. Tällöin mahdollinen huijausyritys äänien osalta jää pelkästään yhteen äänestyspiiriin, mutta laajamittaisempi manipulointi on lähes mahdotonta. Ja jokaisen ääntenlaskennan jälkeen äänien osalta suoritetaan vielä tarkistuslaskennat, joita voidaan suorittaa niin monta, että kaikki ovat tyytyväisiä, eikä valituksia ole.

Se miten tuo legendaarinen sana "VAALISALAISUUS" toteutuu lippuäänestyksessä, onkin mielenkiintoinen asia. Todellisuudessahan vaalisalaisuus turvaa tiedot vain siitä ketä kukin on äänestänyt, mutta EI tietoa siitä ketä ei ole äänestänyt! Äänestysluettelot ovat ainakin vielä julkisia asiakirjoja ja asian voi käydä tarkastamassa keskusvaalilautakunnan papereista vaalien jälkeen. Tällöinhän selviää hienosti sekin seikka, jos on ollut itse ehdolla eikä ole saanut yhtään ääntä vaalipiiristä, jossa tuttavat asuvat, etteivät tuttavat ainakaan ole äänestäneet häntä.

Siirtyminen sähköiseen äänestämiseen ei poistaisi varmasti tarvetta pitää yllä myös perinteistä paperiäänestystä: kaikilla ei ole mahdollisuutta tai taitoa käyttää teknisiä välineitä edes asioimiseen omassa pankissa saati erilaisissa terveyspalveluissa. 

Lähinaapurissamme, Virossa, on sähköinen äänestys aloitettu jo niinkin varhain kuin vuonna 2005: aluksi pelkästään paikallisvaaleissa, mutta parin vuoden kokeilun jälkeen äänestystä laajennettiin myös muihinkin vaaleihin. Kokemusta sähköisestä äänestämisestä ja sen toimivuudesta siis on olemassa. Huomattavaa on se, että Viron vaaleissa varsinaisena äänestyspäivänä on mahdollista enää suorittaa vain ns. lippuäänestys perinteiseen tapaan; sähköinen palvelu on suljettu hyvissä ajoin ennen äänestyksen H-hetkeä. 

VIRON parlamenttivaaleissa tehtiin uusi sähköisen äänestämisen ennätys 2019. Kaikista äänensä antaneista 43,7 prosenttia antoi äänensä verkossa. Yhteensä äänestäneitä oli 565 045, joista sähköisesti äänen antoi 247 232 äänestäjää. Nettiäänestäjien luku on siis suuri. Tätä taustaa vasten voisi olettaa, että into äänestää voisi Suomessakin kohota, ainakin nuorison keskuudessa. Hehän ovat tilastojen mukaan niitä "laiskimpia" vaaliuurnilla kävijöitä. Toki epäilystä herättää hieman se, että riittäisikö sähköinen äänestys lisäämään kiinnostusta vaaleihin ja politiikkaan edes siinä määrin, että kerran neljässä tai kuudessa vuodessa kävisi antamassa äänensä jollakin käytettävissä olevista tavoista (?)

Suomessahan tämä sähköinen äänestäminen ajoi karille heti kokeiluvaiheessa, kun vuoden 2008 kunnallisvaaleissa kolmelle kunnalle ( Karkkila, Kauniainen, Vihti) annettiin oikeus kokeilla sähköistä äänestystä. Äänestyspaikoille tuotiin tuolloin erilliset koneet, joilla äänestämisen saattoi tehdä paperiäänen sijaan. Kaikissa kokeilukunnissa yli puolet äänestäjistä valitsivat sähköisen vaihtoehdon paperiäänen sijaan. Sähköisen äänestämisen valinneet jopa kehuivat äänestyksen helppoutta ja sitä ettei ongelmia äänestämisessä ollut.

No, ongelmia ilmeni sitten ääntenlaskennan yhteydessä: huomattiin, että peräti 232 annettua ääntä oli jäänyt rekisteröitymättä. Tämä johtui suurelta osin annetun ohjeistuksen heikkoudesta, sillä äänestäjiä ei oltu muistutettu kuittaamaan annettua ääntä laitteen OK-painikkeella. Vasta painikkeen painallus rekisteröi annetun äänen. Koska OK-painiketta ei oltu käytetty, tulkitsi äänestyskone äänestäjän keskeyttäneen äänestämisen ja hylkäsi jo annetun äänen. Vertailun vuoksi todettakoon vielä, että sähköisiä ääniä annettiin tuolloin yhteensä 12 234 kpl, joten virheellisten äänien osuus koko saldosta oli vajaat 2 %. Koko valtakunnassa paperisia äänestyslipukkeita hylättiin 0.6 % (syynä epäselvät tai asiattomat merkinnät). 

Sähköisestä äänestämisestä jätetyt valitukset toivat myöhemmin tulosta ja kokeilukuntien osalta vaalit uusittiin - nyt perinteisesti, lippuäänestyksenä.

Kokeilun seurauksena Suomen hallitus päätti 13.1.2010 luopua sähköisestä äänestyksestä toistaiseksi. Hallituksen lausunnon mukaan sähköisestä äänestyksestä ei saatujen kokemusten valossa ole saatavissa sellaisia hyötyjä, että sitä kannattaisi jatkokehittää. Sähköisen vaalijärjestelmän kokeiluhan kustansi kokonaisuudessaan liki miljoona euroa kaikkinensa!

Reilu viisi vuotta tapahtuneesta asiaa sähköisen äänestämisen osalta selviteltiin uudelleen, demokratian nimissä. Aiheesta luovutettiin kattava raportti 19.12.2017 oikeusministeri Antti Häkkäselle. Johtopäätöksenä oli, että suoritettava sähköinen "nettiäänestäminen" olisi tekniikan puolesta mahdollista, mutta siihen sisältyvät riskit olisivat hyötyjä suuremmat. Suurimpana riskinä mainitaan selvityksessä vaaleja kohtaan tunnetun luottamuksen menettämisen pelkoa. 

Saatujen selvittelyjen perusteella voisi vetää ainakin Suomen osalta sen johtopäätöksen, että vaalit ja vaalikoneisto ovat viimeiset tekniset ratkaisut, jotka tullaan mahdollisesti joskus siirtämään internettiin. Tuleeko näin koskaan tapahtumaan, jää nähtäväksi.

Onneksi moni äänestys ja vaikuttamismahdollisuus on jo osana sähköistä palvelutarjontaa. Jokaiselle on tuttuja eri somealustoilla ja medioissa pyörivät äänestykset, joissa äänen voi antaa kätevästi niin kännykällä kuin muulla medialaitteella. Tulokset tulevat nopeasti ja äänestäminen ei vie paljoa aikaa. 

Itse hoidin viimeksi sähköisen äänestämisen syksyllä 2021, kun Suomen Radioamatööriliiton hallitusta ja puheenjohtajistoa äänestettiin. Äänestys tapahtui turvallisesti kotikoneelta internetselaimen avulla. Henkilöt tulivat valittua eikä soraääniä äänestyksen osalta ilmennyt. 

Ei muuta kuin rintakaarella vaaliuurnille ja äänestämään - jos ei ennakkoon niin viimeistään sitten 23.1.2022!

//ARi\\


torstai 20. tammikuuta 2022

RFI:n metsästystä radioaalloilla SIGINT henkeen

 

Häiriö (QRM) pistetaajuudella 14.105 MHz


Eilinen päivä (19.1.2022) meni hieman vanhoja muistellessa: pääsin tuoreeltaan tutkimaan radiotaajuista lähetettä, joka oli ikävästi käyttämälläni Emcom -taajuudella 14.105 MHz. Heti aamulla radioon virrat kytkettyäni ja antenniliittimen käännettyä asentoon HF, huomasin että taajuudella oli outoa "purinaa" ja vielä erittäin voimakkaalla signaalilla. 

Aluksi luulin, että naapurissa on otettu uudet "kasvilamput" käyttöön, koska "purina" kuulosti samanlaiselta, mitä on kuullut ja nähnyt noissa USA:n huumekasvattamoja jäljittävien RFI (RadioFrequencyInterference) henkilöiden jutuissa. Kannabiskasvattamojen käytössä olevat perinteiset erikoislamput antavat ympäristöön omanlaisensa, radiotaajuudelle tulevan häiriön, joka on helppo havaita joskus pitkienkin matkojen päästä. No, tällä kerralla ei kyse ollut paikallisesta häiriöstä, minkä aika nopeasti saatoin todetakin. Ja asian varmistamiseksi sain pian Kreikan suunnalta viestin, jossa ihmeteltiin samaa asiaa häiriösignaalin osalta. 

Kreikasta tullut viesti epäili häiriölähteeksi viime kuukausina voimakkaasti aktivoituneita OTHR-tutkia. Eli tutkia, jotka toimivat lyhytaaltoalueella (HF), käyttävät isoja tehoja ja ilmaisevat kohteita horisontin takaa (OverTheHorizontRadar). Suurvallat ja näköjään jatkossa jotkut pienemmätkin toimijat ovat ottaneet tai ottamassa kyseisiä laitteita käyttöön. Sotilaspoliittinen ilmapiiri on sen verran jännittynyt, että HF-alueella alkaa kohta olla enemmänkin ruuhkaa.

Pian Kreikasta tulleen viestin jälkeen sain yhteysavauksen Italian suuntaan, jossa eräs kollega halusi kokeilla VARA-modulaation toimivuutta häiriön alla. Käytössämme oleva VARA-modulaatio tarjosi ihan hyvät yhteydet häiriöstä huolimatta. Aluksi käytimme tuota perinteistä 500 Hz (kapea) lähetettä ja kun olimme aikeissa testailla 2300 Hz (leveä) lähetettä, loppui tuo häiriösignaalikin.

Italian asemasta oli hyvä apu kun ehdimme suuntia kyseistä häiriölähetettä. Käytimme laskukaavoissa päivän radiokelitietoja ja arvioin lähetteen tehoksi max. 1 kW. Suunta-antenneilla pystyttiin myös signaalin suunta haravoimaan idän suunnalle, noin karkeasti ottaen johonkin Moskovan ja Minskin välille. Ei liene suuri yllätys kenellekään.

Muiden suuntiessa signaalia nauhoitin itse signaalista näytteen ja vertailin sitä käytössäni olevaan melkoisen mittavaan näytearkistoon (RFI-sormenjäljet). Heti alkumetreillä voitiin todeta, että kyseessä ei ole tällä kerralla tutka, vaan tietoliikennemodeemi (8xPSK MIL-STD). Siis sotilas- / diplomaattikäytössä oleva lähete tiedonsiirrossa. Tämän tarkempaa analyysia ei tällä kerralla ollut syytä tapauksen osalta suorittaa. Olipahan ihan mukava "keissi" pitkästä aikaa muistella signaalimetsästyksen kulta-aikoja oman virkauran siivellä 😎

Jäämme seuraamaan tilanteen kehitystä näiltä osin.

//ARi\\


Häiriöilmoitus Kreikasta 19.1.2022




keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Hätäviestintäharjoitus (#EMCOM)

 

ITA-FIN 2300Hz VARA - 10 W

ITA-FIN 500Hz VARA - 10 W

Tänään olikin oikein loisto olosuhteet kokeilla hätäviestintäratkaisuja lyhyillä aalloilla. Maailman erilaiset luonnonkatastrofit ja muut poikkeusolosuhteet ovat osoittaneet että tarve tämänkaltaisille ratkaisuille on olemassa. Onneksi asiasta innostuneita operaattoreitakin on ilmaantunut joukkoon mukaan vuosi vuodelta enemmän ja enemmän.

WinlinkWednesday -harjoitukseen osallistuneiden asemien määrä.



Näin arkiaamuisin on hyvä harjoitella, koska taajuuksilla ei ole yleensä kilpailuja menossa ja muutoinkin käyttäjiä on taajuuksilla vähemmän kuin viikonloppuisin. 

Päivän ensimmäinen testaus

Tämän aamun testailun aloitin hieman poikkeavasti, sillä täytin ensitöikseni Winlink -sanomapohjista löytyvän virallisen asemalomakkeen, jolla ilmoittaudutaan osaksi pelastusorganisaatiota. Eli toisin sanoen ilmoitetaan asematiedot tapahtuman koordinoivalle johtoasemalle sähköpostilla radiotietä pitkin.

Keskiviikkoiseen tapaan harjoituksen johtoasema (Net controller) sijaitsee Virginiassa (USA), jossa harjoitus aikoinaan otettiin käyttöön. Kansallisesta harjoituksesta kasvoikin pian koko maailmanlaajuinen.

 Harjoituksessa lähetin oman sanomani tällä kerralla pääkaupunkiseudulta löytyneeltä Winlink-asemalta, jonne sain yhteyden hyvillä signaaleilla 3.5 MHz taajuusaluella. Muutamassa minuutissa oli tuo suurehko liitetiedosto latautunut radioverkkoon, josta se ohjautuu pelkästään radioverkon avulla Virginiaan. Tämä tiedonsiirto varmistetaan sillä, että sanoma lähetetään ns. Radio-Only ("Vain Radiotie) tunnistella, jolloin se ei käytä kaapeliyhteyksiä siirtyessään.

Päivän toinen testaus

Heti ensimmäisen testailun jälkeen olikin hyvä siirtyä toiseen testiin. Olihan radio pääteaste jo valmiiksi lämmitetty ja operaattori kunnossa.

Käyttäen samaa modulaatiotekniikka kuin tuossa sähköpostin siirrossa, VARA (HF), siirryin kansainväliselle kutsutaajuudelle 14.105 MHz kuulostelemaan. Eipä aikaakaan kun, Carlo (IK5JRZ), vastaili Italian suunnalta kutsuuni. Carlo on aktiivinen operaattori, jolla on aikaa testailla myös virallisten harjoituksien ulkopuolella. Teknisesti on myös hieno, että tuo Euroopan vasta-asema on ikään kuin Euroopan toisella laidalla, Välimerellä, jolloin tuota radiotietä tulee enemmän kuin 1 - 2 pomppua HF:llä. 

Testien aikana on ollut hienoa huomata, että paras hyötysignaali tiedonsiirtoon on saatu dipoliantenneilla: itselläni on matalalla, puutarhan pensasaidan päällä tuollainen T2FD-dipoli, joka on lähinnä ollut kotimaan liikenteeseen tarkoitettu, koska asennus suosii enemmän lähityöskentelyä kuin kaukotyöskentelyä (DX). Mutta, hyvin toimii näinkin. Italian päässä on käytössä myös dipoli. Nämä ovat käteviä antenneja, jotka on helppo ja nopea asentaa ns. tilapäisolosuhteisiinkin. Dipolin rinnalla käytössä ollut matalan lähtökulman signaaleille tarjoava vertikaali ("pystykeppi") on tähän mennessä osoittautunut paljon heikommaksi. 

Parhaimmillaan on Italian yhteys hoidettu 2 - 10 Watin tehoilla eli lähes ns. QRP-luokassa. Tämä on hyvä, sillä kriisitilanteissa, joissa toimitaan pelkkien akkujen tai paristojen varassa, ei ole yhtään Wattia hukattavaksi turhaan.

Suomen virallinen, MPK-johtoinen, EMCOM-harjoitus pidetään jälleen maaliskuun lopulla. Silloin saadaan koko Suomi (OH) jälleen kuuluville näiltä osin.


73 de ARi

tiistai 18. tammikuuta 2022

Virtuaalimatkailua pandemian siivittämänä

 Nyt kun tuo toinen pandemiantäytteinen vuosi alkaa kohta olla jo kärsittynä sitä alkaa muistelemaan minkälaista tuo vapaa matkustaminen maailmalle oikein olikaan. Ei siinä mitään - kyllähän kotimaan matkailukin ihan kivaa on, mutta onhan sitä aina joskus mukava käydä tutustumassa muihinkin kulttuureihin omien rajojen ulkopuolelle. Toki pääseehän sitä nytkin matkustamaan maailmalle, mutta erilaiset määräykset ja säädökset ovat tehneet matkailusta ainakin jotain muuta kuin nautinnon.

Eräänlaisena omana virtuaalimatkana kävin lävitse omat matkustamiset ja liikkumiset reilun 10 vuoden ajalta. Siinähän on sellainen sopiva aikajänne, johon sopii paljonkin muistoja. Puhelimeen ja pilvipalveluun tallentuneet aika- ja paikkaleimatut valokuvat toivat mainion tien käydä tapahtumia lävitse kuvallisessa muodossa. Hyvä, että kaikissa paikoissa muisti edes käyneensä, mutta uskottavahan se oli kun kuvia tarkemmin tarkasteli 😀

Kun kuvagallerian rinnalle laittoi vielä tuon nettioperaattori, Googlen, tarjoaman aikajanan, niin kaikki alkoikin olla lähes täydellistä matkamuisteluihin. Jos et ole erikseen estänyt paikannus- ja seurantapalveluja Googlen osalta, niin Googlen näyttämällä aikajanalla on hyvin hienosti esitetty kaikki liikkumiset ja luotu niistä myös erilaisia tilastojakin. Mikäs siinä, jos ei anna sen itseään häiritä. Itse en ole kokenut kyseistä seurantaa mitenkään häiritsevänä, sillä jos ei Google, niin joku muu seuraa kyllä liikkeitä, eikä kaikki edes kysy lupaa siihen. Tosin noiden tietojen saaminen omaan käyttöön voikin sitten joskus olla hieman hankalaa.

Oma matkustelu vuosina 2009 - 2022

Ylläoleva kartta punaisine ympyröineen on kaapattu Googlen aikajanalta. Punaisina ympyröinä on merkitty ne kohteet, joissa on vieraillut silloin kun paikkatiedon tallennus on ollut mahdollista. Hyvin pitää kartta paikkansa, sillä en löytänyt edes sitä suurentaessa yhtään valtiota tai kaupunkia, jossa olisin käynyt ilman karttamerkintää. Kaukomatkailun nimissä kauimmat pisteet löytyvät reilun kahden viikon lomamatkoilta Kap Verden -saarille ja Thaimaahan. Kanariansaaret ja Espanjan onkin sitten ollut käyntikohteena useita kertoja. Keski-Euroopan osalta milenkiintoisinta kiertelyä olivat nuo muutamat viikot, jolloin tuli kierrettyä Valkovenäjää ristiin rastiin paikallisten oppaiden opastuksella. Venäjän puolella matkailu onkin ollut hyvin Viipuri - Pietari -akselille keskittynyttä. Myös kotimaan osalta näkee hyvin, ettei tuo "Lapin lumous" ole iskenyt - ainakaan vielä.

Vuosina 2009 - 2022 käydyt kohteet

//ARi\\


maanantai 17. tammikuuta 2022

Hunga Tonga tulivuorenpurkaus Mustolassa mitattuna

 

Tongan aiheuttamat painevaihtelut Mustolan sääasemalla 15.1.2022




15.1.2020 tapahtui Tyynellä valtamerellä sijaitsevan Tongan merialueella erittäin voimakas tulivuorenpurkaus, joka aiheutti suuren hyökyaallon (Tsunami), valtaisat tuhkapilvet sekä voimakkaan paineaallon. Maankuoreen kyseinen purkaus aiheutti n. 5.8 Magnitudin järistyksen mittausasemien tietojen mukaan. 

Purkauksen synnyttämää voimakasta paineaalto on pystytty seuraamaan koko maapallolla, myös kotiasemilla. Kävin tarkastamassa Mustolan mittaustiedoista ko. tapahtuman ja totesin, että kyllä tiedot pitivät paikkansa: paineaalto oli rekisteröitynyt. Kuvassa nuo heilahdukset on ympyröity painekäyrään, jotta ne erottuisivat helpommin. Tuo ensimmäinen paineaalto "iski" heti klo 20.00 (18 UTC) jälkeen.

Jos ei muuta, niin tuli ainakin todettua ja testattua, että sääaseman mittauslaitteisto on kunnossa ja herkkyys tallella.



Tonga - pieni saarivaltio tapahtumien keskipisteessä


lauantai 15. tammikuuta 2022

Revontulet leimuavat

Revontulia LPR:ssa 14.1.2022 ®Sina Puukko






Viimeyönä päästii nauttimaan aivan eteläistä Suomea myöten hienoista revontulista. Väistynyt pilviverho tarjosi hyvä olosuhteet katselulle, eikä edes kuun loiste taivaalla häirinnyt revontulien katselua. Taajamissa tosin tuo valosaaste erilaisine hajavalolähteineen häiritsee taivaan tapahtumien tarkkailua, mutta nyt kyllä revontulet veivät voiton.

Sen lisäksi että revontulet näkyvät taivaalla, ne myös kuuluvat radioaalloilla. Lyhytaaltoalueella näkyvät revontulet yleensä tarkoittavat heikkoja radiokelejä alla 14 MHz taajuuksille. Sitä vastoin taajuudet 28 MHz ja siitä ylöspäin tarjoavat usein mainioita yhteysavauksia kun revontulet ovat saaneet nuo heijastavat kerrokset hieman pois päiväjärjestyksestä. 

Tälläkin kerralla heti kun ensimmäiset ennakot revontulista tulivat mitta-asemilta, alkoi näkyä hyviä radioyhteysavauksia erityisesti Pohjois-Amerikan suuntaan ja Pohjois-Venäjälle. 

Niin sanotut revontulimajakat 144 MHz taajuuksilla täyttivät lähetyksillään radiotiet. Näiden majakoiden avulla on helppo seurata radiokelin kehitystä silloin kun tuo "Corona" on päällä, niin ja tietysti muutenkin. 

Myös tuo Suomen Avaruussääkeskus, RWC Finland tarjoaa hyvät ja informatiiviset sivut avaruussään seuraamiseen.


//ARi\\


Revontulitaivas LPR:ssa 14.1.2022 ®Sina Puukko



Iduktiovirrat ®RWC Finland

Revontulet tarkoittavat aika "hiljaisia" radiokelejä HF-taajuuksille.




®RWC Finland


 

perjantai 14. tammikuuta 2022

Hätäviestintätestausta lyhytaalloilla

ROS -yhteys Italiasta 14 MHz !

VARA -yhteys Italiasta, tehoa 2 Wattia 14 MHz !

 

Tässä parina viimepäivänä on ollut erinomainen mahdollisuus testailla viestiyhteyksiä ns. "EMCOMM -hengessä". 14 MHz taajuusalueelta löytyi sopivasti vasta-asema, IK5JRZ (Carlo), joka oli myös testailemassa samoilla ajatuksilla 14 MHz:lla.

Pidimme ensimmäisellä jaksolla pitkän yhteyden 14.105 MHz / 2300 Hz VARA -modella. Yhteys oli hyvä ja asemamme liikennöivät hyvillä signaaliarvoilla. Linkki säilyi jopa silloinkin kun Carlo pudotti lähetystehon hieman vaatimattomampaan 2 Wattiin ! Testi alussa hänellä oli käytössä täydet 100 Wattia, josta sitten asteittain pudotettiin lähetystehoa. Itselläni oli koko jakson ajan käytössä 80 Wattia.

Pienestä tehosta huolimatta pystyimme välittämään sanomaliikennettä puolin ja toisin. Radiokeli (heijastukset) olivat aika normaalit testin aikana eikä ylimääräistä "feidausta", QSB, ollut havaittavissa. Normaalia häiriötä muista radiolähetteistä (QRM) toki oli havaittavissa.

Käytössä ollut antenniratkaisuni hieman pääsi yllättämään itseni. Normaalisti olen hoitanut nuo etäyhteydet käytössäni olevalla vertikaaliantennilla, jossa tuo signaalin lähtökulma on sen verran matala, että kaukoyhteydet ovat mahdollisia. Nyt näytti kuitenkin siltä, että tuo puutarhan sivustalle viritetty T2FD -dipoliantenni oli paljon parempi yhteyden osalta. Normaalisti tämä dipoli on käytössäni vain kotimaan yhteyksissä, koska se on sen verran matalalle naamioitu ja toimiin ns. NVIS-antennina: signaalin lähtökulma on niin jyrkkä, että tuota perinteistä 60 - 100 km katvealuetta ei tule, vaan pystyn hyvin työskentelemään asemat niin Kouvolasta, Mikkelistä kuin Joensuustakin esim. Nyt näyttääkin siltä, että heijastukset ovat olleet hyvin kohdillaan, koska näillä kulmilla on signaali tarvinnut useamman pompun ionosfääristä (F2-kerros) saavuttaakseen Italian. Huomattavaa on se, että myös Italian päässä oli käytössä dipoli, joten ainakin nuo antennien polarisaatiot olivat nyt samanlaisia. Tämä voi selittää osan tapahtuneesta.

Tänään testattiin yhteyttä pikaisesti myös toisella hieman erikoisemmalla modella nimeltä ROS. Yhteys syntyi nytkin erinomaisesti. Testin jälkeen tuli pidettyä samalla modella yhteys myös tuonne Kanalisaarelle, Guernseylle.

Testit jatkuvat ja seuraava kotimaan suuri EMCOMM -painotteinen harjoitus onkin jo ovella, maaliskuun lopussa.

73 de //ARi\\

torstai 13. tammikuuta 2022

Tärkeä Windowspäivitys tarjolla


 Mikäli digimedian uutiset menivät eiliseltä ohitse, eikä oma Windows -työasema hae ja asenna päivityksiä automaattisesti, on nyt korkein aika toimia työaseman turvaamiseksi ohjelmistopäivityksellä.

Tällä kerralla on korjauskoodia tarjolla liki 100 (sadan) haavoittuvuuden osalta, joista toki vain yhdeksällä (9) on Mikrosoftin luokituksen mukaan taso "KRIITTINEN". 

Eikä tässä vielä kaikki, sillä sokerina pohjalla on peräti kuusi (6) nollapäivähaavoittuvuutta (=ennen korjauksia havaittuja haavoittuvuuksia koodissa). Tämä on aika suuri määrä näitä vakavia haavoittuvuuksia yhdelle kerralle päivitettäväksi. Mutta, onneksi ovat tullee ohjelmistotuottajan tietoon, jotta ne on voitu korjata.

Nämä nollapäivähaavoittuvuudet ovatkin siitä ikäviä tai mukavia, että niillä käydään melkoisesti myös kauppaa. Niistä ovat kiinnostuneet niin valtiolliset kyberorganisaatiot kuin rikollisetkin. Näiden aukkojen avulla saadaan helposti jaettua omaa haittakoodia maailmalle, eikä korjaustakaan ole tulossa - ainakaan heti - koska kyseinen aukko on vain käyttäjän tiedossa, joka on tiedon löytäjältä. Näin oma koodi saa elää ja muhia verkostoissa joskus pitkäänkin.

Nyt siis on hyvä syy käydä tarkastamassa kuinka ja miten se oma työasema päivitykset hoitaa, vai hoitaako ollenkaan. Mikäli automaatio ei ole asiaa hoitanut niin Windows 10: n osalta asia hoituu helposti:

  • kirjoita Win10 alapalkin hakukenttään Windows Update
  • valitse valikosta Windows Update asetukset
  • valitse (paina) Tarkista päivitykset
  • lataa mahdolliset päivitykset
  • käynnistä työasema uudelleen
Huom: Win10 -työasemalle saattaa tulla tarkastuksen jälkeen vaihtoehto siirtymiseen Windows 11:een. ÄLÄ SUORITA TÄTÄ SIIRTYMISTÄ, ellet ole asiasta täysin varma. Itse odottaisin vielä siirtymisen osalta tulevaa kevät/kesä -kautta, jolloin luvassa olevat suuremmat bugipäivitykset Win11:n osalta on saatu levitykseen ja testattua toimiviksi.

Tietoturvallista loppuvuotta jälleen toivotellen.

@ARi

keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Säätilaa silmäillen Mustolan suunnalta

Vuodenvaihteen lämpötilat Mustolassa 2021/2022

 Jätin tuon tarkan vuosikatsauksen Mustolan paikallissään osalta tekemättä ja ajattelin perinteisesti vain muutamilla avainarvoilla luoda katseen menneeseen vuoteen sekä tähän vuodenvaihteen säätilaan paikallisesti.

Sehän on tullut jo monesti todettua, etteivät vuodet ole veljiä keskenään. Tämän todentamiseen ei tarvita suurta matematiikka tai mittatietoa - sen kyllä huomaa ulkoillessaan. Toki vertailujen tekeminen saattaa olla joskus hankalaa, kun ei muista minkälaisia ne kuluneiden vuosien säätilat oikein olivat. Tämän muistikuvan luomiseen tarvitaankin sitten näitä tilastoja, joiden kautta voi katsoa esimerkiksi koska ja milloin ne ennätyshelteet tai pakkaset oikein olivat.

Vuosi sitten haikailtiin lumikinosten perään; tänä talvena on lunta tullut kaakonkulmallekin siinä määrin, että aurauskalusto on ollut välillä vaikeuksissa lumen siirtelyn osalta ja kolapartiot ovat saaneet olla ahkerasti liikkeellä. Myös kunnon pakkasista on päästy "nauttimaan", mikä onkin mahdollistanut mm. jäätieverkoston käyttöönoton sekä tietysti tuon pilkkiurheilun kokonaisturvallisesti.

Vuoden 2021 lämpötilan keskiarvoksi muodostui lopulta +4.6 C, mikä on selvästi vähemmän kuin parina edellisenä vuotena mitatut arvot: (2021 +6.2 C) ja (2019 +5.0 C). Sama kehitys lämmöissä myös tuolla Savonlinnan mittapisteellä. 

Sademäärien osalta vaihtelua on aina enemmän. Kulunut vuosi oli paikallisesti melkoisen kuiva, koska sadekertymää oli vain 384 mm. Vuotta aikaisemmin kertymää oli 550 mm. Toki paikallisesti asiaa tutkaillessa tulee aina muistaa se, että ukkoskuurojen sattuessa sopivasti kohdille, voi sademäärä hetkellisesti kohota melkoisestikin. Kuluneen vuoden aikana nuo kovimmat ukkosrintamat ja kuurot kiersivät onnistuneesti Mustolan.

Kevättä kohti mennään päivä päivältä vauhdikkaammin. Korkeapaine hieman väistyy ja leudot tuulet puhaltavat lounaan suunnalta. Seuraavat päivät mennäänkin sitten lähes plussa-asteilla ja ehkä pienillä sadekuuroilla. Aika jyrkkä tuo lämpösiirtymä (ks. kuva) kun hetkellisesti noustaan kovilta pakkasilta suojakeleille. 

//ARi\\

maanantai 10. tammikuuta 2022

Hieman pomppuinen keli

 

VarAC -yhteys Hollantiin 14 MHz taajuudella


Hienoa huomata, että Pactor tai ehkä paremminkin Pactorin omainen liikennöinti on saanut uutta nostetta kun VarAC-ohjelmisto tuli jakeluun. Nythän ei tarvitse hankkia erittäin kalliita Pactor -rautamodeemeja, kun ohjelmistoratkaisulla, VaraHF, pääsee toteuttamaan lähes samat asiat kuin rautamodeemeilla. 

Näin arkisin ei ole hirmuisesti ruuhkaa taajuuksilla, varsinkaan kun ei ole kilpailuja menossa. Onkin hyvä aika ja tilaisuus kokeilla kaikenlaista. Viime viikkoina onkin tullut oltua tämän VarAC-ohjelmiston pyörteissä lähes päivittäin, ja mikäs on ollut ollessa kun yhteyksiä syntyy ja vasta-asemiakin löytyy. Tässä vaiheessa uutta ohjelmistoa on usealla vasta-asemalla kommenttina "tämä on ensimmäinen yhteys tällä modella" - jostainhan se on aloitettava. Tämän moden osalta toki tuo käyttöönotto on helppoa, eikä pidä antaa tuon liikenneformaatin hämätä - annetaan modeemien itse päättää liikennöintivuorot, niin kyllä se yhteys syntyy - heikommillakin keleillä ja laitteilla. 

Huomattavaa tässä yhteydenpidossa on se, että siirrettävä data / teksti ovat virheettömiä, eli vasta-asema "kertoo" saaneensa merkit oikein, jonka jälkeen lähetetään lisää bittejä matkaan. Mitä parempi keli sitä nopeampi yhteys syntyy.

Tänään oli päivän toinen yhteys (ks. kuva) Hollantiin 14.105 MHz:lla. Vaikka alun hieno keli muodostuikin pian melkoiseksi vuoristoradaksi eli pomppuiseksi saatiin yhteys pidettyä. Tämä oli vielä siitä jännä yhteys, että ilmoitin välillä käyväni 21 MHz:lla, jossa viivyin reilu 5 minuuttia: ilman vasta-asemia. Palatessani takaisin 14 MHz:lle olikin Hollannin asema vielä jaksolla pitämässä yhteyttä minun asemani kanssa. En ollut katkaissut yhteyttä siirtyessäni pois, joten Hollannin pään asema jäi huhuilemaan minua, kun ei sielläkään operaattori ollut katkaissut yhteyttä. Hyvä niin, sillä linkki palautui heti palattuani ja saatiin loput tiedot vaihdettua hienosti. On se tämä tekniikka huimaa.

73 // ARi\\

sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Turvallisuus kuntoon Googlen kanssa

 

Googlen turva-asetuksia tarkastelemassa

Voisi melkein väittää, että jokainen tietoverkoissa liikkunut internetkulkija on törmännyt ja jopa käyttänyt jotain Googlen palvelua. Oli se sitten karttoja, tietokantoja, somesovelluksia tai sähköpostia, kaikkien sovellutusten käytölle on tärkeää, että tietoturva-asetukset oman tilin osalta ovat kunnossa. Ihan samoin kuin pankkitilin osalta: kukaan ei halua, että joku vieras käyttää omaa pankkitiliä tai muutoin tunkeutuu sille.

Jos ei aikaisemmin ole tullut tehtyä mitään tämän turvallisuuden osalta, niin nyt olisi enemmän kuin hyvä aika aloittaa kuluva vuosi tämänkin asian osalta tietoturvallisesti. Omiin asetuksiin pääsee suoraan vaikka selainikkunan kautta, kirjoittamalla osoitteeksi: myaccount.google.com Täältä avautuvan näkymän kautta pääsee kokonaisvaltaisesti hallitsemaan ja tarkastelemaan omia asetuksia. Asetuksia ja määrityksiä on paljon, joten en käy niitä tässä erikseen lävitse. Se tärkein tarkistettava kohde liittyykin salasanoihin, joissa tulisi olla päällä asetus "KAKSIVAIHEINEN VAHVISTUS KÄYTÖSSÄ" 

Myös avautuvan "TIETOTURVA" sivun ensimmäinen laatikko on hyvä tarkastaa. Siinä pitäisi olla lukkokuvan päällä vihreä vekki ja tekstiä "Tilisi on suojattu" Google tekee tämän tarkastuksen puolestasi, jonka jälkeen jos tarpeen, pääset viilaamaan asetukset kuntoon.

Näihin kuviin ja tunnelmiin. Kokonaisturvallista loppuvuotta toivotelle.


@ARi

perjantai 7. tammikuuta 2022

Kuuleeko Reykjavik ?

 Kuuleeko Reykjavik - CQ ? Ja kyllähän Reukjavik kuuli. Paikallinen radioamatöörikerho (TF3IRA), operaattorina Erik (TF3EY / OH2LAK) oli sopivasti asemalla ja vastasi. Yhteys oli hyvin haasteellinen, mutta kaikki vaadittavat tiedot tulivat vaihdettua ja yhteys vietyä päiväkirjaan eli lokiin.

Yhteyden haasteellisuutta lisäsi suuresti se, että itselläni oli käytössä vain 50 Wattia ajettuna vertikaaliin, joka ei ollut parhaassa vireessä käytetylle taajuudelle, 7105 kHz. Aikoinaan kun vertikaalin virittelin, niin oli tarkoitus keskittyä vain alle 7080 kHz taajuuksille, siis sähkötykselle ja erilaisille digimodeille. Nyt näitä uusi modeja on tullut käyttöön siinä määrin, että joillekin mainioille digimodeille on sovittu jo ns. tolppataajuuksiksi yli 7100 kHz:n taajuuksia. Näin myös tämän VaraHF / VarAC :n osalta. 

No, ainakin tuli itsellekin jälleen todistetuksi, että VaraHF toimii heikoissakin signaaleissa yllättävän hyvin. Nytkin Erik raportoi, että hänen radiohorisontissaan QRM, eli häiriötaso oli S7 eli hyvin voimakas. Ihme että yleensä kuuli minun signaalia. No, kaikkia Pactor-paketit eivät menneetkään kerralla lävitse, joten yhteys muodostui lukuisista toistoista. Mutta, se tärkein saavutettiin: yhteys syntyi ja tiedot vaihdettiin. 

VaraHF toimii "alustana" myös tuolla radioamatöörien ja harrastajien Winlik-maailmassa. Sen avulla esim. sähköposti liikkuu, vaikka tuo julkinen internet olisi katkennut.

CU

//ARi\\


Yhteys välillä Reukjavik - Mustola, 7105 kHz


torstai 6. tammikuuta 2022

Olisiko syytä tarkastaa työaseman mahdolliset haittaohjelmat?

 

Järjestelmä puhdas !

Näin uuden vuoden alkajaisiksi on hyvä hetki tehdä joukko turvallisuuskatselmuksia omaan kotiverkkoon ja sinne kytkettyihin tietovälineisiin. Käytän tässä tarkoituksella sanaa "tietoväline", koska kodin verkossa on varmasti muitakin laitteita kuin ne perus tietokoneet ja älypuhelimet, jotka käyttävät verkon resursseja joko liikennöidessään internettiin tai pelkästään omaan sisäverkkoon.

Niin tai näin ensimmäisenä ja ehkä helpoimpana tehtävänä onkin tarkastaa, että niin työasemien kuin medialaitteiden tietoturva-asiat ovat kunnossa: virustorjunta toimii, virustorjunta hakee päivitykset automaattisesti ja on myös päivittänyt itsensä, palomuuriratkaisut ovat kunnossa, outoja/ ylimääräisiä sovelluksia ei ole ilmaantunut sovelluslistoille jne jne...

"Windows maailman" osalta on järjestelmän mukana toimitettava oma virustutka osoittautunut toimivaksi tuotteeksi kansainvälisissä vertailuissa. Toki, täytyy muistaa, että on antanut ko. sovellukselle luvan toimia osana suojausta. Toisinaan tai aika useinkin on ollut tilanne, jossa käyttäjä on kokeillut jotain ulkopuolista virustutkaa ja poistanut sen sitten myöhemmin - viimeistään silloin kun ohjelma on alkanut pyytämään rahaa käytöstä ilmaisjakson jälkeen. Uuden virustutkan lisääminen aiheuttaa lähes aina sen, että tuo aiempi toiminnassa ollut tutkain poistetaan käytöstä. Ja sitten kun joskus tuo koekäytetty tutkain poistetaan, ei tuo vanha tutkain tulekaan automaattisesti käyttöön. Tällöin jää helposti "ulko-ovet" auki järjestelmiin. No, onneksi ainakin Windows muistuttaa ilmoituksilla ellei "tutkainta" ole käytössä - toki jos ilmoitukset on estetty, ei näitäkään ilmoituksia tule. Vastuu jää kyllä käyttäjälle.

Itse olen vähintään kerran vuodessa tai isompien ohjelmistoasennuksien jälkeen tarkastanut työaseman ja verkon Internetistä löytyvillä verkkoskannereilla. Tämä on ihan suositeltavaa, koska nämä verkkoskannerit on hyvin päivitettyjä haittaohjelmien "sormenjälkien" osalta - myös uudempien varianttien osalta. 

Verkkoskannereiden osalta täytyy muistaa niin kuin muussakin Internettarjonnassa, että kannattaa käyttää vain luotettavien ohjelmistotalojen skannereita ja sitten varmistua, että juu kyseinen skanneri on heidän tarjoamansa, eikä jonkun "piraatin" alustalla pyörivä näköispainos, joka tarkistuksen jälkeen asentaa työasemalle omia ohjelmistojaan tms.

Oma suosikkini on pitkää ollut ja todennäköisesti jatkossakin tuo kotimainen F-Securen -tarjoama skanneri: toimii ja tekee sen minkä lupaa. Kannattaa lukaista tuo F-Securen sivusto ainakin skannerin osalta lävitse ennen aloittamista - paljon tärkeää asiaa jaossa! Olen toisinaan testaillut ko. skanneria tuossa "hiekkalaatikkotyöasemassa", josta löytyy kaikkea sitä koodia, jota ei toivoisi omalta koneeltaan löytyvän, ja aina tuo skanneri on löytänyt haitakkeet yli 95% varmuudella.

Ei muuta kuin tietoturvallista loppuvuotta. Palataan asiaan.


@ARi

tiistai 4. tammikuuta 2022

VarAC ja VaraHF - toimiva kokonaisuus

 Joulukuun alussa kirjoittelin joitakin kommentteja tuon Winlink -viestitykseen liittyen. Tuolloin osallistuin tuohon Winlink Wednestday -tapahtumaan, jossa maailman Winlink -asemat ilmoittautuvat johtoasemalle ja pitävät sitten yhteyksiä Winlink / VaraHF -modella. 

Kynnys Winlink / VaraHF -järjestelmän käyttöön on nyt mielestäni madaltunut, koska hiljattain julkaistiin erillinen VarAC 2021 ohjelmisto. Tämä mahdollistaa VaraHF-modeemin avulla pidetyt "Chat-yhteydet" eli eräänlaiset P2P (Point-to-Point), kahden aseman väliset suorat yhteydet. Mielenkiintoinen ja toimiva kokonaisuus jo nyt, vaikka päivityksiä varmasti tähänkin ohjelmistoon on tulossa.

VarAC ohjelmisto käytössä ja yhteys Saksaan menossa.

Jos oli tuo JS8Call -ohjelmisto hyvä lisäys digimodejen maailmaan, niin olettaisin tästäkin VarAC:stä tulevan suosittu. Kaikki eivät jaksa puuhastella pelkän FT8 / FT4 -modejen kanssa - vaihtelu on aina mieleistä. Niin, ja sattuuhan tämä VarAC oikein hyvin tuohon EMCOMM -ohjelmistojen ryhmäänkin.


//73\\  ARi

SSTV Award received

 

ARISS SSTV Diplomi vm. 2021

The latest ARISS SSTV Award was received today. Thank´s a lot. Many nice and good quality pictures was received here in KP41db (Lappeenranta). Although the max. elevation was time to time just over 1 - 4 degrees, I could receive one good picture during these hard passes. In general, two good pictures / pass are received.

Waiting for the next activity from ISS.


//ARi\\

maanantai 3. tammikuuta 2022

Postikorttitilastoa vuodelta 2021

 

TOP 13 maat korttien osalta

Vuositilastojen merkeissä on hyvä luoda lyhyt katsaus myös postikortteihin vuoden 2021 osalta. Eurosetelithän tulivat jo tilastoiduiksi edellisissä postauksissa.

Postikorttein osalta tuo tilasto näyttää jälleen siltä, että eniten kortteja on tullut Saksasta, USA:sta ja Venäjältä. Japani ja Kiina ovat siinä ihan kärkikolmikon perässä, vaikka vuoden aikana nuo koronarajoitukset ajoittain häiritsivät postin kulkua ko. maihin Aasian suunnalle.

Vuoden 2021 aikana saapui postilaatikkoon kaikkiaan 263 Postcrossing -palvelussa rekisteröityä korttia. Postcrossing -tilini oli aktiivisena lähinnä maaliskuussa ja lokakuussa, jolloin osoitetiedot jakautuivat maailmalle järjestelmän sisällä. 


//ARi\\

Maratooni suoritettu

 

SSTV Marathon 2021 award

Vuoden loppuun ajoittunut SSTV-maratooni HF-alueella tuli suoritettua ja tuloksetkin on jo ehditty hyväksyä. Näin ollen tapahtuman awardikin on jo ehditty saamaan säköisessä muodossaan. Nopeaa toimintaan puolin ja toisin.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille tasapuolisesti !

//ARi\\

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...