lauantai 21. tammikuuta 2023

"WarDrivingia" tai "WarWalkingia" Mustolalaisittain

 

Erään Mustolan kadun WiFI-verkkoa 19.1.2023

"WarDriving" tai WD ei ole niin sotainen juttu kuin nimestä voisi luulla. WD:llä tarkoitetaan lyhykäisyydessään avoimien WiFi-verkkojen etsimistä ajoneuvolla liikkuen. Perinteisimmillään WD onkin sitä, että ajoneuvolla ajetaan ja kuulostellaan WiFI-verkkoja mukana olevan tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen avulla. Aktiivisimmilla WD-harrastajilla saattaa olla myös matkassa hieman kuuluvuutta parantavaa antennivarustustakin.

Itse tutustuin WD:hen vuonna 1999, kun osallistuin WiFi-tekniikoihin erikoistuneeseen opetustilaisuuteen pääkaupunkiseudulla. Tilaisuuden ensimmäisen päivän jälkeen pääsimmekin kokeilemaan WD:tä aidossa ympäristössä aivan Helsingin keskustassa. Tuolloin varusteena oli mukana ollut salkkumikro sekä itse kurssin oppien perusteella valmistettu Pringles-perunalastupurkista valmistettu suunta-antenni. Pringles perunalastut olivatkin tulleet juuri sopivasti Suomen markkinoille saman vuotena.

Vuosituhannen vaihteessa tuo avoimien WiFi-verkkojen löytäminen oli erittäin helppoa, sillä kovin harva oli muistanut muuttaa laitteensa oletusasetuksia ja laittamaan salauksen päälle. Avoimien verkkojen käytöstä käytiin aikoinaan jopa oikeustaisteluja siitä, saako niitä ulkopuolinen käyttää. Lopulta on saatu aikaiseksi päätös, jonka mukaan avoimien verkkojen käyttö ilman lupaa ei täytä rikosoikeudellisia seuraamuksia (ks.3.1 s.8). Toki kohtuus kaikessa, eli kuormiteta naapurin verkkoa liikaa eikä käytetä naapurin reititintä omaa "rikolliseen" toimintaan.

Tämän päivän WD-jahdeissa, noita "uusia", avoimia verkkoja löytyy enää harvakseltaan, ja tällöinkin on kyse monesti siitä, että on otettu käyttöön vanha WiFi-purkki, palautettu se oletusasetuksille eikä ole muistettu laittaa enää salausta päälle. Uusissa reitittimissähän tuo salaus tapahtuu lähes automaattisesti heti käyttöönoton jälkeen, toki tuolloinkin kannattaa käydä vaihtamassa se pääkäyttäjän oletussalasana omanlaiseksi.

Itse olen harrastanut tuo WD:n hieman kevyempää muotoa eli WW:tä (WarWalking) muun lenkkeilyn ohessa. WW:ssä WiFi-asemien kuuntelu suoritetaan kävellen ja yleensä älypuhelimen avulla; tietokoneen tai suuren tabletin kantelu voisi olla hieman hämmentävää ulkopuolisen silmin. 

Mustolan viimeisimmän WW:n tuloksena löytyi jälleen yksi itäiseen naapuriin viittaava WiFi-purkki, joka käytti tunnistetta "Njet internet internet". No, tuolla nimellä ainakin erottui hyvin muusta joukosta. Syyt siihen, miksi ko. reititin oli asennettu ko. tunnukselle ja vielä niin, että se näkyi maailmalle, voidaan vain arvailla. Tämäkin reititin oli salattu asiallisesti, joten sen perusteella ei päässyt tekemään mitään "agenttitarinaa" mahdollisena "WiFi-postilaatikkona" 😎

Kuten tämän julkaisun kuvasta näkyy on WiFi-taajuuksilla jopa ruuhkaa, eikä tuo ruuhka ole varmaan lähivuosina helpottumassakaan, sillä uusia ja uusia tekniikoita ja laitteita tulee käyttöön, jotka kaikki haluavat osansa tuosta samasta radiospektristä.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...