sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Vuositilastoja 2022: radioamatööriyhteydet

 Näin sopivasti Loppiaisen päätteeksi valmistuvat monenlaiset vuositilastot niin yrityksissä kuin yksityiselläkin sektorilla. Erilaiseen tilastointiin löytyy monenlaisia työkaluja internetin syövereistä, eikä tilastoja tarvitse usein enää itse edes tehdä, sillä internetin sähköiset palvelut osaavat rakentaa monenlaisia tilastoja käyttäjän pyytämättäkin. Valitettavasti jotkut palvelut tekevät tilastoja, vaikka käyttäjä ei kyseiseen toimintaan ole suoraan lupaa antanutkaan tai sitten on vain unohtanut poistaa sen rastin palvelukuvauksesta, jossa seuranta hyväksytään muodossa jos toisessa.

Löysin internetistä hienon sovelluksen, jolla voi tutkia ADIF-muotoisia tiedostoja; radioamatööriyhteyksien kirjaamisessa käytetään laajasti juuri ADIF-muotoa. Tämä olikin hyvä syy laittaa vuoden 2022 radioyhteydet kartalle ja tilastoihin; ensimmäistä kertaa tällä tavoin toteutettuna. 

Tällä kerralla laitoin käytössäni olleista radiokutsuista tuon uusimman, OH5FI, tilastoitumaan palvelun sivustolle. Kyseisessä tilastossa näkyvät radioyhteydet n. 8 kk ajalta, jolloin olin aktiivinen kyseisellä kutsulla Lappeenrannasta ruudusta KP41db. Tilastossa eivät näy ns. yksisuuntaiset radioyhteydet, joita olen käyttänyt sanomaliikenteen ja sähköpostin seurantaan lyhyillä aalloilla (HF), eikä myöskään ne satunnaiset yhteydet, joita ei ole tullut merkittyä lokikirjaan: se kun ei ole nykyään palkollistakaan.

Seuranta-ajalle on merkitty 676 QSOa eli kaksipuolista radioyhteyttä 51:en radioamatöörivaltioon (DXCC). Pää työskentelylähetelajeina ovat olleet sähkötys (CW) ja erilaiset digimodet (RTTY, PSK, FT)

Karttaa katsoessa näkee hyvin kuin yhteydet ovat hyvin Eurooppa painotteisia. No, tämä selittyy hyvinkin sillä, että käytössä on ollut vain pienet tehot; kaikkia alle 50 Wattia. Eivätkä antennitkaan ole olleet järin suuria. Enemmänkin sellaisia "spy-ratakisuja" eli lankoja ja vertikaalikeppejä puutarhaan piilotettuina 😅💪

Pisin yhteys on syntynyt Falklandin saarille VP8LP aseman kanssa, jolloin yhteysväliksi tuli ihan hienot 14657 km. Oseaanian suunta, Australia / Uusi-Seelanti, ovat jääneet paitsioon yhteyksien osalta. Tämä selittynee osin sillä, että aktiivisin työskentelyaikani lyhyillä aalloilla painottui iltaan ja iltapäivään, jolloin radiokelit olivat paremmat lännen ja lounaan suuntaan. Myös Ukrainan sotatilasta johtuvat tekijät ovat rajoittaneet suuresti Venäjän ja Ukrainan suuntaan pidettyjä yhteysmääriä.

Kyllä pienillä tehoillakin saa hyviä yhteyksiä ja vuodelle 2023 ovat heijastukset paranemassa yhdessä auringonpilkkujen määrän kanssa, jolloin saadaan hyviä yhteyksiä vuoden 2022 tilastoista lähes puuttuneilla 15 - 10 metrin aaltoalueilla. 


73 // HNY 23 @ri

OH5FI maailmanvalloitus

OH5FI Euroopan laajuisesti 2022

OH5FI yhteenveto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...