lauantai 28. tammikuuta 2023

Erään QSL-kortin tarinaa

 

SWL-QSL Itävallasta

Viikolla posteljooni toi laatikkoon mielenkiintoisen kirjeen Itävallasta. Ennen kuoren avaamista epäilin siellä olevan joku monista viimeaikoina saapuneista Postcrossing -korteista. Mutta onneksi olinkin epäilyksissäni tällä kerralla väärässä. Kuoresta löytyi QSL -kortti, jossa raportoitiin radiolähetykseni kuuluminen. Näitä SWL (ShortWaveListener) -kortteja ei ole allekirjoittaneelle kovinkaan usein tullut. Kyseessähän on SWL-kutsun omaava taho, joka kuuntelee ja raportoi radioamatöörien viestitystä, toisin kuin DX -kuuntelijat, jotka raportoivat lähinnä hyöty- (utility) ja yleisradiolähetyksiä. Itsellänikin on ollut ennen radioamatööriharrasteen aloittamista ns. voimakas rajapinta SWL- ja DX-kuuntelun osalta. SWL-kutsuni, OH5-202, on edelleenkin voimassa. Tosin en muista koska olen viimeksi raportoinut mitään. Pitäisi varmaan aktivoitua noiltakin osin, sillä QSL-kortteja on lähetettäväksi vielä melkoinen pino 🙂

Itävaltalainen asema oli onnistunut kuulemaan minut hieman harvinaisella liikennöintimodella: Olivia. Olivia on mielenkiintoinen lähetelaji kaikessa yksinkertaisuudessaan, koska pidän sitä ennen kaikkea ns. "Haamulähetelajina". Haamuksi tämän tekee se, että kun vasta-asema tulee ääneen tai kutsuu, ei välttämättä radion audiosta kuulu mitään, eikä tietokoneen spektrinäytöstäkään näy signaalia, mutta Olivia modelle viritetty ohjelmisto ottaa tekstiä vastaan ja tuo sen ruudulle - aivan kuin näkymättömät aaveet jutustelisivat. Toki yhteys onnistuu ilman haamujakin, vahvemmilla signaaleilla, mutta näissä haamuissa on aina se yllätysmomentti.

Syksyllä 2022 oli tekemässä loppusiivousta kesämökillä ja laittamassa paikkoja talvikuntoon. Radion oli jättänyt haasteellisesti kuulostelemaan 14 MHz Olivian kutsutaajuudelle. Ja sieltähän tämä saksalainen asema sitten kuului. Tästä yhteydestä tuli nyt sitten myös vahvistus Itävallan asemalta. Koska SWL-toimintaankin kuuluu oleellisesti erilaisten todisteiden ja sertifikaattien kerääminen laitoin heti paluupostissa oman korttini osoituksena siitä että oli oikein kuultu lähetteeni.

Toivottavasti tämä ei jää vuoden ainoaksi SWL-kortiksi näin fyysisesti. Nuo elektronisen "kortit" kun eivät ole mielestäni ihan niin piristäviä kuin nämä aidot.

73 // @ri 


SWL - for ever !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...