tiistai 3. tammikuuta 2023

Satsaus tietoturvaan kannattaa - tämän helpompaa se ei voi olla

 Reilu puolivuotta sitten otin blokissani kantaa kotiverkkojen reitittimiin ja niiden DNS-asetuksiin. Nämä nimipalvelut (DNS) ovat tärkeä osa verkostojen toimivuutta; niiden kautta liikenne ohjautuu "oikeille" palvelimille ja oikeiden palvelujen pariin. Ainakin silloin, jos ei joku "vihamielinen" taho ole päässyt tekemään niihin omia muunnoksi nimipalveluiden osalta. Tuo muunnoshan voi tapahtua ja usein tapahtuukin niin, ettei peruskäyttäjä siitä edes ole tietoinen. Tietoliikenne toimii edelleen, mutta kaikki sivustot eivät ohjaudukaan enää oikeaa kohdeosoitteeseen tai sitten joku ulkopuolinen taho käyttää vain reititintäsi omien tarkoitusperiensä mukaiseen internetliikenteen ohjailuun, tekemällä vaikka verkkohyökkäyksiä tai jakamalla roskapostia.

Kannattaa käydä tutustumassa tuohon DNS-asetuksiin liittyvään kirjoitukseeni, sillä se on yhä edelleen hyvin ajankohtainen. Oman reitittimen "turvatarkastuksen" voi tehdä helposti F-Securen sivustolta löytyvän, Router Checker -työkalun avulla. Tämän työkalun avulla saat hetkessä selville sen, onko kaikki asetukset oman reitittimen osalta kunnossa. Tämä palvelu on maksuton, eikä se vaadi minkäänlaisen koodin asentamista työasemalle tai reitittimelle.


Reititin tarkastettu - kunnossa on!

Mikäli reitittimen osalta kaikki on kunnossa tulee vastaukseksi kuvan mukainen ilmoitus. Mikäli jotain ihmeellistä reitittimen osalta havaitaan, saadaan niistäkin toki ilmoitus ja toimintaohjeet asian korjaamiseksi.

Reitittimen tarkastus on tehty helpoksi ja niin sen pitää ollakin. Tarkastus tulee tehdä mielellään liian usein kuin harvoin, sillä jos joku haavoittuvuus reitittimen asetuksista löytyy ja joku ulkopuolinen haluaa sitä käyttää, se ei katso päivää eikä vuorokaudenaikaa. Itse pyrin tarkastamaan reitittimenkin asetukset aina kun työasema on saanut Windowsin uuden päivityspaketin, joskus useimmitenkin. Kannattaa laittaa tuo F-Securen työkalusivusto omiin suosikkeihin selaimeen, jolloin se löytyy helposti ja sitä tulee käytettyä.

Hyvää ja turvallista vuotta 2023 myös tietotekniikan osalta.


OpenDNS - toimii !



@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...