keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Yhteys Ukrainaan - Bakhmut !

 

QSL from Bahkmut



Jo ennen Ukrainan sodan alkua kuin myös sen aikanakin olen onnistunut pitämään radioyhteyksiä niin HF-radiolla kuin 50 MHz -kalustolla eripuolille Ukrainaa. Toki sodan alkaessa liikennöinti oli vähäistä, koska sotatoimialueella ei ollut suotavaa kommunikoida kuin viranomaisten hyväksymillä sotilaskäyttöön tarkoitetuilla laitteilla ja tietysti matkapuhelimilla. Toki tätä sääntöä kierrettiin, mutta siitä tuskin oli ainakaan haittaa kenellekään. 
Sodan pitkittyessä ja rintamalinjojen pysyessä paikoillaan, on Ukrainalaisia asemia tullut runsaammin ääneen myös radioamatööritaajuuksille. Onhan se hyvä pitää yhteyksiä maailmalle tätäkin kautta ja monelle amatöörille on mukava kuulla että vanhat ja uudet tuttavuudet Ukrainassa ovat näiltä osin kunnossa ja operointi radiotaajuuksillakin onnistuu.
Maanantaina tuli muutaman sadan QSL-kortin paketti maailmalta ja sieltä poimin tuon kuvassa olleen kortin, joka vahvisti yhteyden Bakhmutin suunnalle, Itä-Ukrainaan heinäkuun 13. 2020. Tuolloin yhteydenpidossa käytettiin tehokasta JT9-modulaatiota, joka toimi tässäkin yhteydessä mainiosti. Tänä päivänä tuo tilanne Bakhmutissa on se verran hankala, että aseman operointi täytyy suorittaa jossain muualla, turvallisemmassa paikassa tai sitten etäyhteydellä Bakhmutin kautta. Joka tapauksessa kuten toisesta kuvasta näkee, on tuo rintamalinja aivan Bakhmutin kodilla, ja uutiskuvat sekä viestit kertovat karua kertomusta siitä, mitä kaupungin alueella tapahtuu.

"Slava Ukraini"

73//ARi


Situation in Bahkmut on 25.1.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...