sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Pihabongausta bingoten 29.1.2023

 

Bingorivi lähes valmis....

Talvilintujen laskenta Pihabongauksen siivittämänä on nyt jälleen suoritettu. Säätila suosi niin lintuja kuin laskijoita. Pakkasta vain 3 astetta, tyyni, pilvipoutainen keli, jossa ajoittain jopa auringonpaistettakin havaittavissa. Yöllisen lumisateen jäljiltä oli ruokintapaikkakin huollettu pakkaslumesta puhtaaksi, joten mikäs oli lintujen ruokaillessa.

Perinteistä kiinni pitäen tänäkin vuonna laskenta suoritettiin klo 14 - 15. Näinhän tuo havaintojen vertailukelpoisuus edellisiin seurantavuosiin pysyy vakiona tulosten osalta. Aamupäivällä paikalla vierailleista lajeista jäi ainoastaan närhet puuttumaan laskentajaksolta. No kyllä nekin tuli merkitty Tiira:n havaintorekisteriin, mutta eivät osaksi päivän bongaustulosta. Kyseessähän ei edelleenkään ole kilpailu, joten nähtyjen lajien määrällä ei pääse kehuskelemaan eikä ole varmasti tarvettakaan. Enemmänkin kannattaa kehuskella mielenkiintoisilla havainnoilla ja muulla tekemisellä päivän osalta. 

Tänä vuonna laskennassa päästiin hienosti seitsemään (7) lajiin; mukana pari mukavaa yllätystäkin. Aamupäivällä ruokinnalla pistäytyneet pyrstötiaiset tulivat jälleen paikalle heti laskennan alkaessa. Tämä olikin talven ensimmäinen kerta kun pyrstötiaiset malttavat tulla itse ruokinnalle. Edellinen havainto näistä tiaisista onkin viime joulukuulta kun pyörivät hetken pihapiirin koivuissa.

Päivän toinen yllättäjä tyhjensikin sitten ns. "Pajatson" - ainakin hetkellisesti. 11 minuuttia laskennan aloittamisesta syöksyi ruokintapaikalle komea varpushaukka (koiras), joka tällä kerralla jäi kyllä ilman saalista. Hetken paikalla ihmeteltyään poistui lähimetsän suuntaan jatkamaan saalistusta. Haukan vierailun jälkeen kesti reilu viisi (5) minuuttia, kunnes linnut alkoivat jälleen palailemaan ruokinnalle.

Komein lajimäärä muodostui paikalla ruokailleista keltasirkuista, joita oli 30 yksilöä parhaimmillaan nauttimassa maassa olleista kauroista. Hieman oli parvikoko pienentynyt muutaman viikon takaisesta, mutta mukavasti eloa ruokintapaikalle toi tämäkin määrä.

Tapahtumaan liittyen oli BirdLife:n sivuilta ollut ladattavissa Talvilintubingo (ks. kuva). Tämähän onkin varsin näppärä oheistoiminne havainnoinnin oheen. Kun katsoin bingon lajeja, totesinkin sen melkoisen haasteelliseksi; aika moni havainnointipiste jäänee ilman bingoa. Oma rivini jäikin yllättäen vajaaksi viherpeipon osalta. Bingolapulla oleva kuukkeli lienee se laji, joka liene useimmille hakusessa tosin omalla pisteellä myös ihan perusvarpunen on sellainen harvinaisuus (rariteetti) nykyään, että jokaisen havainnon merkitsee muistiin mielellään.

Kevättä kohti mennään kiihtyvällä vauhdilla ja seuraava organisoitu havainnointipäivä sattuneekin toukokuulle, jolloin tornit taistelevat ja bongataan päivä pihalla. No, sitäkin ennen mahtuu paljon bongattavaa lintumaailmaan lintujen palatessa muutoltaan tänne pohjolaan.


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...