tiistai 10. tammikuuta 2023

Vuositilastoja 2022: Postikortit


Postcrossingia vuodesta 2009 lähtien !



 Edellisessä kirjoituksessa tarkastelin uusien tilastointiohjelmistojen avulla vuonna 2022 pidettyjä radioamatööriyhteyksiä OH5FI -tunnuksella. Tässä julkaisussa on tarkoitus tilastoida vuosi 2022 postikorttien osalta. Osinhan kortit rinnastuvat hyvin myös noihin radioamatööritouhuihin, sillä siellä on perinteisesti pidetyt yhteydet vahvistettu erillisillä QSL-korteilla. Toki sähköisten palvelujen saadessa valtaa ovat nuo perinteiset kortit jääneet hieman vähemmistöön. Syykin tuohon ilmiöön on selvä: useimmiten kortteja tarvitaan todistamaan pidetyt yhteydet kun haetaan erilaisia awardeja eli työskentelytodistuksia. Nyt kun nuo säköiset QSL-palvelut (LoTW ja eQSL) on saatu vahvistamaan pidetyt yhteydet ja hyväksymään ne myös omiin awardihakemuksiinsa, ei perinteisille QSL-korteille ole enää suurta tarvetta välttämättä. Niin, ja nuo sähköiset palvelut toimivat nopeasti, joten ei tarvitse odotella kortin saapumista, joskus vuosienkin verran. Toki korttien painokustannuksetkin ovat hieman karanneet ylöspäin, joten aktiiville yhteyksien pitäjällä voi korteista muodostua melkoinen menoerä, vaikka useimmiten postitus onnistuukin "ilmaiseksi" oman QSL-palvelun kautta.

Postcrossin tapa lähettää postikortti entuudestaan tuntemattomalle vastaanottajalle maailmalla ja sitten vastavuoroisesti saada kortti toiselta tuntemattomalta. Korttien ja postimerkkien kerääjällehän tämä on mitä mainioin tapa kerätä filateelisia aihioita maailmalta. Mitä tulee harrastuksen hintaan, niin ihan halvaksihan ei tämäkään harrastus tule, sillä postimaksut ovat kohonneet vuosi vuodelta ja samoin myös postikorttien hinnat. Hyvä sponsori on tässäkin harrastuksessa enemmän kuin hyväksi avuksi 😎. Vuoden 2022 hinnoilla Suomesta maailmalle omat 92 korttia olisivat tulleet maksamaan n. 190 eur, vaikka useimmiten lähetänkin kortit edullisemmassa "Economy" -luokassa. Tähän kun lisätään peruspostikortitn hinta n. 1.50 eur saadaankin lisämenoeräksi 138 eur, jolloin kokonaissumma kohoaakin 328 euroon. No, paljon kalliimpiakin harrastuksia toki löytyy.

Oma PG (Postcrossing) -tilini on ollut viime vuosina aktiivisena muutamia kertoja vuodessa. Tästä on lähinnä ollut se seuraus, että tilin avaamisen jälkeen sadat postikortit saapuvat postilaatikkoon seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana. Viime vuonna lokakuun Postikortinpäivän merkeissä avattu tili toi laatikkooni yhdellä kertaa liki 100 korttia; siinä oli posteljooni hieman ollut ihmeissään. Onneksi oli laittanut kortit siististi yhteen kumilenkeillä.

Maailman tilanne on tämän vuoden osalta muuttanut suuresti PG-tilastojani: Venäjä ja Valko-Venäjä ovat eristetty PG:n toiminnoista ihan siitäkin syystä, ettei perinteinen posti kyseisiin valtioihin kulje. Kahden kärki erottuu selvästi korttien osalta: Saksa ja USA. 

Kun katsoo maailmalle lähetettyjen korttien suosikkeja huomaa hyvin, että erityisesti Muumi -kortit ovat olleet suosiossa. Toki myös kauniit luontoaiheiset kortit sekä joulukortit ovat korkealla tilastoissa. Pienenä "lisätwistinä" harrasteeseen olen skannannut kaikki saamani PG-kortit heti harrasteen alusta 2009 lähtien. Suurin osa saapuneista korteista onkin esittänyt lintuja toiveitteni mukaisesti. Toki muitakin erikoisaiheita joukosta löytyy kuten; NFL, avaruus, lepakot, shakki jne....

Omat joulukortit eivät tässä tilastossa kotimaan osalta luonnollisesti näy, mutta niidenkin trendi tilastojen valossa on ollut laskeva. Syitä tähän en lähde yksilöimään, mutta viimeiset pari vuotta tuo korttimäärä on ollut lähetettyjen osalta se vakio 15 ja paluupostissa on tullut lähes vakiona pysynyt arvo 12 korttia. Toki omana erikoisuutena näihin vuodenvaihteen muistamisiin olivat tänäkin vuonna 5 erikoiskorttia, jotka lähetin Postin palvelun kautta Suomen sotaveteraaneille. 


Näihin kuviin ja tunnelmiin. Uusi vuosi ja uudet haasteet.


@ri


Postcrossingkortit vuonna 2022

Korttien TOP 10


Lähetettyjen korttien suosikit maailmalla kautta aikojen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...