lauantai 21. tammikuuta 2023

28 MHz avoinna ja DYNAMIC valmiina

 

Yhteys Saksaan; 28 MHz, DYNAMIC -mode

Auringonpilkkujen lisääntyminen ja auringon aktiivisuuden lisääntyminen pilkkuminimin jäljiltä on avannut ns. yläbandit lyhyillä alloilla (HF). Tämä näkyy ja erityisesti kuuluu, kun lukuisat asemat ovat äänessä erityisesti FT8 ja FT4 -modeilla. Näistä modeista onkin muodostunut hyviä keli-indikaattoreita kun kuulostelee kuinka ja miten signaalit kulkevat. 

FT-modeilla on se hyvä ominaisuus, että ne toimivat myös erittäin heikoilla signaaleilla, mutta niiden sanomanvaihto rajoittuu lähinnä asematunnuksen ja signaaliraportin lisäksi omaan lokaattoriruutuun. Eli mitään keskustelua ei ko. modeilla tapahdu. Useimmille operaattoreille nuo FT-modet tarjoavatkin nopean ja helpon tavan pitää useita yhteyksiä lyhyessäkin ajassa.

Itse olen viime päivinä viettänyt aikaa lähinnä 28 MHz:lla käyttäen nopeaa FT4 -modea. Asemia on runsaasti ja muutamassa tunnissa kertyy lokiin helposti useita kymmeniä asemia, jopa niitä kaukoasemia maapallon toiselta puolelta.

Tänään testailin 28 MHz:lla pitkästä aikaa "uutta" DYNAMIC -modea, joka mahdollistaa monipuolisen tiedon ja tiedostojen siirron sekä monia muita mielenkiintoisia toimintoja. DG6NFU (Andy) sattui sopivasti olemaan 28 MHz:lla ja näin hänen ilmoituksensa sanomaikkunassa. Laitoin oman valmiusilmoituksen (QRV) sanomaikkunaan ja CQ-kutsuni jälkeen olimmekin valmiit pitämään liki puolen tunnin yhteyden. Blokin kuvasta näkyy hienosti kuinka signaalit kulkivat näin pakkasaamuna Saksan ja Lappeenrannan välillä.

DYNAMIC -mode on erittäin hyvä liikennöintimuoto, jopa toimittaessa heikoillakin signaaleilla ja huonoissa keliolosuhteissa. Liikennöintimuotohan on sellainen, että siinä asemien välittämä tieto kulkee asemalta toisella muuttumattomana, eli merkit ja symbolit eivät muutu matkalla. Tämä mahdollistaa tiedostojen ja jopa pienten ohjelmistojen siirron DYNAMIC -modella. 

Yhteys Israeliin; 28 MHz DYNAMIC -mode

DYNAMIC -modea käyttävän VarAC-ohjelmiston kehittäjä ja ylläpitäjä tuli myös tervehtimään allekirjoittanutta. Hyvin kulki signaalit Israelinkin suuntaa pienillä tehoilla ja antenneilla.


vy 73 de ARi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...