maanantai 8. helmikuuta 2021

"Uusi tähti on syttynyt" - Immolan Sotilasradioamatöörien QSL-kortti

OI5R:n painotuoreen QSL-kortin etusivu



OI5R:n QSL-kortin tietosivu


 Rajavartiolaitoksen sotilasradioamatööritoiminta sai virallisen "leiman", kun kenraali Ilkka Laitinen allekirjoitti määräyksen Rajavartiolaitoksen sotilasradioamatööritoiminnasta 6.4.2016. Rajalle perustettiin kolme asemaa: OI5R (Immola), OI7R (Onttola) ja OI9R (Ivalo).

Sotilasradioamatööritoimintaa oltiin "harrastettu" Rajavartiolaitoksessa jo vuodesta 1997 ns. epävirallisella statuksella, johdollani. Vuodesta 2015 saatiin siis lopultakin omat radioasematluvat, kutsut, laitteistot ja toimitilat, joissa toiminta pääsi alkuun. Immolan OI5R -asema on toiminut perustamisestaan lähtien rajan asemien johtoasemana. OI7R ei ole vielä aktiivinen, koska lupaehdot täyttävää valvojaa asemalle ei ole onnistuttu värväämään. OI9R on ollut vuosina 2016 - 2017 äänessä. Nyt sielläkin on tuo sama ongelma henkilöresurssien osalta; valvoja puuttuu.

Valitettavasti kokonaispanostus ja tuki toiminnan osalta jäi ja on jäänyt vähäiseksi. Erityisesti henkilöresurssien tehokas käyttö OI-toiminnan osalta on jäänyt vähiin. Käytännössä koko RVL:n OI-toiminta on pyörinyt 2 - 3 aktiivin kautta; viimeisimpinä vuosina pelkästään allekirjoittaneen toimesta. Nyt siirtyessäni johtovastuusta evp-rintamalle, on OI-toiminnassa toivottavasti vain luova tauko. Uusi "manttelinperijä" on kouluttautumassa radioamatööritoiminnan haasteelliseen ja mielenkiintoiseen maailmaan, joten ehkä jatkossakin kuulla bandilla rajan OI-kutsuja.

Radioamatööritoimintaan oleellisena osana vielä näin digikautenakin kuuluvat perinteiset QSL-kortit, joilla vahvistetaan pidetty yhteys. Kortit ovat myös tarpeen kun anotaan erilaisia työskentelytodistuksia pidettyjen yhteyksien perusteella. Toki nykyään on jo QSL-korteillekin sähköinen korvaaja, mutta tästä huolimatta useimmat asemat pyytävät vahvistusta QSL-kortilla.

Rajan osalta QSL-korttitarve on ollut tiedossa jo tämän virallisen aikakauden alusta. Asialle ei ole kuitenkaan haluttu lämmitä, joten RVL:n omat kortit ovat jääneet pelkästään haaveeksi. Siinä missä esim. Puolustuvoimien asemat ovat julkaisseet hienoja kortteja luhlavuosista puhumattakaan, on Rajalla osattu vaieta asiasta. Koska halusin evp-kollegan kanssa hoitaa perintömme kuntoon kunnialla, päätimme suunnitella ja hankkia OI5R:lle oma kortti, jolla kuittaamme kaikki vuodeen 2021 pidetyt radioyhteydet - muutama tuhat korttia riittää tähän projektiin. Kortin osalta joku voikin siis ihmetellä, miksi tuo perinteinen Rajan logo kortin kannessa on hieman muunneltu ja miksi on käytetty sponsorirahaa ja vielä ukrainalaista painotaloa painatuksessa. Jonkunhan tämäkin asia siis piti jotenkin hoitaa.

Tänään tuli iso paketti Ukrainan suunnalta, erittäin hienolla painojäljellä painettuja kortteja. Katsotaan josko Rajan vuosipäivään, 21.3, mennessä saataisiin jo pieni erä jakoon maailmalle.

PS: Rajalta löytyy myös hieno korttiaihio 1960-luvulta, jolloin SRH (Sotilasradioharrastus) oli voimissaan myös Rajalla. 

PS2: Rajan sotilasradioamatööritoiminnasta on suunnitteilla jossain sopivassa hetkessä hieman lisääkin infoja ihmeteltäväksi.


vy 73 // ARi \\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...