keskiviikko 24. helmikuuta 2021

5G tulee - faktaa ja fiktiotakin

5G tulee..... oletko valmis ?

 Mobiilimurros on nyt jos koskaan ajankohtainen asia arjessamme. Olemmehan vahvasti sitoutuneet suoritetun "digiloikan" myötä yhä enemmän erilaisiin sähköisiin palveluihin. Operaattorit ja mainostoimistot siinä sivussa ovat valjastaneet tähän "hypetykseen" 5G-verkot.

Tietoa 5G:n osalta tulee niin mainospostin kuin valtamedioidenkin tarjoamana lähes päivittäin monessa muodossa. Näissä yhdistävänä tekijänä on toki tuo kaupallisuus. Tämän takia jääkin monelta tiedostamatta mitä kaikkea itse asiassa tuo 5G tuo tullessaan, mihin se pystyy ja mitä kaikkea se oikeastaan tarjoaa käyttäjille. 

Kävin tuossa hiljattain kiertämässä paikallisten operaattorien myyntipisteet tuolla kauppakeskuksessa ja hieman kyselin 5G-asioita niin Elisan, DNA kuin Telia:n palvelupisteissä. En ollut täysin tyytyväinen saamiini vastauksiin. Lieneekö syynä olleet tahallisesti tehdyt ns. "maallikkokyssärit". Liian teknisillä kysymyksillä olisi vastaus ollut todennäköisesti se, että palaamme asiaan: "anna sähköpostiosoite, johon voimme olla yhteydessä" - näinkin erään operaattorin osalta toimittiin. Palvelualttius oli hyvä tältä osin. Oikeastaan ainoa asia, josta kaikki operaattorit olivat yksimielisiä vastauksissaan oli se, että 5G tekee vasta tuloaan Lappeenrantaan, mutta nyt kannattaa hankkia päätelaite mikä tukee 5G-verkkoa.

Laitan tähän muutamia kysymyksiä, joita esitin 5G:n osalta:

  1. Toimiiko vanha kännykkäni, vm 2019, myös uudessa 5G-verkossa?
  2. Asun alueella, jossa ei ole tarjolla kuin ADSL-yhteys ja heikko 4G; tuleeko 5G parantamaan tilannetta ja koska?
  3. Onko 5G:ssä samanlaiset "pullonkaulat" datanopeuksissa kuin 4G:n osalta on -erityisesti ruuhka-aikoina iltaisin ja viikonloppuisin?
Monia muitakin keskeisiä kysymyksiä sivuttiin niiden reilujen puolituntisten keskustelujen lomassa 5G-maailmasta. Käytyjen keskustelujen perusteella en vielä päivittänyt puhelintani enkä muutakaan verkkotekniikkaani. Sekin aika varmasti tulee.

Seuraavien viikkojen aikana tuonkin kirjoituksissani esille (toivottavasti kansantajuisesti) erilaisia näkökohtia 5G:n osalta. Pyrin jakamaan kirjoitukset omiin kokonaisuuksiin, joten jos asia kiinnostaa, ei tarvitse lukea koko "romaania" kerralla.

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...