maanantai 1. helmikuuta 2021

Tammikuun säätilaa 2021

 

Lämpökäyrä, Mustola, tammikuu 2021

Lämpökäyrä, Käkisalmi (Venäjä), tammikuu 2021

Tammikuu on selätetty, joten onkin hyvä hieman tarkastella kuluneen kuukauden lämpötiloja. Vuoden takaisiin mittauksiin tammikuun osalta erot ovat aika suuria, mutta niinhän tuo oli koko talvi hieman poikkeuksellinen.

Tammikuussa, 2021, jäi kuukauden keskilämmöksi peräti -5.4 C. Keskiarvoa oli hyvin tasaamassa tuo pieni kylmempi jakso kuukauden puolivälissä. Plussa-asteillekin päästiin tammikuussa peräti 2.3 C:n verran. Vuonna 2020 kuukauden keskilämpökin jäi plussalle 0.2 C:n verran ja maksimilämmötkin nousivat peräti +7.4 C:een.

Kylmin noteeraus 2021 oli peräti -23.3 C, kun vuotta aikaisemmin, 2020, tammikuun kylmin noteeraus olis vain -12.7 C. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, mutta eihän näin pidä ollakaan.

Paikallisen "kolaindexin" mukaan vuonna 2020 ei lunta tarvinnut pihalta kolailla kuin 5 päivänä koko talvena. Nyt tuo kolausmäärä on jo moninkertaistunut - luntakin on penkoiksi asti.

Laitoin toiseen kuvaa vastaavan lämpökäyrän tuolta Laatokan mittapisteeltä, Käkisalmesta. Nopeasti katsottuna ovat käyrät hyvin saman muotoiset. Tuossa Laatokan käyrässä toki näkyy hieman tuon suuren järvialan lämmittävä vaikutus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...