tiistai 16. helmikuuta 2021

Info-sotaa sivuten - media hallintaan


 Ukrainan sota palautti informaatiosodankäynnin (infosota) suomalaisten tietoisuuteen vuonna 2014 Venäjän miehitettyä Krimin ja antaessa alkutahdit Itä-Ukrainan sodalle. Vuoden 2014 jälkeen infosodan rintamat ovat vain laajenneet, eikä loppua näy.

Infosodassa meille syötetään vääristeltyä tietoa ja suoranaisia valheita. Infosota iskee tietoyhteiskunnan heikkouksiin. Se on sotaa, jonka kohteena eivät ole sotilaat vaan arkeaan elävät kansalaiset - olemme siis kaikki tämän sodan eturintamassa. Se on sotaa, jossa sananvapaudesta tehdään ulkopolitiikkaa. Se hyökkää yhteiskuntaamme vastaan tavalla, jota emme välttämättä edes huomaa.

Erilaisten some-alustojen lisääntyminen on avannut aivan uusia kanavia infosodalle. Uutisvirrat ovat muodostuneet pienistä puroista suuriksi, pauhaaviksi koskiksi, joissa luoviminen kuivin nahoin on erittäin haastavaa. 

Selvitäksemme hieman paremmin infosodan "karikoista" toin aikoinaan esille eräässä artikkelissani eräänlaisen "info-luokitusjärjestelmän" käyttöönoton. No, vuonna 2010 ei oltu tähän asiaan oikein valmiita, vaan asialle enemmänkin naureskeltiin. En kuitenkaan täysin luopunut ideasta, vaan yritin tekohengittää sitä aina sopivissa tilanteissa.

Perusidea asiassa oli se, että uutisvirran sisältöä arvioitaisiin hieman samaan tapaan kuin radioamatöörit ilmoittavat pidetyn radioyhteyden laadun RST-asteikolla. Tosin asteikkona käytettäisiin kuusiportaista asteikkoa, jonka löytyy Yhdysvaltain armeijan tiedustelutietoja käsittelevästä kenttäoppaasta. Tiedustelussa, niin kuin uutisvirtojen analysoinnissa lähteiden kriittinen tarkastelu on erittäin tärkeää. 

Käytettävässä luokituksessa arvioidaan kahta tärkeää asiaa sanoman osalta: 

  1. SANOMAN LÄHTEEN / TIEDON LUOTETTAVUUS
  2. TIEDON / UUTISEN SISÄLLÖN  LUOTETTAVUUS
Käytettävät asteikot:

LÄHTEEN LUOTETTAVUUS:
  • A = lähde on luotettava
  • B = yleensä luotettava
  • C = jokseenkin luotettava
  • D = ei yleensä luotettava
  • E = epäluotettava 
  • F = tiedon / lähteen luotettavuutta EI voida ARVIOIDA
SISÄLLÖN LUOTETTAVUUS
  1. tieto on varmistettu
  2. todennäköisesti totta
  3. mahdollisesti totta
  4. epävarma
  5. epätodennäköinen
  6. tietoa EI voida ARVIOIDA
Luokitusmerkintä olisi hyvä olla jo osana otsikkoa, jolloin sen perusteella voitaisiin helposti suodattaa ja hakea tietoa hakukoneiden avulla. 

Ideana tällainen luokittelu isossakin mittakaavassa luo lukuisia haasteita, mitkä romuttavat näin ensituntumalta hienon systeemin. Mikäli löytyy vastaus seuraaviin kysymyksiin, voitaisiin olla tässäkin asiassa lähempänä kokonaistotuutta. Muutoinhan se vastuu jää kuulijalle (lue: lukijalle): Mistä löytyy se puolueeton elin, joka arvioi mediavirtoja ja mitkä mediat valikoituvat tarkasteluun? Ulkopuolisten on halutessaan helppo muokata omia viestejään niin, etteivät ne mene suoraan roskakoriin vaan tulevat huomioiduiksi.

Parempia aikoja odotellessa yritetään kasvattaa sitä ikiomaa lähdekritiikkiä ja medianseurantataitoa.

//ARi\\ B2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...