maanantai 15. helmikuuta 2021

Tietoturvaa - sisäverkko kuntoon

Langaton reititin - "update"

 Tehtyjen selvitysten perusteella niin yksityisillä henkilöillä kodeissaan kuin monilla liikeyrityksilläkin on vielä valitettavasti paljon parannettavaa oman "intransa" / atk-verkkonsa suojauksessa. Tässäkin tapauksessa se heikoin lenkki määrittelee vahvasti sen tason, jolla tietoturva on toteutettu.

Yksi hyvä tapa on aloittaa oman verkon tutkiminen vaikka siitä laitteistorajapinnasta, joka on yhteydessä sinne "kovaan" internettiin omasta sisäverkosta. Asian merkitys korostuu erityisesti nyt kun noita erilaisia älylaitteita (IoT = internet of things) tulee koteihin ja yrityksiin enemmän ja enemmän. Monesti laitteisiin ei kiinnitetä enää paljoa huomiota sen jälkeen kun laite on saatu asennettua käyttöpaikalle ja todettu toimivaksi. Perusasetukset ovat yleensä toimivat, mutta tietoturvan kannalta täysin riittämättömät. Se vähin, mitä kannattaa tehdä on se, että vaihtaa laitteen oletussalasanat ja mielellään vielä sellaiseen, ettei kaikissa laitteissa ole sama salasana ja salasanan muotovaatimukset ovat kunnossa: mielellään vähintään 8 merkkiä ja erilaisia numero/kirjain -yhditelmiä. Itse käytän n. 15-merkkisiä salasanoja, sillä ne kestävät vielä hyvin mahdolliset arvausyritykset. Tosin nyt kehitteillä olevat kvanttitietokoneet murskaavilla laskentatehoillaan tulevat muuttamaan salasanoille asennettavia vaatimuksia. Mutta, täytyy muistaa myös asian toinen puoli: tuskin monikaan verkkotiedustelua tai hakkerointia harrastava yhteisö on kiinnostunut satsaamaan kallista tekniikkaa jonkun yksityisen kotikoneelle pääsemiseksi. Jos reitti on suojaamaton tai huonosti suojattu, niin silloin luonnollisesti voidaan käyttää ja käytetäänkin myös kotikoneita erilaisten hyökkäysten ja iskujen tekemiseen.

Oma reititin ilmoitti jälleen viikonlopulla, että olisi aika tehdä vuoden ensimmäinen päivitys. Valitettavasti kaikissa käytössä olevissa malleissa ei tuo päivitys tule automaattisesti käyttäjälle saakka, vaan se vaatii omaa viitseliäisyyttä: noutaa päivitys ja asentaa se. Valitettavan usein asia huomataan vasta silloin, kun bitti ei enää kulje internettiin tai yhteys alkaa hidastelemaan / takkuamaan tuntuvasti.

Jahas, täytyykin käydä katsomassa mitä uutta naapuruston jääkaapista tänään löytyy ja onko ilmalämpöpumpun asetukset ns. talviasennossa. 😈

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...