keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Varpusten kaksintaistelu

 

Pikkuvarpunen pesäkolollaan

Varpusten välinen "kaksintaistelu" on kääntynyt jo vuosia sitten pikkuvarpusen voitoksi. Monille tutumpi "koti-" tai "kaupunkivarpunen" on saanut väistyä pikkuvarpusen tieltä.

Itse havaitsin ensimmäisen pikkuvarpusen 1980 Kanavansuulla, kun pariskunta oli istuskelemassa kattoräystäällä. Tuolloin tämä oli hieman sellainen "pikkurariteetti", eli ei ihan jokapäiväinen näky. Aika nopeasti tuon jälkeen kyllä laji alkoi runsastumaan eikä sen havaitsemiseksi tarvinnut liikkua juuri kotipihaa kauemmaksi.

1990-luvulla otin osaa paikalliseen tutkimukseen pikkuvarpusen osalta. Tuon tutkimuksen yhteydessä tuli kierrettyä lukuisia pikkuvarpusten pesintöjä ja rengastettua alumiini- ja värirenkailla niin poikasia kuin emojakin. Pikkuvarpusilla tuntui menevän hyvin: sopivia pesäpaikkoja oli tarjolla runsaasti, ruokaa riittämiin ja poikastuotanto kannan kasvattamiseksi oli hyvä. Pikkuvarpunen oli erityisen mieltynyt ns. vaakapönttöihin, joissa se pesi erittäin mieluusti. Toinen hyväksi havaittu paikka olikin hieman vaativampi noin pesän tutkimisen tai rengastuksen kannalta: sähkötolppien johdintukien putket.

Pikkuvarpusen yleistymisen myötä tuo tavallinen "kotivarpunen" onkin saanut siirtyä urbaanimpaan ympäristöön kaupunkien keskustojen toreille. Keskustojen ulkopuolella tuo "kotivarpunen" onkin melkoinen rariteetti / harvinaisuus. Jos ruokintapaikallasi käy "kotivarpunen", voit onnitella itseäsi.

Alla hieman tilastoa Pihabongaus-tulosten valossa näiden kahden varpusen osalta.


varpunen (Pihabongaus.fi)

pikkuvarpunen (Pihabongaus.fi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...