keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Metsätiaisten puolesta !

 

Harvinaistunut hömötiainen vm. 2019
Tiaiset ovat olleet jo yli 40 vuotta kestäneen lintuharrastukseni keskiössä lähes harrastuksen alkumetreiltä lähtien. Tiaiset ovat olleet niitä runsaslukuisimpia ja uskollisimpia ruokintapaikoilla kävijöitä, joita on ollut erityisesti juuri talven ruokinta-aikaan helppo seurata. Ja ovathan erityisesti tali- ja sinitiainen olleet myös uskollisia pesijöitä pihan ja puutarhan pöntöissä.

Metsätiaiset, joihin lasken erityisesti töyhtö-, hömö- ja kuusitiaisen ovat taajamien ruokintapaikoilla hieman harvinaisempia vierailijoita. Toki ruokintapisteisiin nämäkin lajit osaavat tarvittaessa turvautua, vaikka vanhat metsät, sopivine lahopuineen ovatkin niille paljon mieluisampaa ympäristöä elää. 

Vuodesta 2006 BirdLife Suomen järjestämä "Pihabongaus" on onnistunut keräämään tapahtumahistorian valossa jo arvokasta tietoa talvilintujemme runsaudesta. Toki talvilintuja on laskettu jo paljon aiemminkin erilaisilla talvilintujen laskentareiteillä, mutta Pihabongaus on osoittautunut hyväksi tavaksi kerätä arvokasta laskenta-aineistoa; osallistuminen on helppoa ja yksi tunti viikonlopusta laskennalle "pyhitettynä" ei ole liikaa pyydetty. Ja tässä samalla tuetaan myös tiedettä.

Laskenta-aineistojen valossa ja omien havaintojen perusteella nyt jos koskaan on syytä olla huolestunut erityisesti metsätiaisten hyvinvoinnista. Trendi lajimäärissä eri laskentojen osalta on ollut laskeva jo usean vuoden ja se näkyy jo talviruokinnoilla vierailijoiden määrissäkin. 

Syitä lajikatoihin näiden tiaisten osalta voi etsiä vaikka siitä kuuluisasta tehometsätaloudesta, jossa vanhat metsät harvennetaan avohakkuilla eikä vanhaa metsikköä lahopuineen enää tahdo löytyä. Selvitäkseen nämäkin kolopesijät tarvitsevat lahopuut, joihin rakentaa pesänsä ja sopivan ympäristön ruokailuun. Pöntötyksillä ei näitä metsätiaisia ole helppo auttaa, koska ne mieluummin tekevät itse pesäkolonsa lahopuihin - toki osa linnuista kyllä hyväksyy pöntötkin.

Nyt jos koskaan on myös hyvä idea käydä laittamassa omia lintuhavaintoja BirdLife:n Tiira-palveluun. Tietojen lisääminen onnistuu myös ilman jäsenyyttä BirdLife:ssa. Rohkeasti mukaan.

Olen liittänyt tähän loppuun hienot kuvaajat metsätiaisten havaintomääristä Pihabongaus -havaintojen perusteella. Laajat tiedot ja tulokset voi käydä tarkastamassa suoraan "projektin" omilta sivuilta tästä linkistä.

hömötiainen (pihabongaus.fi)

kuusitiainen (pihabongaus.fi)

töyhtötiainen (pihabongaus.fi)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...