perjantai 12. helmikuuta 2021

Muistetaan backup - tietoturvallista loppuvuotta


 Eilen se sitten viimein tapahtui, eli työpisteen "ykköstykki" sanoi vajaan viiden vuoden jälkeen työsopimuksensa irti: työaseman SSD-levy oli lopulta mennyt siihen tilaan, että luku- ja kirjoitustapahtumat loppuivat lähes tyystin. Onneksi järjestelmä oli jo liki puolen vuoden ajan ilmoitellut ongelmista levyoperaatioissa, joten minään suuren yllätyksenä tämä "hyytyminen" ei tullut. Tammikuussa tuli tehtyä jo tiedostojen täysvarmistukset sekä viimeisimmät vielä edellisenä iltana ennen lopullista "kyykähtämistä".

Uusi työasemakin oli jo odottelemassa, joten siltä osin uushankinnoilta vältyttiin. Perinteinen pöytäkone tuli nyt korvattua ns. "salkkumikrolla". Tehot ja riittävät enemmän kuin hyvin, ja vanhan työaseman näytössäkään ei ole mitään moitittavaa, joten homma ok. Tarvittaessa voi nyt ottaa vaikka työaseman mukaan kun lähtee mökkeilemään.

Tiedostojen siirto varmistuksista uuteen työasemaan oli sujuva prosessi - olihan kaikki valmiina omassa lähiverkossa sekä erillisellä usb-levyllä. Ainoastaan asennetut ohjelmistot tuli tietysti uudelleen asennettaviksi. Tämä tarjosikin mainion mahdollisuuden karsia vuosien mittaan kertynyttä ohjelmistomassaa työasemalta. Aika moniin ohjelmistoihin oli tullut koskettuakaan moniin vuosiin, ne olivat vaan jääneet jotenkin "roikkumaan" koneelle.

Eilen kokeilin vielä hakkeroitua tuolle vanhalle työasemalle ihan uteliaisuuttani. Koska kone käynnistyi ja päästi vielä Windowsin kirjautumisikkunaan ennen kyykähtämisiä, päätin kokeilla pääseekö työaseman levylle vielä jotenkin kiinni. Homma osoittautuikin yllättävän helpoksi: selvitin työaseman IP-osoitteen lähiverkossa ja sitten ei muuta kuin osoitteenmukainen yhteys nettiselaimella ja olin kiinni vanhan työaseman levyllä. No, levyn tilanteesta johtuen ei koko levy ollut enää luettavissa, mutta olipahan ainakin oma "user-kansio"; siellähän oli kuvat, työtiedostot ym..ym.. Kokeilin vielä, josko antaa siirrellä tiedostoja ja hyvinhän tuo antoi. Tosin lopulta tuli sitten se "perälauta" vastaan eikä levy enää vastannut. 

Varmistuksista kannattaa pitää huoli - niitä tarvitsee varmasti silloin kun järjestelmä pettää tai se vielä ikävämpi, eli joku kiristysohjelma tulla putkahtaa työasemalle ja salaa kaiken.

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...