torstai 4. helmikuuta 2021

Postikortit kulkevat, vai kulkevatko?

Postikortit matkalla.....

 Kohta on jälleen yksi sesonki postikorttien lähettämisen kohdalla: Ystävänpäivä 14.2. Mitää jouluista ruuhkaa tuo päivä tuskin aiheuttaa, mutta kortteja liikkuu varmaan enemmän kuin normiarkena.

Juhlapyhät ja postcrossing -harrastajat pitävätkin tätä postikorttikulttuuria edes jotenkin elossa näin bittipostausten sähköisellä kaudella. Onhan se niin helppoa lähettää viesti sähköpostilla tai jopa postikortti suoraan internetpalvelun kautta. Voin kyllä rehellisesti sanoa, että kyllä mieltä enemmän lämmittää se kun löytää postin joukosta sen aidon postikortin. Tuskin olen yksin tämän ajatuksen kanssa.

Hiljattain eräs tuttu ihmetteli sitä, jääköhän noita kortteja matkalle. No, kyllä jää, mutta syiden löytäminen tuohon onkin sitten jo visaisempi juttu. Laitoin tuohon kuvan omista marras-joulukuussa 2020 lähettämistäni korteista, joiden rekisteröinnissä on vielä puutteita. Harma meistä lähettää postikortit ns. kirjattuna lähetyksenä, jolloin niiden seuraaminen on helppoa. Postcrossingin osalta jokainen kortti on tavallaan rekisteröity. Kortissa on oma tunniste, jonka vastaanottaja käy sitten kuittaamassa, kun on saanut kortin.

Se, että kortit eivät olisi kulkeutuneet vastaanottajalle ei välttämättä johdu kyllä postin reitityksistä tai jakeluorganisaatioista. Toki niilläkin voi olla merkitys, mutta yhtä hyvin vastaanottaja voi vain unohtaa merkitä kortin vastaanottaneeksi tai sitten jotain muuta selittämätöntä on tapahtunut jakeluketjussa. 

Itselläni on vuodesta 2009 lähtien jäänyt teille tietämättömille n. 5 - 10 % prosenttia lähetetyistä postcrossingkorteista. Kortteja on lähtetty reilu 2400 kpl eri puolille maapalloa. Tilastojen valossa onkin mielenkiintoista huomata se, että USA:n osalta ollaan liki samoissa lukemissa Venäjän kanssa mitä tulee kadonneisiin kortteihin.

Itse voi ja pitääkin vaikuttaa siihen, etteivät kortit jää matkalla omien "hölmöilyjen" takia. Tärkein on tietysti se, että osoite tulee kirjoitetuksi selkeästi. Postcrossing tarjoaa usein myös osoitteelle ns. kansallisen kieliasun, jonka voi tulostaa ja laittaa korttiin. Tämä on hyvä juttu ja nopeuttaa jakelua erityisesti moniin Aasian maihin ja myös Venäjällekin. Asia, joka kannattaa myös erityisesti huomioida on se, ettei valitse korttia tai postimerkkejä, jotka voisivat aiheuttaa sen, että kortti tulee hyllytetyksi paikallisten viranomaisten taholta. Tämä kannattaa toki huomioida myös kortin tekstisisällössä.

Kohta on siis Ystävänpäivä käsillä ja pöydällä odottaa koko joukko luontoaiheisia kortteja. Täytyy taas kuormittaa postinjakelua ja ilahduttaa vastaanottajia.

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...