Radiokirja 1949 (toim. Torsti Paatero / Kirjamies 1948) |
Loppuvuodesta 1948 julkaistu Radiokirja 1949 on ollut aikanaan todellinen Graalin malja kaikille radioharrastajille. Oli juuri selvitty raskaista sotavuosista ja siirrytty sotakorvauste ja säännöstelyje aikaan. Menetetyt radioamatöörioikeudetkin oli palautettu jo 19.3.1947. Ihan tarkkoja ollaksemme tuolloin kumottiin OH-asemien lähetyskielto, joten kyllähän radioamatöörejä oli kiellon aikanakin. Sotavuosina tosin tuo radioamatöörien antama tärkeä panos maanpuolustuksen osalta oli merkittävä.
Kirjan tekijän saatesanoissa sanotaan hienosti, että kirja on tarkoitettu alan ammattimiehille ja harrastajille lähdekirjaksi, joka vaatimattoman kokonsa puitteissa yrittää tarjota parasta mitä voi, "jokaiselle jotakin" -periaatetta noudattaen. Todellisuudessa kirja oli aikanaan paras suomenkielinen radioalan opas- ja lähdeteos sodanjälkeisessä Suomessa.
Tietosisällöltään kirja on hyvin kattava: kirjasta löytyvät omat lukunsa niin radiosähköttäjille, radioamatööreille, radioteollisuudelle, radio- ja sähköalan yrittäjille unohtamatta alan järjestötoimintaa. Itseäni kirjassa kiehtoivat erityisesti eri alojen kehitystä ja historiaa kuvaavat tarinat. Lisäksi lukuisat mainokset ovat hieno "peili" tuon ajan kaupallisiin toimijoihin radio- ja viestitekniikan osalta.
Kirjan sivuilta löytyvät lukuista laskentakaavat, taulukot ja nomogrammit palvelevat yhä tänäkin päivänä alan harrastajia.
Nyt löytämäni kirja on säilynyt erittäin hyvässä kunnossa. Toki kirjasta näkee, että sitä on luettu paljonkin ja löytyyhän kirjan sivuilta kalenterimerkintöjen kohdilta käyttäjän merkintöjä. Nämä elävöittävät tätä kirjaharvinaisuutta mielestäni hyvin. Laitan tähän yhden suoran lainauksen kalenterista:
Huhtikuu 1949, 10 pv klo 15.40 (40 m b) UA1AA cq:ta. vast. OH2UV, olivat qso. OH2RX oli yhteydessä saman UA:n kanssa. OH2QZ, OH6NZ, OH2TX samoin. Ryssällä oli hauska musikaallinen tunnus, jota pimputti jokaiselle, jonka kanssa oli qso.
73 / ARi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti