maanantai 26. helmikuuta 2024

Talvenselkä taittuu (?)

"Nojatuolimeteorologi" työnsä äärellä (omakuva 2024)


Säätilan kehitys on jo reilun viikon verran näyttänyt siltä, että tuo "talvenselkä" olisi taittumassa ja kevät ottaisi vallan säätilojenkin osalta. Toki vielä eletään helmikuun viimeistä viikkoa, joten kohta alkava maaliskuu voi vielä sotkea hyvinkin tätä näkemystä.

Lämpötilan kehitys helmikuussa 2024/ Mustola

Kuten lämpökäyrästä hyvin on nähtävissä tuo kylmä jakso ajoittui ennustetusti tuohon helmikuun alkuviikkoihin, josta se sitten 14. päivän tietämissä alkoi muuttaa suuntaansa kohti plussa-asteita. Parina viime päivänä ollaankin oltu peräti koko vuorokausi plussa-asteilla, mikä näkyy hyvin hulevesien määrässä kun lumikuorma saa kyytiä. 

Ilmamassa voimakkaan lämpenemisen ja ilmassa olevan kosteuden takia esiintyy myös erittäin voimakasta sumua, mikä kyllä haittaa niin autoilua, mutta etenkin lentoliikennettä. Pintanäkyvyys on vain joitakin satoja metrejä parhaimmillaankin.

Kyllä se aurinko sieltä vielä näyttäytyy ja melkein uskaltaisi jo sanoa kevään koittaneen. Myös lintumaailma tuntuu olevan samaa mieltä. Vierailut ruokintapaikalla ovat vähentyneet ja monet linnut virittelevät jo laulujaan kevään merkiksi.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"   Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tilu...