lauantai 24. helmikuuta 2024

Tiedonsiirron rajamailla

 

QRP-yhteys Britaniaan 28 MHz VARA-aaltomuodolla 24.2.2024



Tänään tuo radiokeli tuntui aika mielenkiintoiselta 28 MHz:n taajuudella. Aamupäivän aikana oli onnistunut saamaan yhteyden niin Sveitsiin kuin Italiaan. Molempien yhteyksien osalta tuli esiin sama ilmiö, eli radiotie hävisi yllättäen. Vahvoilla signaaleilla aloitetut yhteydet leikkautuivat pois äkkiarvaamatta kokonaan. No, näinhän se radiotie välillä käyttäytyy ja tekee asioista mielenkiintoisia. 

Toisinaan taas nämä hetkelliset poikkeamat tuovat mukanaan mukavia "kaukosignaaleja" (DX). Tänäänkin kävi mielenkiintoinen asema ruudullani ilmoittautumassa: Pohjois-Intia. Yhteyttä ei tällä kerralla saatu muodostettua, mutta kohti uusia haasteita näiltä osin.

Iltapäivän mielenkiintoisin yllätys tulikin Britanniasta kun G4HLP -vastasi kutsuuni. Signaalitasot olivat todella kohinoissa, tuskin kuultavissa korvakuulolla. Tämä selittyi osin radiokelillä, mutta ennen kaikkea sillä, että vasta-asemana oli oikea QRP-operaattori. Vasta-asemalla oli käytössä vain 5 Wattia lähetystehoa, mutta silti ehdittiin vaihtamaan kutsut ja raportit ennen kuin linkkiyhteys katosi.

Pidetty QRP-yhteys osoittaa kuinka hyvin VarAC -toimii VARA-HF -modeemilla heikoissakin signaaleissa. Näiltä osin voisi VarAC:n liittäää samaan tuoteperheeseen kuin muutkin heikkojen signaalien aaltomuodot kuten JS8, FT8, FT4, JT65, JT9, Olivia jne.............

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"   Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tilu...