keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Peltirumpujen pärinää ja muita kevään ääniä

Kevät koittaa - rumpujen pärinää


Lintumaailmasta huomaa vallitsevan säätilan lisäksi varmimmin sen, että kevät kausi on alkanut tai ainakin lähestymässä. Toki vesisateiden tuomat loskakelit ovat olleet hyvä ja vahva muistutus lähestyvästä keväästä, mutta kyllähän nuo luonnon eläimet omalla toiminnallaan meidät useimmiten herättävät kevääseen.

Vaikka tänäänkään ei juuri aurinkoa näkynyt paksun sumu- ja pilviverhon takaa, oli lähestyvä kevät hyvin havaittavissa. Metsikön kuntoradalta kuului pitkään peltirumpujen pärinää, kun tikat siellä kuuluttivat reviirejään hakkaamalla sähkötolppien metallisia suojuksia. Niistä lähteekin hyvä ja kuuluva ääni. 

Tikkojen lisäksi tuli aamupäivän aikana seurattu hippiäisen puuhailuja pihakuusessa. Oli hienoa havaita, että tämä pienimpiin kuuluva lintulaji oli selvinnyt jo pahimmista pakkasista ja jaksoi jatkaa touhuamista kuusen oksistoissa. Marraskuussa huomasin saman lajin touhuissaan samassa puussa. Tuolloin ei uskaltanut toivoa mitään, sillä pakkasethan olivat vielä edessäpäin tuolloin.

Toki myös tiaisilla on alkanut osa valoisan ajasta liittymään reviirien valtaukseen ja toisten kanssa nahisteluun ruokintapisteellä. Yökyöpeleille tarjoaakin sitten oman elämyksen mahdolliset pöllöjen konsertit.

Etelän puoleisella seinämällä on lumetkin jo sulaneet siihen malliin, että eiköhän tuolta kohta jo krookukset ja tulppaanit ala tulla esiin. 

Tänään oli myös oravat ahkerasti liikenteessä. Eivät niinkään ruokintapaikan pähkinöiden perässä vaan etsivät ja kantoivat samaltuppoja suussaan pesäpaikoilleen. Kiirettä piti niilläkin.

Ja kevään päästessä vauhtiin oikein kunnolla, riittää vauhtia myös luonnon tarkkailijoillakin😂


  @ri 😊



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"   Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tilu...