perjantai 2. helmikuuta 2024

6G-verkko odottelee jo nurkan takana


 Uutta tekniikka tulee käyttöön tietoliikenteessä melkoisella vauhdilla: uusia aaltomuotoja sekä tietysti kokonaan uusia teknisiä ratkaisuja. Seuraava suuri siirtymä on ikään kuin jo nurkan takana odottelemassa, kun siirrytään 5G -verkoista 6G -verkkoihin. Toki eihän tuo siirtymä tarkoita 5G -verkon alasajoa ja päätelaitteiden hylkäämistä, vaan toki nämä verkot tulevat toimimaan samassa ympäristössä ehkä toisiaankin tukien. Se mitä uutta ja ihmeellistä uuden tekniikan (6G) myötä saadaan, onkin sitten joidenkin mielestä jopa pelottavaa. Aiheuttihan jo tuo 5G -verkon aktivoiminen aikoinaan lukuisia salaliittoteorioita ja jopa kännymastojen tuhoamisia, joten se mitä julkaistava 6G tuo tullessaan onkin mielenkiintoista nähdä.   🤔

6G-verkko on seuraava sukupolvi langattomasta viestinnästä, joka lupaa nopeampaa, luotettavampaa ja älykkäämpää yhteyttä. 6G-verkko hyödyntää 110–330 GHz taajuuksia, jotka mahdollistavat suuremman kaistanleveyden ja pienemmän viiveen. Uuden tekniikan myötä siis tiedonsiirrossa käytettävät radiotaajuudetkin nousevat. Hyppäys 5G -verkosta 6G -verkkoon onkin melkoinen. Tämä aiheuttaa luonnollisesti omat haasteet jatkossa rakennettavalle radioverkolle tukiasemineen ja toistimineen. 

3G => 6G taajuudet

Tämänhetkisten tietojen mukaan 6G-verkko mahdollistaa monia uusia teknologisia ratkaisuja, kuten esineiden internetin laajenemisen itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, havainnoinnin ja kuvantamisen yhdessä laitteessa, biosignaalien mittaamisen, turvallisuusalalla, maataloudessa ja terveyspalveluissa käytettävät sovellukset, sekä ihmisten ja kohteiden kuvantamisen ilman perinteistä kameraa ¹. 6G-verkko tukee myös uusia sovelluksia, kuten hologrammeja, virtuaalitodellisuutta ja tekoälyä.

Tulevaisuuden 6G-verkkosignaali toimiikin kuin tutka, jolla voidaan valvoa ja havainnoida ympäristöä ¹. Radiotekniikan avulla voidaan mitata esimerkiksi ihmisen hengitystaajuutta tai sydämen sykettä sen mukaan, miten tarkkailtavan henkilön kehon mittasuhteet muuttuvat ¹. Tässä valossa tarkasteltuna en yhtään ihmettele, jos 6G saa jonkun tuntemaan, että iho nousee kananlihalle asiasta ensimmäistä kertaa kuullessaan 😉

Yhtenä mielenkiintoisena sovellusalustana 6G:n osalta voisi nähdä sen ympäristön tarkkailuun liittyvät mahdollisuudet, joista yhtenä esimerkkinä vaikka ilmakehän laadun mittaaminen.

IEEE Spectrumin mukaan 6G-aallot imeytyvät helposti ilmakehän kaasuihin. Tiedemiehet voivatkin nyt käyttää radioaaltoja havaitakseen, millaisia ilmakehän kaasuja on - erityisesti sellaisia, jotka vaarantavat planeetan ja sen hyvinvoinnin. Tämä on mahdollista koska eri molekyylit absorboivat sähkömagneettista säteilyä eri tavalla, 6G-lähetyksiä voi käyttää samalla tavalla kuin spektroskopiaa käytetään: tunnistaakseen, mitkä molekyylit ovat ja mikä on niiden pitoisuus. Kyseessä on siis itse asiassa "over-the-air-spektroskopiaksi".

Spektroskopia on menetelmä, jossa hyödynnetään aineen kykyä absorboida valoa tietyillä aallonpituuksilla. UV-spektroskopiassa aineen molekyylit absorboivat UV-valoa, minkä seurauksena molekyylin elektronit virittyvät. “Over-the-air-spektroskopiaksi” voidaan siis kuvata menetelmää, jossa spektroskooppisia mittauksia tehdään langattomasti.

6G -verkon mahdollisiin sotilaallisiin sovelluksiin en lähde paneutumaan, mutta se on varma, että kilpajuoksu niidenkin kehittämisen osalta on jo alkanut. Aikanaan sitten näemme ehkä jopa jotain niistä käytössäkin, vaikka perinteisesti osa pidetäänkin piilossa uteliailta.

6G-verkko ei ole vielä valmis kaupalliseen käyttöön, mikä lienee helpotus ainakin kaikille epäilijöille. Omaa kännykkää tai verkkoinfraa ei kannata vielä heittää SERTI-lavalle. Ne ehtinevät sinne jo ennen kuin 6G -verkkoa ja uusia laitteita saadaan kuluttajille käyttöön,

6G -verkon tutkimus ja kehitys ovat jo käynnissä Suomessakin. Suomessa on perustettu 6G Flagship -ohjelma, joka pyrkii luomaan 6G-teknologian perusteet ja edistämään Suomen kilpailukykyä langattoman viestinnän alalla. 6G Flagship -ohjelma on osa Oulun yliopiston tutkimusta ja se saa rahoitusta Suomen Akatemialta.

Ei menetetä vielä yöunia uuden tekniikan osalta. Katsotaan mitä tuleman pitää.


@ri



Lähteinä mm: 

(1) 6G-signaali tietää kohta, miten voit kotona – tästä on kyse .... https://yle.fi/a/74-20015687.

(2) Nokian toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan 6G-verkko voi olla .... https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nokian-pekka-lundmarkilla-hurja-visio-6g-verkko-siirtaa-kannykat-historiaan-kayttajan-nakokulmasta-jopa-nykyista-helpompaa/8443428.

(3) 6G-verkkoa voidaan siirrellä kätevästi tarpeen mukaan – Oulussa .... https://yle.fi/a/3-11371058.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Varautumista itärajalla 2024

Itärajalla, 18.4. 2024 = "Torjuntasuunta itään"   Kävin tuossa reilu viikko takaperin asioimassa erään itäsuomalaisen isännän tilu...