torstai 29. helmikuuta 2024

Saattokeikka

MIL-kalustoa ilmatilassa pohjoisessa 29.2.2024

 Aamuinen tarkastus ilmatilaan osoitti, että NATO:n pohjoinen sotaharjoitus on pääsemässä hyvään alkuun pikkuhiljalleen. Pohjoisessa, Ruotsin puolella, Pellon korkeudella oli heti tuoreeltaan havaittavissa FR24-palvelun kautta kolme ilma-alusta, jotka käyttivät kiltisti trasponderiaan - eivät siis halunneet piiloutua julkisuudelta. 

Koneiden tunnuksia ja muita identifikaatioita ei tiedoissa ole. Liikeratojen perusteella voisivat olla perinteisiä ilmatankkauskoneita, jotka pyörivät ympyrää omalla sektorillaan. Tosin, nyt näyttäisi olevan kaksi saman tyyppistä konetta samalla "kehällä" sekä yksi joukosta poikkeava. Havaintojen mukaan näyttäisi siltä, että yksi koneista olisi noussut Oulun kentältä.

Pienen seurannan jälkeen tämä kolmikko näytti suuntaavan yhdessä tuumin kohti Norjaa. Lentopintana näyttäisi olevan koko ajan melko tarkalleen 7000 km.

Matka jatkuu.....

Klo 10.55 näyttäisi siltä, että saattokeikka Norjan rannikolle ohitse ja "HEMANit" lähtevät paluumarssille. Tällä perusteella nuo alun ilmatankkauskoneiksi luokittelemani kohteet, eivät ole kyllä "tankkereita" vaan muita sotilaskohteita.

Saattokeikka ohitse...

Klo 11.10 N/A (not available) ilma-aluksen poistuessa Atlantille ja hävitessä FT24-palvelusta, paljastui tiedoista, että kyseessä onkin B-1 Lancer, USA:n suuri strateginen pommikone, joka oli vierailulla Ruotsissa. Saattohävittäjät kävivät siis saattamassa tämän vierailijan kotimatkalleen. 


@ri


Paikkatiedon ytimessä - GPS

 
Toimin usean vuoden ajan erilaisissa opetustehtävissä, joissa yhtenä aiheena oli GPS-järjestelmät kaikkine osatekijöineen. Aiheeseen liittyy paljon enemmän kuin perinteiset pakkatiedon tallentimet eli tuttavallisemmin navigaattorit. On hyvä ymmärtää myös hieman laajemmin tekniikkaa, jota käyttää. Tämä sama totuushan pätee myös tietotekniikkaan.

Vaikka Global Positioning System eli GPS suunniteltiin alun perin Yhdysvaltain armeijalle, sillä on nyt tärkeä rooli elämässämme. Kuluttajatason navigaattorit ovat vuosien ajan käyttäneet yksitaajuisia GPS-vastaanottimia sijaintitiedon määrittämiseen, siis vanhaa taajuutt nimeltään L1. Tähän on tullut kuitenkin pikkuhiljalleen muutos, joka on saattanut jäädä monilta huomaamatta: uudet paikannuslaitteistot ovat saaneet tuekseen myös toisen GPS-taajuuden, nimeltään L5. Kun seuraavan kerran menet ostoksille aikeissa hankkia navigaattori, kannattaa kysyä myyjältä: "tukeeko tämä laite L5 signaalia?" Mikäli vastaus on kyllä tai OK, niin kannattaa siirtyä neuvottelemaan kauppahinnasta, muussa tapauksessa kannattaa harkita myyjän vaihtamista, koska asiantuntemus ei ole ihan kohdillaan GPS:n osalta. Siinä missä myyjät tuntevat kyllä 5G -mobiiliverkon, tulisi heidän tietää ja tuntea myös L5.

Mikä sitten on tuo GPS L5 ja mitä sillä tekee?

L1-signaalia käytetään laajalti, ja se on auttanut muuttamaan maailmaa suurella tavalla. Mutta tämä taajuus on altis monitievirheille, jotka syntyvät, kun rakennukset, maa ja muut esineet heijastavat joitain GPS-signaaleja ennen vastaanottimen saavuttamista. Tämä on sellaista "luonnollista häirintää", joka liittyy käytettävään tekniikkaan ilman, että kukaan ulkopuolinen siihen yrittäisi muutoin vaikuttaa.

 GPS-sijaintien määrittäminen perustuu satelliittietäisyyksien mittaamiseen, joten nämä heijastukset aiheuttavat ongelman, koska ne näyttävät eri etäisyyden kuin signaali, joka saavuttaa vastaanottimen suoraan satelliitista. L1-signaalit eivät myöskään ole kovin tehokkaita kulkemaan fyysisten esteiden läpi.

GPS-signaalit 28.2.2024



Viime vuosina Yhdysvaltain hallitus on toteuttanut GPS-modernisointiohjelmaa pysyäkseen kehittyvän tekniikan mukana. Osana tätä modernisointityötä sen hallinnoimat satelliitit lähettävät kolmea uutta GPS-signaalia siviilikäyttöön: L2, L5 ja L1C.

L1C on vielä kehitysvaiheessa eikä tarjoa navigointitietoja, mutta L2- ja L5-signaalit ovat olleet käytössä jo kesäkuusta 2022 L2-signaalia lähettää enemmän satelliitteja kuin L5-signaalia. Yhdysvaltain hallitus pyrkii parantamaan GPS-sijainnin tarkkuutta siviilikäyttöön näillä uusilla signaaleilla. Toki samalla tekniikka palvelee luonnollisesti myös sotilaspoliittisia tarkoitusperiä.

Vaikka sekä L2- että L5-signaalit ovat tehokkaampia kuin L1-signaali ja niillä on enemmän kaistanleveyttä, L5 on paras kolmesta melkein kaikessa, mukaan lukien häiriöiden ja monitievirheiden käsittely. Lisäksi L2: ta on tarkoitus käyttää L1-signaalin kanssa sen tarkkuuden parantamiseksi; L5-signaali voidaan tulkita itsenäisesti eli se ei tarvitse tuekseen toista signaalia.





L5 - faktoja tarkemmin

L5 aloitti lähetykset tuetuilla satelliiteilla jo vuonna 2014, ja kesäkuusta 2022 lähtien sitä on lähettänyt 17 GPS-satelliittia. Koska alle 18–24 satelliitin lähettämää GPS-signaalia pidetään rajoitetusti hyödyllisenä, L5 tarvitsee vielä ainakin yhden satelliitin laukaisun tullakseen kohtuullisen hyödylliseksi. 24 L5-yhteensopivan satelliitin odotetaan saapuvan taivaalle vuoteen 2027 mennessä.

Kuten edellä mainittiin, L5 on edistynein siviilikäyttöön saatavilla oleva GPS-signaali. Vaikka se on tarkoitettu ensisijaisesti elämän kannalta kriittisiin ja suorituskykyisiin sovelluksiin, kuten lentokoneiden navigointiin, se on kaikkien saatavilla, kuten L1-signaalikin. Näin myös  massamarkkinoiden kuluttajalaitteiden, kuten älypuhelimien, kuntoseurantalaitteiden, auton navigointijärjestelmien ja älykellojen, valmistajat integroivat sen laitteisiinsa tarjotakseen parhaan mahdollisen GPS-kokemuksen. Tämän takia kannattaakin jatkossa tarkastaa, tukeeko ostettava navigaattori L5-signaalia.

Yksi L5-signaalin tärkeimmistä eduista on, että se käyttää 1176.45 MHz: n radiotaajuutta, joka on varattu ilmailunavigointiin maailmanlaajuisesti. Sellaisenaan sen ei tarvitse huolehtia minkään muun radioaaltoliikenteen aiheuttamista häiriöistä tällä taajuudella, kuten televisiolähetykset, tutkat ja kaikki maassa sijaitsevat navigointilaitteet.

L5-tietojen avulla laitteesi voi käyttää kehittyneempiä menetelmiä määrittääkseen, missä signaaleissa on vähemmän virheitä, ja määrittääkseen sijainnin tehokkaasti. Se on erityisen hyödyllinen alueilla, joilla GPS-signaali voidaan vastaanottaa, mutta se on vakavasti heikentynyt jostain syystä. Tällaisissa tilanteissa L5 voi lisääntyneen kaistanleveyden ansiosta tarjota enemmän tietoa, joka on hyödyllistä vastaanotetussa signaalissa olevien heijastusten määrittämisessä. Lisäksi vahvempi L5-signaali parantaa kattavuutta tiheissä kaupunkiympäristöissä ja auttaa laitteita lukitsemaan sijainnin nopeasti. Lopuksi sen matalampi taajuus parantaa vastaanottoa sisäkäytössä.

Voit siis odottaa, että laitteet, jotka pystyvät vastaanottamaan L5-signaalin, tarjoavat tarkempia sijaintitietoja kuin laitteet, joissa on pelkästään ja ainoastaan vain L1- tai L2-signaali.

Laitevalmistajien reagointi L5-signaaliin paikkatiedon osalta

Laitevalmistajat ovat alkaneet käyttää L5-signaalia osana kaksitaajuista GPS:ää L1-signaalin rinnalla. Xiaomi Mi 8 oli ensimmäinen älypuhelin, joka sai L5-tuen vuonna 2018, mutta siitä lähtien markkinoille on tullut useita laitteita, joilla on sama ominaisuus. 

Joitakin suosittuja laitteita, joiden tiedetään pystyvän vastaanottamaan L5 GPS -signaalia, ovat Apple Watch Ultra, Garmin GPSMAP 65, 65s ja 66sr kädessä pidettävät GPS-seurantalaitteet, Google Pixel 4-, 5- ja 6-sarjan puhelimet sekä Samsungin Galaxy S22+-, S21+- ja S21 Ultra -puhelimet. Tuotemerkkikirjo päivittyy näiltä osin jatkuvasti uusien tuotteiden tullessa markkinoille, joten on hyvä tarkastaa tilanne aina tapauskohtaisesti, mikäli asia kiinnostaa uutta laitetta hankittaessa.

Toimiiko nykyinen laitteesi jo L5-signaalin kanssa?

Tämä on kysymys johon törmään usein, kun ollen ottanut tämän asian esille. Asiahan on helppo tarkastaa: nykyisille puhelimille löytyy sovelluskaupoista ohjelmia, jotka kertovat asian laidan. Navigaattoreiden ja muiden tuotteiden osalta tilanne on hieman haastavampi, sillä niihin ei monestikaan saa asenneltua omia laajennuksia, joten täytyy turvautu ja usko siihen mitä laitteen teknisissä ominaisuuksissa sanotaan laitteesta.

Esimerkiksi Android-puhelimiin löytyy sovelluskaupasta hyvä sovelluslaajennus, GBBSLogger, jonka avulla on helppoa tarkastella maailmanlaajuisen satelliitinavigointijärjestelmän (GNSS) tietoja ja katsoa onko L5-signaali vastaanotettavissa. Myös PGSTest-sovellus toimii hieman vastaavalla tavalla Android-laitteilla L5:n osalta. 

Muista myös tämä!

Yhdysvaltain hallituksen omistama GPS ei ole ainoa maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä (GNSS). Se ei myöskään ole ainoa GNNS, joka käyttää L5-signaalia. Kiinan BeiDou, EU:n Galileo, Intian IRNSS ja Japanin QZSS lähettävät myös signaaleja L5-taajuudella. Lisäksi Venäjän Glonass aikoo laukaista satelliitteja, jotka pystyvät lähettämään L5-signaalin vuoteen 2025 mennessä.

Näiden satelliittijärjestelmien L5-signaaleja voidaan käyttää monissa kuluttajatason laitteiden käyttämissä GPS-vastaanottimissa. Nämä multi-GNSS-vastaanottimet voivat tarjota jopa paremman paikannustarkkuuden kuin ne, jotka käyttävät vain GPS:ää. Näin ollen on hyvä tarkastaa myös se vaihtoehto, pystyykö laite käyttämään useampaan satelliittipalvelua perinteisen GPS:n lisäksi.

Summa summarum

L5-signaali on tervetullut lisä GPS-arsenaaliin. Se voi parantaa merkittävästi laitteidesi sijainnin tarkkuutta, nopeuttaa sijainnin lukitsemista ja jopa toimia paremmin paikoissa, joissa vanha L1-signaali yleensä takkuaa tai kuuluu heikosti. 

Tätä kirjoitettaessa Yhdysvaltain hallitus ei kuitenkaan ole vielä asettanut tarpeeksi satelliitteja L5-signaalin saattamiseksi virallisesti toimintakykyiseksi, joten kestää ainakin pari vuotta, ennen kuin saamme kaikki sen hyödyt. 

Tätä odotellessa 😊

@ri

keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Peltirumpujen pärinää ja muita kevään ääniä

Kevät koittaa - rumpujen pärinää


Lintumaailmasta huomaa vallitsevan säätilan lisäksi varmimmin sen, että kevät kausi on alkanut tai ainakin lähestymässä. Toki vesisateiden tuomat loskakelit ovat olleet hyvä ja vahva muistutus lähestyvästä keväästä, mutta kyllähän nuo luonnon eläimet omalla toiminnallaan meidät useimmiten herättävät kevääseen.

Vaikka tänäänkään ei juuri aurinkoa näkynyt paksun sumu- ja pilviverhon takaa, oli lähestyvä kevät hyvin havaittavissa. Metsikön kuntoradalta kuului pitkään peltirumpujen pärinää, kun tikat siellä kuuluttivat reviirejään hakkaamalla sähkötolppien metallisia suojuksia. Niistä lähteekin hyvä ja kuuluva ääni. 

Tikkojen lisäksi tuli aamupäivän aikana seurattu hippiäisen puuhailuja pihakuusessa. Oli hienoa havaita, että tämä pienimpiin kuuluva lintulaji oli selvinnyt jo pahimmista pakkasista ja jaksoi jatkaa touhuamista kuusen oksistoissa. Marraskuussa huomasin saman lajin touhuissaan samassa puussa. Tuolloin ei uskaltanut toivoa mitään, sillä pakkasethan olivat vielä edessäpäin tuolloin.

Toki myös tiaisilla on alkanut osa valoisan ajasta liittymään reviirien valtaukseen ja toisten kanssa nahisteluun ruokintapisteellä. Yökyöpeleille tarjoaakin sitten oman elämyksen mahdolliset pöllöjen konsertit.

Etelän puoleisella seinämällä on lumetkin jo sulaneet siihen malliin, että eiköhän tuolta kohta jo krookukset ja tulppaanit ala tulla esiin. 

Tänään oli myös oravat ahkerasti liikenteessä. Eivät niinkään ruokintapaikan pähkinöiden perässä vaan etsivät ja kantoivat samaltuppoja suussaan pesäpaikoilleen. Kiirettä piti niilläkin.

Ja kevään päästessä vauhtiin oikein kunnolla, riittää vauhtia myös luonnon tarkkailijoillakin😂


  @ri 😊



 

tiistai 27. helmikuuta 2024

Winlink -testausta postilaatikoiden parissa

 

Postilaatikkot HF:llä - yhteyskokeilut 27.2.2024

Keskiviikon viikkoharjoitukseen valmistautuessa, tulikin hieman poikkeuksellisesti käytyä kuulostelemassa miten yhteydet toimivat näin pimeän aikaan, klo 19.45 SA. 

Yleensä ottaen, yhteydet toimivat oikein hyvin. Harjoituskäsky huomiselle tuli haettu Joensuun postilaatikosta, jonka jälkeen sitten olikin aikaa testailla muita vapaana olevia "postilaatikoita". Tuo lähin laatikko, n.80 km, etäisyydellä vastasi erittäin heikolla signaalilla, koska oltiin 3.5 MHz taajuudella eikä tuo pinta-aalto oikein riittänyt. Avaruusaaltokin hyppäsi kätevästi ylitse. No, tämän takia on olemassa muita postilaatikoita eri etäisyyksillä, jotta tuostakin ongelmasta päästäisiin.

Rovaniemen asema vastasi oikein hienosti 5 MHz:n jaksolla. Kanava oli vapaa häiriöistä ja avaruusaalto kulki hyvin. NATO-joukot saivat tervehdyksen. Tämän jälkeen olikin hyvä toivottaa uusi NATO-maa, Ruotsi, tervetulleeksi ja ottaa pikainen yhteys Tukholman eteläpuoliseen asemaan. Myös muita Etelä-Suomen asemia tuli testattua, ja kaikki vastasivat kutsuun oikein hyvin.


@ri

maanantai 26. helmikuuta 2024

Ilmatilassa pientä ruuhkaa, häiriöitä ym...

 

Lennonjohto 26.2.2024

Tänään on raportoitu ilmailuun liittyvistä häiriötekijöistä: GPS-häirintä ja vallitseva sumu. Molemmat ovat perin hankalia ilmailulle, mutta eivät kuitenkaan aseta mitään ylitsepääsemätöntä estettä. Muistan toki muutama vuosi sitten istuneeni Lappeenrannan kentällä lentokoneessa, joka odotti lähtölupaa. Lupaa odoteltiin liki 2 tuntia kunnes pintanäkyvyys parani sen verran, että kone pääsi turvallisesti lentoon. Tänään kun näkyvyyttä on vajaa 200 metriä, eivät koneet nouse kentältä - tosin ei siellä taida olla lähtijöitäkään.

GPS-häirinnän osalta tuo itänaapuri häiritsee tarkoituksellisesti paikannussignaalia, kun pelkää droneiskuja Pietarin alueelle. Toki samalla tämä antaa hyvä syyn pitää yllä häirintäjärjestelmää ja kokeilla sen toimivuutta eri tavoin. Häirinnän painopisteet ovatkin viime viikkoina olleet täällä Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Suomessa. 

Pohjoisessa toki halutaan turvata ja varmistaa pohjoisen laivaston tukikohdat, mutta myös aiheuttaa hieman hämmennystä maaliskuussa alkavaan NATO:n sotaharjoitukseen. Niin, ja eihän sitä varmaan tykätä rajan takana siitä kun noita signaalitiedustelukoneita lentää pitkin ja poikin itärajaa lähes päivittäin.

Ruuhkatilanteen osalta tuli tänään mielenkiintoinen havainto omalta FR24 -tutkalta, kun se ilmoitti useasta samanaikaisesta kohteesta. No, tarkistus osoitti, että kohteet olivat, kuinkas muutoin, Kiinan valtion rahtikoneita, jotka olivat osuvasti sattuneet pienenä ryppäänä havaintoikkunaan.

@ri

Kuusi rahtikonetta lentopinnoillaan

Monipuolista kalusto liikkeellä.


Talvenselkä taittuu (?)

"Nojatuolimeteorologi" työnsä äärellä (omakuva 2024)


Säätilan kehitys on jo reilun viikon verran näyttänyt siltä, että tuo "talvenselkä" olisi taittumassa ja kevät ottaisi vallan säätilojenkin osalta. Toki vielä eletään helmikuun viimeistä viikkoa, joten kohta alkava maaliskuu voi vielä sotkea hyvinkin tätä näkemystä.

Lämpötilan kehitys helmikuussa 2024/ Mustola

Kuten lämpökäyrästä hyvin on nähtävissä tuo kylmä jakso ajoittui ennustetusti tuohon helmikuun alkuviikkoihin, josta se sitten 14. päivän tietämissä alkoi muuttaa suuntaansa kohti plussa-asteita. Parina viime päivänä ollaankin oltu peräti koko vuorokausi plussa-asteilla, mikä näkyy hyvin hulevesien määrässä kun lumikuorma saa kyytiä. 

Ilmamassa voimakkaan lämpenemisen ja ilmassa olevan kosteuden takia esiintyy myös erittäin voimakasta sumua, mikä kyllä haittaa niin autoilua, mutta etenkin lentoliikennettä. Pintanäkyvyys on vain joitakin satoja metrejä parhaimmillaankin.

Kyllä se aurinko sieltä vielä näyttäytyy ja melkein uskaltaisi jo sanoa kevään koittaneen. Myös lintumaailma tuntuu olevan samaa mieltä. Vierailut ruokintapaikalla ovat vähentyneet ja monet linnut virittelevät jo laulujaan kevään merkiksi.

@ri

sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Ollaksemme rehellisiä - Если быть честным

 

Polish Foreign Minister Radoslaw Sikorski @RadoslawSikorski spoke at the UN Security Council on Ukraine yesterday.

Честно говоря, министр иностранных дел Польши Радослав Сикорский @RadoslawSikorski вчера выступал в Совете Безопасности UNC по Украине.
😂😂😂😂😂😂😂😂


Я поражен тоном и содержанием речей российского посла. Я подумал, что было бы полезно исправить его утверждения.

Посол Небензя назвал Украину «клиентом Запада». На самом деле Украина борется за независимость от всех.

Он называет [правительство] «криминальным режимом Киева», хотя в Украине есть демократически избранное правительство. Он называет их нацистами. Ну, их президент – еврей, их министр обороны – мусульманин, и у них нет политических заключенных.

Говорили, что Украина погрязла в коррупции. [Лидер российской оппозиции] Алексей Навальный задокументировал, насколько честным и искренним было его собственное государство.

Он обвинил Соединенные Штаты в неоколониализме. Фактически, Россия пыталась уничтожить Украину в 19 веке, опять же при большевиках, и это их третья попытка сделать это снова.

Он утверждает, что мы скованы русофобией. Фобия будет означать иррациональный страх. Но мы почти каждый день подвергаемся ядерной атаке со стороны бывшего президента России и пропагандистов Путина. Я бы сказал, что это небезосновательно. Когда Россия угрожает, мы им верим.

Он говорит, что мы отрицаем интересы национальной безопасности России. Это не правда. Мы начали перевооружаться только тогда, когда Россия начала вторжение в соседнюю страну.

Он даже утверждал, что Польша напала на Россию во время Второй мировой войны. О чем он говорит? Разве не Советский Союз вместе с нацистской Германией вторгся в Польшу 17 сентября 1939 года? 22 сентября они даже провели совместный парад Победы.

Он говорит, что Россия всегда отвечала только на агрессию. Что делали русские войска у ворот Варшавы в августе 1920 года? Они были на топографической экскурсии? Нет, правда в том, что каждый раз, когда на Россию нападали, она делала то же самое десять раз.

Он говорит, что речь идет о предательской прокси-войне Запада. Мой совет: не попадайтесь в ловушки Запада. Отведите свои войска за международно признанные границы, и вы избежите этой западной уловки.

Он также рассказал, что в 2014 году на Украине произошел незаконный государственный переворот. Я был там, и этого не произошло. Президент [Виктор] Янукович убил 100 своих соотечественников и был заменен демократически сформированным украинским парламентом, который объявил ему импичмент. В том числе и его собственная партия.

Наконец, он сказал, что мы, западные страны, каким-то образом пытаемся убедить, что Россию невозможно победить.

Да, Россия не выиграла Крымскую войну. Русско-японскую войну она не выиграла. Она не выиграла Первую мировую войну. Варшавскую битву он не выиграл. Она не победила в Афганистане и не выиграла холодную войну.

Но есть и хорошие новости. После каждого поражения были реформы.

Такая общественная агитация не является речью, достойной постоянного члена Совета Безопасности ООН. Но [российский посол] сумел напомнить нам, почему мы выступали против советского доминирования и против чего сейчас выступает Украина.

Тогда им не удалось нас подчинить. И они не могут сейчас подчинить себе Украину и нас.


...-.-


lauantai 24. helmikuuta 2024

Tiedonsiirron rajamailla, osa 2

 

Yhteys nro 1 28 MHz 

Raportoin tuossa aiemmin yhteydestä Brittiläiseen QRP-asemaan 28 MHz:lla. Tuolloin ehdittiin vaihtamaan oikeastaan vain raportit kutsujen lisäksi ennen kuin yhteys katkesi.

Reilu tuntia myöhemmin G4HLP tuli vastaamaan jälleen kutsuuni. Tälläkin kerralla signaali oli odotetusti tuskin kuultavissa, alle -20 dB. Tästä huolimatta pidettiin nyt liki 30 minuutin yhteys, joka katkesi vain yhden kerran. Yhteyden osalta itse käyttämäni 50 Watin teho auttoi hieman linkkiä pysymään aktiivisena koska muuta häipymää ei nyt signaalin osalta ollut havaittavissa. Omat datapaketit menivätkin melkoisen nopeasti Britannian suuntaan, mutta tänne päin tulleet paketit tulivat hieman hitaammin, koska linkki oli sen verran heikko tähän suuntaan ja ohjelma osasi lähettää heikosti kuuluneet paketit pienempinä osina. Mutta kokonaisuus palkitsee - yhteys saatiin pidetty ns. pitemmän kaavan mukaan. Tästä on hyvä jatkaa.


@ri 

Yhteys nro 2 28 MHz


Tiedonsiirron rajamailla

 

QRP-yhteys Britaniaan 28 MHz VARA-aaltomuodolla 24.2.2024



Tänään tuo radiokeli tuntui aika mielenkiintoiselta 28 MHz:n taajuudella. Aamupäivän aikana oli onnistunut saamaan yhteyden niin Sveitsiin kuin Italiaan. Molempien yhteyksien osalta tuli esiin sama ilmiö, eli radiotie hävisi yllättäen. Vahvoilla signaaleilla aloitetut yhteydet leikkautuivat pois äkkiarvaamatta kokonaan. No, näinhän se radiotie välillä käyttäytyy ja tekee asioista mielenkiintoisia. 

Toisinaan taas nämä hetkelliset poikkeamat tuovat mukanaan mukavia "kaukosignaaleja" (DX). Tänäänkin kävi mielenkiintoinen asema ruudullani ilmoittautumassa: Pohjois-Intia. Yhteyttä ei tällä kerralla saatu muodostettua, mutta kohti uusia haasteita näiltä osin.

Iltapäivän mielenkiintoisin yllätys tulikin Britanniasta kun G4HLP -vastasi kutsuuni. Signaalitasot olivat todella kohinoissa, tuskin kuultavissa korvakuulolla. Tämä selittyi osin radiokelillä, mutta ennen kaikkea sillä, että vasta-asemana oli oikea QRP-operaattori. Vasta-asemalla oli käytössä vain 5 Wattia lähetystehoa, mutta silti ehdittiin vaihtamaan kutsut ja raportit ennen kuin linkkiyhteys katosi.

Pidetty QRP-yhteys osoittaa kuinka hyvin VarAC -toimii VARA-HF -modeemilla heikoissakin signaaleissa. Näiltä osin voisi VarAC:n liittäää samaan tuoteperheeseen kuin muutkin heikkojen signaalien aaltomuodot kuten JS8, FT8, FT4, JT65, JT9, Olivia jne.............

@ri

Ukrainan sodan alkamisesta kaksi vuotta - "Sankareiden Kiova" / Два года с начала войны на Украине - "Киев героев"

 Viipuri (1944) vs. Avdiivka (2024) 

ISBN: 978-952-04-5289-6

Eipä arvannut Venäjän "Tsaari" 24.2.2022 minkälaiseen mehiläispesään päänsä iski, kun lähti valloitusretkelleen Ukrainaan. No, tosiasiassahan tämä valloitusretki lähti liikkeelle jo vuonna 2014 kun Krimi valloitettiin. Tuossa valloituksessa suuremmilta siviiliuhreilta säästyttiin, mutta kun lähdettiin liikkeelle koko sotakalustolla ei enää uhreiltakaan voitu välttyä. 

Venäjän suorittamaa Krimin valloitusta ja siihen liittyviä visioita pohdin blogissani jo heti tuoreeltaan 2014. Tuolloin vertasin Krimiin liittyvää operaatiota Hankoniemen vuokra-alueeseen sotien jälkeen. Onneksi Hankoniemi saatiin melko nopeasti palautettua takaisin, eikä alueelle jäänyt venäläistä väestöäkään, mikä olisi voinut saada Venäjän "Tsaarin" esittämään aluevaatimuksia maa-aluetta kohtaan myöhemmin.

Näin Ukrainan sodan vuosipäivänä voisi aiheeseen liittyen vertailla vaikka Viipuri (1944) ja Avdiivkan (2024) -kaupunkien taistelua - jotain samankaltaista niistä yllättäen löytyy. Yhdistävistä tekijöistä se ilmeisin on varmasti tuo vastustaja, Puna-armeija. Toinen yhdistävä tekijä on luonnollisesti se, että kummastakin kaupungista jouduttiin luopumaan. Kolmas yhteys saadaan siitä, että kummassakin taistelussa puolustajat kärsivät ammuspulasta. Ukrainassa ammusvarastot olivat huvenneet pitkän puolustustaistelun myötä, kun taas Viipurissa ammuksia olisi ollut, mutta niitä ei saatu käyttöön😒 

Siinä, missä Viipurissa lopulta juostiin kiireen vilkkaan pakoon pienen pakokauhun siivittämänä, vältyttiin Avdiivkassa onneksi tältä nöyryytykseltä: suurin osa taistelijoista saatiin vedettyä pois ennen kuin vihollinen saartoi kaupungin kokonaan. Kummankin kaupungin kohtalossa ovat myös ns. vahvistukset mukana: Viipuriin tuotiin Laatokan pohjoispuolelta levänneitä joukkoja tukemaan puolustusta ja Avdiivkaan tuotiin myös vahvistukseksi valiojoukkoja - tosi ei levänneinä. Molemmissa tapauksissa vahvistukset tulivat ehkä liian myöhään kokonaistilanteen osalta - harmi.

Toivottavasti jatkossa historia hieman toistaa itseään eli siinä missä "Ryssä" ei päässyt enää Viipuria edemmäksi ei myöskään Avdiikassakaan pääse enää jatkamaan operointiaan eteenpäin. Tämä jää nähtäväksi ja palataan siihen myöhemmissä kirjoituksissa.

Näin Ukrainan sodan vuosipäivän muistoksi valikoitui lukemistoon "Sankareiden Kiova" -kirja, jonka Tammi julkaisi 2023. Kirja kertoo hyvin konkreettisesti kuinka Kiovalaiset puolustivat kaupunkiaan urheasti luoden samalla lujan taisteluhengen koko Ukrainalle. Venäjän operaatio Kiovan valtaamiseksi epäonnistui katastrofaalisella tavalla. Vahinko, että epäonnistunut operaatio piti kostaa viattomille siviileille julmina tekoina. Venäjälle ja puna-armeijalle ei tätä voida antaa anteeksi. Paha palkitaan ennemmin tai myöhemmin. Kunnia Ukrainalle!

Так, к юбилею Украинской войны для чтения была выбрана книга «Герои Киева», изданная Тамми в 2023 году. В книге очень конкретно рассказывается, как киевляне мужественно защищали свой город, создавая при этом сильный боевой дух для вся Украина. Российская операция по захвату Киева провалилась катастрофически. Жаль, что за провальную операцию пришлось жестоко мстить невинным гражданам. Этого России и Красной Армии простить нельзя. Зло рано или поздно будет вознаграждено. Слава Украине!

@ri


Horjui mutta ei kaatunut


"Hiekkaa vain...." - Venäläinen tankki 2023 (Русский танк)

Wiipuria kassissa

Viipuri - Pyöreä torni

perjantai 23. helmikuuta 2024

ODYSSEUS laskeutui sittenkin

 NASA:n kuun valloittaminen pääsi jälleen vauhtiin kun Odysseus-laskeutuja pääsi lopulta turvallisesti kuun kamaralle. Loppuvaiheen pienet tekniset ongelmatkaan eivät onnistuneet estämään laskeutumista. Laskeutuja on jo lähettänyt ensimmäiset radioviestit onnistuneesti laskeutumispaikaltaan ja tuoreita kuviakin saadaan kohta ihailla.

Odysseus lähettää ilmeisesti kuvadataa

Laskeutuja on tehnyt historiaa kahdella tavalla. Se on ensimmäinen kaupallisen yrityksen laskeutuminen Kuuhun ja yhdysvaltalaisten ensimmäinen kosketus Maan kiertolaisen pintaan sitten Apollo 17:n – ja siitä on jo yli 51 vuotta. Joulukuussa 1972 astronautit Gene Cernan ja Harrison Schmitt kävelivät Kuun pinnalla, toistaiseksi viimeisinä ihmisinä.

Kuu ja siihen liittyvät erilaiset tapahtumat ovat innoittaneet minua vuosikymmenten ajan. Vaikka itse kuu onkin jäänyt osaltani vielä valloittamatta, olen onnistunut sen tiimoilta osallistumaan moneen mielenkiintoiseen tapahtumaan.

Vuosia sitten osallistuin muutaman pienoismallin kanssa NASA:n organisoimaan kilpailuun, jossa teemana oli, ei sen enempää kuin vähempää, avaruus. Tehtyjä töitä ei lähetetty minnekään, vaan ne piti valokuvata "sopivalla" tavalla. 

Itse valitsin mukaan kaksi aihetta, koska aikaakin mallintamiseen oli lähes vuosi: "Kuulento - Apollo 11" ja "Voyager 1 -luotain" Menestystä kilpailussa tuli sen verran, että pääsi palkinnoille, josta muistona alkuperäiset vuoden 1969 hopeiset dollarikolikot, Apollo 11 teemalla ja lisäksi tietysti kunniakirjat, kuten kuvaan kuuluu hi...

Alla pari vedosta kilpailutöistä.

APOLLO 11 vm. 1969

APOLLO 11


@ri

Helsingin pommituksista 80 vuotta

 



Vuonna 2014, jolloin Helsingin pommituksista tuli kuluneeksi tuo 70 vuotta, julkaisin blogissani joitakin kommentteja aiheesta. Ilmatorjunnan onnistumisen merkitystä ei tule edelleenkään kyseenalaistaa, sillä juuri hyvin organisoitu ja toimiva ilmatorjunta tiedustelun tukemana pystyi torjumaan  Neuvostoliiton kaukotoimintailmavoimien (ADD) iskut pääkaupunkiin. Toki myös muitakin Suomen kaupunkeja pommitettiin, jotta olisi saatu Suomi aloittamaan rauhanneuvottelut ja irtaantumaan sodasta.

ADD:n kolmen Helsinkiin suoritetun pommitusoffensiivin aikana pudotettiin yhteensä 16 490 kpl erilaisia pommeja. Tällä määrällä pommeja tapettiin Helsingissä 146 siviiliä ja haavoittuneiksi kirjattiin 358 henkilöä. Nopeasti tarkasteltuna henkilöstötappioiden määrää voisi pitää maltillisena kun ottaa huomioon pommitusten määrän. Toki yksikin siviili on liikaa näissä kuvioissa, mutta tappioita tulee sodassa - se jos mikä on varmaa. 

Helsingin suurpommituksethan tapahtuivat juuri helmikuussa, jolloin muilla rintamaosuuksilla oli vielä melkoisen rauhallista: 6.-7.2, 16.-17.2 ja 26.-27.2.1944.

Henkilöstö ja materiaalitappioiden pientä määrää selittää hyvin se, että ilmatorjunnan onnistuessa torjumaan ja häiritsemään pommituslentoja, sai ADD:n koneet kohdealueelle osumaan vain 799 pommia! Näin jälkikäteen kun historiaa on päästy tarkemmin tutkimaan ja analysoimaan on yhdeksi onnistumisen tekijäksi ilmatorjunnan lisäksi voitu nostaa tuon ADD:n kokemattomuus strategisista pommitusoperaatioista: pommitustaktiikassa ja -tekniikassa oli vielä paljon toivomisen varaa - onneksi.

Ilmatorjunnan onnistuneen torjuntaoperaation avulla saatiin voitettua lisäaikaa sotatoimiin maarintamilla, mikäli lopulta johti huomattavasti parempiin rauhanehtoihin syksyllä 1944.

Aselajitoiminnoista ilmatorjunnan merkitys on vuosien saatossa vain kasvanut. Viimeistään nyt kun Venäjä on hyökännyt Ukrainaan on saatu todeta ilmatorjunnan merkityksen tärkeys kokonaispuolustuksen kannalta. Tänä päivänä ei tuollaisia perinteisiä massapommituksia pommikoneilla enää nähdä, vaan ilmasota onkin siirtynyt käytännössä erilaisten ohjusten käyttöön. Siinä missä Helsingin pommituksissa ADD:n koneet miehistöineen yrittivät päästä Helsingin ylle ja pudottamaan pommilastinsa, lähtevät "ADD:n" koneet liikkeelle kaukaa Kuolan niemimaalta ampuakseen ohjuksensa kaukaa Mustanmeren yltä kohti Kiovaa. Ohjuksillahan ei ole inhimillisiä tunteita, joten niihin ei vaikuta torjuntatulen määrä juurikaan: kohti tulevat valojuovat tai torjuntaohjukset eivät juurikaan muuta lentorataa ellei tule osumaa kohdille. Helsingin yllähän suuri osa pommittajista tyhjensi lastinsa jo ennen aikojaan, kun kohti tulevat valojuovat saivat pelkoreaktion aikaiseksi lentokoneiden miehistössä.

Onneksi Ukrainaan on saatu toimivaa ja tehokasta ilmatorjuntaa. Siitä osoituksena on jo monia onnistuneita pudotuksia lentävän kaluston (lentokoneet) osalta. Venäjä ei edes suurvaltana ole pystynyt ottamaan Ukrainan ilmatilaan hallintaansa - eikä varmasti pystykään, sillä sen se olisi jo tehnyt. Onhan sodan alkamisestakin jo kulunut kaksi vuotta.

@ri

torstai 22. helmikuuta 2024

Joulukorttikin perille ehti

Joulukortti Ukrainaan 2023/24  

 Joulukuun 2023, alkupäivinä laitoin koko joukon joulutervehdyksiä maailmalle ihan perinteiseen tapaan, joulukortteina. Nyt talven kääntyessä keväälle alkavatkin viimeisimmät kortit saavuttaa kohdeosoitteitaan 🤣

No, vika ei ole Postissa eikä varmaan lähettäjässäkään. Nämä viimeiset matkalla olevat kortit ovatkin hieman haastavampiin kohteisiin menossa, joten viiveen ymmärtää. Tuo vielä matkalla oleva kortti on menossa Havannaan, Kuubaan. Kortti lähti kirjeessä, jossa oli toki muutakin sisältöä, joten voihan se olla että kirje on vaihtanut osoitetta matkalla. 

Tämä eilen saapuneeksi ilmoitettu kortti sen sijaan matkasi Ukrainaan ja olikin mukava yllätys että se meni lopulta perille. 80 päivää näissä oloissa on ihan hieno saavutus. Ukrainan vallitsevassa tilanteessa onkin hienoa, että Posti ja monet muutkin yhteiskunnan palvelut toimivat hienosti, vaikka itäisen maan terroristit yrittävät niitä aktiivisesti häiritä. 

Kunhan tuo tilanne rauhoittuu ja saadaan mahdollisesti postiliikennettä tuonne itärajankin taakse, minulla onkin jo monta hienoa korttia odottamassa vastaanottajaa. Toki turvallisuussyistä ne lienee parasta lähettää sinetöidyssä kirjekuoressa 😉


@ri

keskiviikko 21. helmikuuta 2024

Tänään jännitetään, 21.2.2024

 

Tuorein ennuste X:ssä 21.2.2024

Jos ei muuta jännitettävää tälle vuorokaudelle löydy, niin kannattaa illan aikana suunnata katseet taivaalle ja katsoa, että näkyykö se tuhoutuva satelliitti ja jos näkyy niin minkälaisen valopallon se muodostaa.

Ennusteen mukaan satelliitti kulkisi Suomen ylitse Pohjois-Karjalan ja Itä-Lapin kautta. Todennäköistä on varmaan se, että satelliitti menee aika pieniksi "murusiksi" ilmakehään tullessaan, ettei mitään suurempaa ainakaan ole iskemässä maanpinnalle. Toki sattuuhan se pienikin muru, kun vauhtia on tarpeeksi. Tämän tietää jokainen pyöräilijä ja motoristi, kun kärpänen lentää vauhdissa kasvoihin 😉

Olisihan se eräänlaiseen lottovoittoon verrattavaa tuuri, jos sattuisi jonkun satelliitin osan maanpinnalta löytämään. Toki aito meteoriitti olisi vielä suurempi juttu näiltä osin. 

Satelliitteja taivaalla riittää, joten tämänkertainen tuskin jää millään muoto viimeiseksi tapahtumaksi näiltä osin.


@ri

perjantai 16. helmikuuta 2024

VARA:lla ranskaksi

 

Päivän yhteys Ranskaan, 28 MHz:lla

Lumitöiden jälkeen oli hyvä hetki tarkastella mitä radiorintamalla kuuluu 28 MHz:lla. Ja kuuluuhan siellä, kun nuo auringonpilkut ovat kohdillaan. Se onkin sitten toinen juttu saako vasta-asemia omaan kutsuun tai innostuuko kukaan ns. chattailemaan. Noita "pikaworkkijoita" eli FT8 -asemiahan kyllä on ja niillä on turvallista 🤣 workkia, kun ei tarvitse pelätä että joutuu juttelemaan.

Tänään olikin hieman poikkeava yhteys, kun ranskalainen operaattori vastasi ja huomasin hänen avausteksteissään että tuo brittimurre ei oikein taitu. No, siitä viisastuneena kytkettiin tuo Google Translator osaksi yhteyttä ja kas kummaan - meikäläinenkin keskusteli sujuvasti ranskaksi. Kuten kuvasta näkyy signaalit olivat hyvät ja keskusteluakin pidettiin yllä reilu 20 minuuttia.

Tämä olikin ensimmäinen tällä tavoin toteutettu yhteys. Ehkäpä ensikerralla sitten kokeillaan kiinaksi, jos vasta-asema löytyy 😊


@ri

torstai 15. helmikuuta 2024

FT8 SM-sprint, osa 2

 

Helmikuun FT8 SM-osakilpailu työskenneltiin eilen, 14.2.2024. Siinä missä kauden ensimmäisessä osakilpailussa jäätiin hieman haikailemaan hyvin heijastuksien perään, oli tilanne nyt aivan erilainen. Auringon purkaukset ja Revontulet eivät nyt olleet signaalien kiusana 7 MHz:n taajuudella, vaikka viikolla olikin muutama kokoluokassaan suuri auringon purkaus koettukin. Alla olevasta "heijastuskuvasta" näkeekin hyvin radiokelin eron, jos sitä vertaa tuohon tammikuiseen kuvaan.

Koska osallistun vain tuohon 7 MHz:n luokkaan, niin tuo tunnin kilpailu on rakenteeltaan hieman erikoinen ulkopuolisen korvin kuultuna. Niin kuin useimmissa kotimaan kilpailuissa asemat työskentelevät ensimmäiset 20 - 25 minuuttia 3.5 MHz:n bandilla ja tulevat sitten 7 MHz:lle 25 - 45 minuuttijaksolle, palatakseen sitten lopuksi jälleen takaisin 3.5 MHz:lle. Tällä tavoin nuo useamman taajuusalueen työskentelijät saavat kertoimet samoista asemista kun työskentelevät ne eri aaltoalueilla.

Tämä näkyi nytkin aika hyvin omassa kilpailussa, sillä ensimmäisen 5 minuutin aikana tuli kilpailulokiin ne, jotka olivat vain 7 MHz:lla tai sitten ne asemat, jotka kuulostelivat rohkeasti heti 7 MHz:n toimivuutta. Vasta H+30 eli 30 minuuttia aloituksesta tulivat sitten loput 15 asemaa kuittaamaan signaalini 😊 Viimeisin asema kuitattiin vain 15 sekuntia ennen kilpailun päättymistä! Alla olevasta "vesiputousnäytöstä" näkee kuinka asemia oli parhaimmillaan aika runsaasti kuuluvilla. Kuvassa ne paksut punertavat viivat.

Tällä kerralla tuo lyhytkin "skippi" toimi ja sai helposti kuitattua asemia ihan kotinurkilta (alla 50 km). Myös ensimmäisessä osakilpailussa puuttumaan jäänyt Pohjois-Karjalan suunta tuli helposti kuitattua, kuten monet muutkin - kerta iskemällä ns. Antenninakin toimi lähes koko ajan tuo pihan T2FD-dipoli, vaikka heti alussa tulikin testattua vertikaaliantennin toimivuutta.


Seuraava osakilpailu onkin sitten maaliskuussa. Katsotaan sitten miten heijastukset toimivat.

@ri


SM 2 FT8 19 yhteyttä 7 MHz


Kilpailun heijastukset 


FT8:n vesiputousnäyttö 7 MHz:lla kilpailun aikana


lauantai 3. helmikuuta 2024

Sähkötystä ja telemetriaa kuun pinnalta

 


CQ, CQ kuuleeko maa .-.-.

Kuun "valloitus" on jälleen vauhdissa. Ennen kuin uudet miehitetyt avaruuslennot jälleen laskeutuvat kuun pinnalle onkin kuuhun lähetetty erilaisia tutkimusmoduleita jo useastakin avaruustutkimukseen osallistuvasta maasta - hyvällä ja huonolla menestyksellä.

Yksi viimeisimmistä onnistujista on Japani, jonka "kuulaskeutuja" (SLIM) onnistui laskeutumaan kuuhun 19.1.2024. Ennen onnistunutta laskeutumista SLIM laukaisi kaksi pienempää pintaluotainta tutkimaan kuuta. Nämä luotaimet nimettiin: LEV-1 ja LEV-2

SLIM laukaistiin 6. syyskuuta 2023 ja se siis laskeutui 19. tammikuuta 2024, ja sen tehtävänä oli analysoida kivien koostumusta auttaakseen kuun alkuperää koskevaa tutkimusta. SLIM:n laskeutuminen teki Japanista viidennen maan, joka on saavuttanut onnistuneen kosketuksen kuun kamaralle. Laskeutuminen suoritettiin poikkeuksellisen tarkasti - 180 metrin säteellä sen kohteena olevasta laskeutumispaikasta.

Luotaimista LEV-2 kerää tietoja liikkuessaan kuun pinnalla, ja LEV-1 vastaanottaa tiedot. Luotainten välinen yhteys toimii luonnollisesti radiotiellä.

Radioamatöörien ja muidenkin viestitekniikasta kiinnostuneiden huomio onkin kiinnittynyt siihen, että LEV-1 toimii myös radioamatööritaajuuksilla ja lähettää mm. telemetriaa kuusta tunnuksella JS1YMG. Lähetys toimii haastavalla 70 cm:n aallonpituudella (437.41 MHz) ja lähetystehoakin on vain 1 Watti aseman oman pyörivän polarisaation antenniin siirrettynä.

Haaste LEV-1:n kuulemiseksi ei ole yhtään helpompi tai vaikeampi kuin aikoinaan kun kuulosteltiin MARS-mönkijän lähettämää telemetriaa Mars-planeetalta. Näiden erittäin heikkojen signaalien "kuuntelussa" onkin tietokoneet hienoine signaalinkäsittelyohjelmineen avainasemassa. Se mitä ei ihmiskorva pysty kuulemaan saadaan moninaisten prosessien avustuksella näkyviin tietokoneen ruudulle 😁. Niin tässäkin tapauksessa. Toki asiaa helpottaa suuresti, mikäli käytössä on hyvin vahvistava suunta-antenni; satelliittipeili tai pitkäpuominen ristikko-Yagi 70 cm:n bandille.

Kuusignaalit ovat erittäin tuttuja radioamatöörimaailmassa, sillä EME (Earth-Moon-Earth) työskentelyä harrastetaan aktiivisesti. Siinä yksikertaisesti heijastetaan oma signaali kuunpinnalta takaisin maapallolle. Tämäkin työskentely vaatii tietokoneen avustuksen yhteyksien onnistumiseksi. Toki sähkötyssignaalia sopivasti rytmittäen voi saada kuuluville kuunkauttakin - tähän ei tarvita sitä tietokonetta avustamaan; kunhan saadaan signaali ylittämään "avaruuskohinan" tai sitten havaitaan tuo CW (sähkötys):n rytmi itse kohinassa 😉

LEV-1 maapallolla kuultuna (nähtynä) 20.1.2024 (KP42)

Telemtriasanoman pätkä LEV-1:ltä:

CQ CQ DE JS1YMG FB79 E05F FF5B BCB4 3C62 96B2 43AC 3EB7 B3DA C2FF FFFF 0301 F7EF 2CC3

On epäselvää, kuinka kauan signaaleja kuullaan. Japanin avaruusvirasto (The Japan Aerospace Exploration Agency JAXA)  on sanonut, että SLIM:iä ei suunniteltu selviytymään kuun yöstä, joka kestää noin 14 vuorokautta, ja sen on määrä palata muutaman päivän kuluttua takaisin maapallolle kerätty aineisto mukanaan 🤔


73 // @ri


perjantai 2. helmikuuta 2024

6G-verkko odottelee jo nurkan takana


 Uutta tekniikka tulee käyttöön tietoliikenteessä melkoisella vauhdilla: uusia aaltomuotoja sekä tietysti kokonaan uusia teknisiä ratkaisuja. Seuraava suuri siirtymä on ikään kuin jo nurkan takana odottelemassa, kun siirrytään 5G -verkoista 6G -verkkoihin. Toki eihän tuo siirtymä tarkoita 5G -verkon alasajoa ja päätelaitteiden hylkäämistä, vaan toki nämä verkot tulevat toimimaan samassa ympäristössä ehkä toisiaankin tukien. Se mitä uutta ja ihmeellistä uuden tekniikan (6G) myötä saadaan, onkin sitten joidenkin mielestä jopa pelottavaa. Aiheuttihan jo tuo 5G -verkon aktivoiminen aikoinaan lukuisia salaliittoteorioita ja jopa kännymastojen tuhoamisia, joten se mitä julkaistava 6G tuo tullessaan onkin mielenkiintoista nähdä.   🤔

6G-verkko on seuraava sukupolvi langattomasta viestinnästä, joka lupaa nopeampaa, luotettavampaa ja älykkäämpää yhteyttä. 6G-verkko hyödyntää 110–330 GHz taajuuksia, jotka mahdollistavat suuremman kaistanleveyden ja pienemmän viiveen. Uuden tekniikan myötä siis tiedonsiirrossa käytettävät radiotaajuudetkin nousevat. Hyppäys 5G -verkosta 6G -verkkoon onkin melkoinen. Tämä aiheuttaa luonnollisesti omat haasteet jatkossa rakennettavalle radioverkolle tukiasemineen ja toistimineen. 

3G => 6G taajuudet

Tämänhetkisten tietojen mukaan 6G-verkko mahdollistaa monia uusia teknologisia ratkaisuja, kuten esineiden internetin laajenemisen itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, havainnoinnin ja kuvantamisen yhdessä laitteessa, biosignaalien mittaamisen, turvallisuusalalla, maataloudessa ja terveyspalveluissa käytettävät sovellukset, sekä ihmisten ja kohteiden kuvantamisen ilman perinteistä kameraa ¹. 6G-verkko tukee myös uusia sovelluksia, kuten hologrammeja, virtuaalitodellisuutta ja tekoälyä.

Tulevaisuuden 6G-verkkosignaali toimiikin kuin tutka, jolla voidaan valvoa ja havainnoida ympäristöä ¹. Radiotekniikan avulla voidaan mitata esimerkiksi ihmisen hengitystaajuutta tai sydämen sykettä sen mukaan, miten tarkkailtavan henkilön kehon mittasuhteet muuttuvat ¹. Tässä valossa tarkasteltuna en yhtään ihmettele, jos 6G saa jonkun tuntemaan, että iho nousee kananlihalle asiasta ensimmäistä kertaa kuullessaan 😉

Yhtenä mielenkiintoisena sovellusalustana 6G:n osalta voisi nähdä sen ympäristön tarkkailuun liittyvät mahdollisuudet, joista yhtenä esimerkkinä vaikka ilmakehän laadun mittaaminen.

IEEE Spectrumin mukaan 6G-aallot imeytyvät helposti ilmakehän kaasuihin. Tiedemiehet voivatkin nyt käyttää radioaaltoja havaitakseen, millaisia ilmakehän kaasuja on - erityisesti sellaisia, jotka vaarantavat planeetan ja sen hyvinvoinnin. Tämä on mahdollista koska eri molekyylit absorboivat sähkömagneettista säteilyä eri tavalla, 6G-lähetyksiä voi käyttää samalla tavalla kuin spektroskopiaa käytetään: tunnistaakseen, mitkä molekyylit ovat ja mikä on niiden pitoisuus. Kyseessä on siis itse asiassa "over-the-air-spektroskopiaksi".

Spektroskopia on menetelmä, jossa hyödynnetään aineen kykyä absorboida valoa tietyillä aallonpituuksilla. UV-spektroskopiassa aineen molekyylit absorboivat UV-valoa, minkä seurauksena molekyylin elektronit virittyvät. “Over-the-air-spektroskopiaksi” voidaan siis kuvata menetelmää, jossa spektroskooppisia mittauksia tehdään langattomasti.

6G -verkon mahdollisiin sotilaallisiin sovelluksiin en lähde paneutumaan, mutta se on varma, että kilpajuoksu niidenkin kehittämisen osalta on jo alkanut. Aikanaan sitten näemme ehkä jopa jotain niistä käytössäkin, vaikka perinteisesti osa pidetäänkin piilossa uteliailta.

6G-verkko ei ole vielä valmis kaupalliseen käyttöön, mikä lienee helpotus ainakin kaikille epäilijöille. Omaa kännykkää tai verkkoinfraa ei kannata vielä heittää SERTI-lavalle. Ne ehtinevät sinne jo ennen kuin 6G -verkkoa ja uusia laitteita saadaan kuluttajille käyttöön,

6G -verkon tutkimus ja kehitys ovat jo käynnissä Suomessakin. Suomessa on perustettu 6G Flagship -ohjelma, joka pyrkii luomaan 6G-teknologian perusteet ja edistämään Suomen kilpailukykyä langattoman viestinnän alalla. 6G Flagship -ohjelma on osa Oulun yliopiston tutkimusta ja se saa rahoitusta Suomen Akatemialta.

Ei menetetä vielä yöunia uuden tekniikan osalta. Katsotaan mitä tuleman pitää.


@ri



Lähteinä mm: 

(1) 6G-signaali tietää kohta, miten voit kotona – tästä on kyse .... https://yle.fi/a/74-20015687.

(2) Nokian toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan 6G-verkko voi olla .... https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nokian-pekka-lundmarkilla-hurja-visio-6g-verkko-siirtaa-kannykat-historiaan-kayttajan-nakokulmasta-jopa-nykyista-helpompaa/8443428.

(3) 6G-verkkoa voidaan siirrellä kätevästi tarpeen mukaan – Oulussa .... https://yle.fi/a/3-11371058.

torstai 1. helmikuuta 2024

Ammattiyhdistysliikkeet barrikadeilla 1.-2.2.2024

 

"Lakkoslogan"

Suomen ay-liike on tällä hetkellä lakkojen keskellä. Ay-liike taistelee tulevaisuudestaan ja asemastaan, kun hallitus pyrkii säästämään ja samalla haastamaan ja heikentämään ay-liikkeen uskottavuutta¹. Lakot ovat olleet suuria, ja kuluvan viikon torstaina ja perjantaina on edessä merkittäviä lakkopäiviä. Kaupoissa, ravintoloissa ja lentokentillä lakot alkavat torstaina, ja perjantaina joukkoliikenteessä, kuten Helsingin raitiovaunuissa ja metrossa, Turun kaupunkiliikenteessä ja Tampereen raitiovaunuissa, junaliikennettä lukuun ottamatta¹. 

Euroopassa on myös käynnissä myös poikkeuksellisen suuri lakkoliikehdintä. Saksassa liikenne on ollut monin paikoin sekaisin, kun maanviljelijät ovat protestoineet maanteillä hallituksen päätöstä verohelpotusten perumisesta. Saksalaistutkija Peter Birke arvioi, että useiden Euroopan maiden lakkojen taustalla on tavoite vaikuttaa poliittisiin päätöksiin, vaikka ensisijaisesti puhutaankin työehtojen parantamisesta. 

Erona Suomen lakkoihin on se, että liitot eivät läheskään aina tuo poliittisia tavoitteitaan yhtä suorasti esiin. Suomalaiset poliittiset lakot ovat esimerkki siitä, että ammattiliitot ovat jääneet yksin. Liitoilla on nykyajassa monia haasteita, ja perinteinen tuki poliittiselta vasemmistolta on hämärtynyt. SAK:n ja STTK:n jäsenmäärät ovat laskeneet, ja työmarkkina-asioissa on erilaisia kannattajia. Ay-liike kamppailee siis paitsi poliittisista vaatimuksista myös liittojen tulevaisuudesta¹. Lakkojen parrasvaloissa käydään siis myös ammattiliittojen omaa selviytymistaistelua, mikä jäänee monilta huomaamatta 😒

Näkyvänä erona eurooppalaisiin lakkoihin on myös se, että mielenosoitukset sujuvat rauhallisesti - toisin kuin esim. tämän päiväisissä kuvissa Brysselistä. Siellä jouduttiin poliisin voimatoimin puuttumaan mielenilmaukseen. 

Näin sivusta asiaa seuratessa, huomio kiintyy myös muihin seikkoihin lakon osalta - ei ainoastaan nyt ilmoitettuihin hallituksen tekemiin toimiin liittyen. Lakkoase on voimakas ase ja AY-liike osaa sitä käyttää. Laki antaa Suomessa siihen laajat mahdollisuudet, toisin kuin muualla Euroopassa. Tämän kertaiseen lakkorintamaan kätkeytyy myös muutakin kuin luottamuspula hallituksen toimiin. Nyt on se optimi hetki kun AY-liike voi näyttää kannattajilleen voimansa ja ehkä houkutella siten myös uusia jäseniä liittoihin. Toki myös lakko käy hyvästä valmistautumisesta jo syksyllä alkaviin palkkaneuvotteluihin. Eiköhän näidenkin neuvottelujen tueksi saada jokunen lakko aikaiseksi - näin ainakin on perinteisesti toimittu.

Myös meneillään olevan presidenttipelin osalta on lakot ajoitettu varsin viisaasti: onhan pelissä mukana selvä "hallitustiimin" jäsen, Stubb, oikealta ja vastassa hieman "vihervasemmistoon" suuntautuva, Haavisto, vasemmalta siiveltä. Jos on oikein annettu ymmärtää, niin nyt lakossa olevat varmasti äänestävät ensimmäisellä kierroksella tappiolle jäänyttä Haavisto, koska eivät halua olla ns. "hallitusrintamassa" eli myötäilemässä sen ehdokasta. Toki Haaviston kannalta on huono ratkaisu, jos tämä suuri joukko jättääkin äänioikeuttaan käyttämättä nyt alkaneella vaalien toisella kierroksella 😑.

Tällaiseen suurlakon mukaiseen mielenilmaukseen ja tapahtumiin liittyy aika hyvin eri oppikirjoissa oleva totuus omien kasvojen menettämisestä tai sen pelosta. Tapahtuman osalta vain 10 % henkilöistä tietää ja tuntee AY-liikkeen päämäärät ja tavoitteet lakon osalta, 20% seisoo joukoissa vain sen takia että muutkin (työkaverit) ovat ja jäsenyys velvoittaa, 70% jääkin sitten sille optiolle, jolla pelastetaan omat kasvot (AY-liike) ja halutaan vahvistaa omia neuvotteluasemia jatkossakin, eli ei menetetä omia kasvoja, vaikka lakosta ei näkyvää hyötyä nyt saataisikaan. 

Toivottavasti AY-liike kaikessa viisaudessaan huomaa joskus myös sen, että velat on joskus myös maksettava, myös valtion velka. Lisäksi saavutetuista eduista on myös oltava valmis tinkimään yhteisen edun hyväksi. Lakkoilu ei ainakaan kevennä yksityisen eikä valtion velkasaldoa. Valmius neuvotteluihin myös hankalistakin asiakokonaisuuksista pitäisi olla. Toivottavasti tilanne työmarkkinoiden ja sosiaalisten etuisuuksien osalta ratkeaa suotuisasti ja kaikki osapuolet löytävät yhteisen sävelen.

Lakot ovat monimutkainen aihe, ja niiden vaikutukset ulottuvat laajalle vielä pitkään lakkojen jälkeenkin. Muistan kun olin 90-luvun alussa tekemässä työharjoittelua paikallisessa paikallisradiossa juuri silloisen pankkilakon aikaan. Se oli Suomen kolmas pankkilakko historiassa ja kestoltaan melkoisen pitkä: 19.1 - 4.3.1990. Tein siis juttu lakosta ja sen vaikutuksista haastattelemalla Lappeenrannan City-käytävällä kulkeneita henkilöitä. Yllättävän moni oli valmis puhumaan mikrofoniin, mikä yllätti hieman itseni. Tämän takia tulikin paljon iltahommia kun sai nauhat purettua ja koostettua esitysformaattiin. Tämän lako palkankorotusvaatimus oli ollut 10 %, mutta kaiken lakkoilun jälkeen saatiin kasaan vain n. reilu 6% kokonaisvaikutus. Lakkolaisten mukaan lakossa menetettyä ansiotuloa ei tuolla korotuksella saatu korjattua. Jo tuolloin juttua koostaessani kuulin kuinka voimakas vaikuttaja tuo AY-liike on, koska juttu piti lopulta muotoilla niin, ettei se hyökkäisi AY-liikkeen kimppuun. Siistitty puolituntinen tulikin sitten aikanaan radioaalloille ja toimittaja(:tkin) saivat pitää työpaikkansa. Nyt asiat ovat varmaan (toivottavasti) jo hieman muuttuneet ja nykyiset lakkokenraalitkin kärsivät ottaa vastaan kritiikkiä ja arvostelua 😉.


Lukuviitteet:

(1) Suomi jumahtaa lakkoihin – ay-liike taistelee nyt tulevaisuudestaan .... https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010192835.html.

(2) Ay-liike sumuttaa röyhkeästi – kukaan ei ole oikeasti .... https://www.verkkouutiset.fi/a/ay-liike-sumuttaa-royhkeasti-kukaan-ei-ole-oikeasti-kieltamassa-lakkoja/.

(3) Historiallisen suuri lakkoviikko alkaa nyt – Vaikea umpisolmu .... https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010145906.html.


@ri

Lopputalven ennusteen parissa meteorologin matkassa

"Nojatuolimeteorologi" työssään (omakuva 2024)

 Näin vuoden ensimmäisen kuukauden päätyttyä ja siirryttäessä jälleen askelen kohti kevättä, onkin hyvä hetki tarkastella noin tilastojen valossa sään kehitystä. Ammattimeteorologihan ei varmaan koskaan tee ennusteita pelkästään tilastojen valossa, mutta näin nojatuolimeteorologina tuokin on sallittua.

Vuosikäyrän perusteella voisi ennustaa, että helmikuussa tulee vielä lyhyt ns. "jääpiikk" eli lämpötila painuu reilusti pakkaselle (alle -20 C). Muutoin koko kuukausi mennään tasaisesti pikku pakkasilla eli -5 - -10 C välimaastossa. Toki, yksittäinen lauhempi jakso saattaa sotkea kuviota, kuten tänäänkin kun mennään liki vesisateessa heti kuukauden vaihteen kunniaksi.

Termistä kevättä voidaan edelleenkin odottaa huhtikuulla ja todennäköisesti heti ensimmäisillä viikoilla mennäänkin sitten pysyvästi plussa puolelle lämpötiloissa (vihreät nuolet kuvassa). Paluu "arkeen" onkin sitten lokakuun lopulla 😁

Vaikka talviukkosista puhutaankin, niin kevään ukkoskauden alkua on lähes mahdoton ennustaa. Mutta tehdään se kuitenkin. Tilastojen valossa Lappeenrannan alueella saadaan ukkosta viimeistään Helluntaiviikolla: kuuluu jyrinää tai jopa salamoitakin näkyy. Mutta, tämän ennusteen toteutumisprosentti on reilusti alle 50!


Vuosikäyräotanta, Mustola, 2023-2024

@ri

Varautuminen kannatta - nyt se on helppoakin (112 / 72H)



Ympärillämme pyörii yhä enenevimmissä määrin erilaisia uhkatekijöitä, jotka voivat helposti vaikuttaa päivittäisiin askareisiimme kielteisellä tavalla. Nyt ei tarkoiteta pelkästään sotien tuomia uhkia, mutta myös ympäristössä tapahtuvien muutosten ja oman toimintammekin takia tapahtuvia rauhanomaisia muutoksia. Myrskyt ja muut luonnonkatastrofit aiheuttavat helposti häiriöitä, eikä niiden ennustaminen ole aina helppoa etukäteen. Yhteiskunnallinen aktiivisuus esimerkiksi laajojen lakkojen johdosta voi aiheuttaa ongelmia perusasioiden osalta, joskus suurestikin. 

Usein silloin kun ns. pilliin puhalletaan, onkin jo myöhäistä alkaa keräilemään sitä "omavaraa", jotta selviytyisi kunnialla eteen tulleesta tilanteesta. Vaikka KOVID19-pandemia ja nyt alkanut "suurlakko" osattiin ennustaa jo hyvissä ajoin etukäteen, näkyi se mm. kauppojen kassajonoissa kun ihmiset hamstrasivat suuria määriä elintarvikkeita ja muita hyödykkeitä. Toki pandemian osalta ei tarkkaan tiedetty sen tulevia vaikutuksia ja kestoa, mutta lakkojen osalta on tarkkaan tiedossa, että se kestää max. kaksi vuorokautta 😑

Tilanteeseen kuin tilanteeseen on hyvä tehdä ainakin jonkinlainen kartoitus omalta osalta ja katsoa sen mukaan, mitä olisi asian osalta tehtävissä. Hieman syvällisempikään pohdinta aiheen osalta ei ole varmasti pahaksi ja siihen apu tuo mikäs muu kuin internetti ja sieltä löytyvät varautumiseen liittyvät kotimaiset sivustot (ks. linkit lopusta).

"Varautuminen" tarkoittaa yksinkertaisesti siis sitä, että mietitään etukäteen, miten toimitaan erilaisissa poikkeustilanteissa. Se lisää mielenrauhaa ja hallinnan tunnetta kun joudutaan toimimaan mahdollisissa poikkeusoloissa. 

Varautumisen perusperiaatteita ovat esimerkiksi:

1. **Kotivara**: Kotona olisi hyvä olla sen verran ruokaa ja juotavaa, että sillä tulee toimeen muutaman päivän.

2. **Vesi**: Kotona pitäisi olla aina varalta puhdasta vettä muutaman päivän tarpeiksi.

3. **Sähkö ja lämmitys**: Pitkä sähkökatko kylmänä vuodenaikana viilentää kodin nopeasti.

Varautumisen suunnittelun avuksi löytyy nyt mainio tietopankki kännyköiden 112-sovelluksesta. Jos et ole vielä kyseistä sovellusta asentanut, kannattaa se tehdä mahdollisimman nopeasti. Sovelluksesta löytyy tietoa ja apua paljon enemmän kun pelkästään hätänumeroon soitto. 

Sovelluksesta löytyy "Kotivaran" osalta käyttökelpoinen lista, josta löytyy ne tuotteet, jotka olisi hyvä olla käytettävissä ja joiden avulla selvitään se 72-tuntia, mikä on asetettu mittariksi omatoimisen varautumisen osalta.

Sopivilta osin voi ja kannattaa harjoitellakin elämistä tämän "72-tuntivaran" kanssa. Itse osallistun omatoimisesti kaksi kertaa vuodessa harjoitukseen, jossa sähköverkko on pois käytöstä, internet ei toimi ja vedenjakelussakin on häiriöitä - siis melkoisen vakava häiriö, joka voisi tulla esiin vaikka osana myrskytuhoja. Harjoitustilanne tosin kestää vain 48 tuntia, mutta siinäkin ehtii asioita testaamaan.

Tähän kuvaamaani tilanteeseen liittyy toki myös viestiliikenteen turvaaminen poikkeusoloissa. Tähän löytyy onneksi avuksi lukuisat reserviläiset ja radioamatöörit, joilla on valmius toimia kotoa radioaalloilla ilman valtakunnan verkkosähköä ja jotka voivat siirtää myös internetin viestiliikenteen osaksi radioverkkoa. Tarvittaessa myös eri viranomaisten avuksi. Tämän toiminnan rinnalla on nyt kehittymässä Suomeen myös oma kyläradioverkko, joka on varmasti hyvä apu asioiden turvaamisessa.


Keinoälyn näkemys "Kyläradiosta" 🤣



Liitteet:

(1) Varautumisen perusasiat kuntoon; 72 h

(2) Hätäkeskuslaitos (112)

(3) YLE:n hyvä juttu Suomen "Kyläradioverkosta"

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...