sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Viestiaselajin vuosipäivää juhlistamassa 5.3.2023

 

Suomen WinLink -yhteyksiä vuosipäivänä 5.3.2023

Maaliskuun 5. on Suomen viestiaselajin vuosipäivä. Tämä päivä yleensä kuuluu enemmän kuin näkyy. Toki mediaa ruokitaan somekanavilla sen verran, että tietävät mitä tapahtuu. Muutoinhan tuo päivän viettäminen ja juhlistaminen tapahtuu perinteisesti radioaalloilla ja usein juuri sotilasradioamatööriasemien eli OI-asemien kautta. Mitään yhtenäistä ohjelmaa asemien kesken ei ole sovittu, vaan jokainen asema voi olla äänessä niin kuin parhaalta tuntuu. 

Rajan reservin sotilasradioharrastajien johdolla ja opastuksella aktivoitiin pitkän tauon jälkeen Immolan sotilasradioaseman WinLink -yhteydet ja samalla kuulosteltiin hieman sähkötystä 3.5 MHz:lla. Aurinkomyrskyistä johtuen radiokelit olivat erittäin tukkoiset alabandeilla 1.8 - 3.6 MHz, joten saatiin keskityttyä siihen oleelliseen, eli WinLink -yhteyksien testailuun.

Kuvassa näkyy iltapäivään mennessä raportoitu WinLink -liikenne Suomessa. Nuo pari viivaa tuolta kaakkoisrajan kupeesta ovat OI5R:n tekemiä yhteysavauksia 5 MHz ja 7 MHz -bandeilla. Yhteydet toimivat hyvin ja tehdyt harjoitusviestitkin lähtivät liikkeelle ja osaan ehdittiin saamaan jo vastauskin; kiitos OH5RM. Kuvasta puuttuu viimeinen testiyhteys Joensuun suuntaan, joka pidettiin 3.5 MHz:lla.

Viimeaikaisen trendin mukaisesti suuri osa aktiviteettiä tapahtuukin SSB:llä eli tavanomaisimmin sanottuna puheella. Tämän lisäksi asemat ovat siirtyneet käyttämään FT8 -modea, sen helppouden ja nopeuden takia - niin ja toimiihan kyseinen mode hyvin heikoillakin signaalitasoilla. Mikäs siinä, mutta sähkötystä ei soisi unhoittaa täysin.

Hyvää vuosipäivään kaikille!

de ARi (ex-OI5R)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...